Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin ja Vantaan katoilta saisi aurinkoenergiaa kahden voimalan verran

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Jarno Mela
Helsingin Messukeskuksen katolta saisi aurinkoenergiaa 240 omakotitalon tarpeisiin.
Helsingin Messukeskuksen katolta saisi aurinkoenergiaa 240 omakotitalon tarpeisiin. Kuva: Jarno Mela

Heli Saavalainen HS

Helsingin seudun katoille kannattaisi asentaa aurinkopaneeleita. Niillä pystyttäisiin tuottamaan sähköä jopa kaksinkertaisesti Vantaan Energian jätevoimalan verran. Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) on laskenut aurinkosähköpotentiaalin kaikille rakennuksille ja laittanut kartalle aurinkopaneelien sopivat sijainnit. Selvisi, että iso osa Helsingin katoista kannattaisi valjastaa aurinkoenergian tuotantoon.

”Potentiaali on erittäin iso. Aurinkovoimaa voitaisiin hyödyntää merkittävästi nykyistä enemmän”, sanoo paikkatietoasiantuntija Henna-Kaisa Räsänen HSY:stä.

Kaikkein suurin potentiaali pääkaupunkiseudulla on Helsinki-Vantaan lentoaseman alueella ja Helsingissä Etelä-Vuosaaressa.

”Alueilla on laajoja kattopinta-aloja, jotka voitaisiin valjastaa aurinkosähkön tuotantoon.”

Helsingin katoista suurin mahdollisuus tuottaa aurinkosähköä olisi Messukeskuksella. Jos sen katto päällystettäisiin aurinkopaneeleilla, ne voisivat Räsäsen mukaan tuottaa sähköä 4 812 megawattituntia vuodessa.

Määrä vastaa noin 240 omakotitalon sähkönkulutusta vuodessa.

HSY avasi keskiviikkona karttapalvelun, josta voi tarkastella esimerkiksi oman kotitalon aurinkosähköpotentiaalia.

Palvelu paljastaa ne katon osat, jotka saavat riittävästi auringon säteilyä, jotta niille olisi teknisesti perusteltua asentaa paneeli. Säteilyenergian laskennassa on huomioitu katon muoto ja suunta sekä puiden ja toisten talojen aiheuttamat varjostukset.

Myös pilvisyyden vaihtelu eri vuodenaikoina on otettu huomioon. Rakennuksille on arvioitu myös aurinkosähkön vuosituotto.

Kattojen tuottavuus Helsingissä on Räsäsen mukaan yhteensä lähes 800 000 ja Vantaalla noin 560 000 megawattituntia.

Määrä on lähes kaksinkertainen Vantaan jätevoimalan tuottamaan sähköön verrattuna. Helsingin keskustassa sähköä olisi Räsäsen mukaan mahdollista tuottaa noin tuhannen omakotitalon tarpeisiin ja Vantaan Tikkurilassa jopa 2 340 omakotitalon sähkönkulutuksen verran vuodessa.

Espoon laskelmat eivät ole vielä valmiit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat