Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin nuorille vaaditaan ilmaista ehkäisyä

Kaupunki
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Helsinkiin halutaan ilmaista ehkäisyä alle 25-vuotiaille.
Helsinkiin halutaan ilmaista ehkäisyä alle 25-vuotiaille. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Helsinkiläiset nuorisopoliitikot vaativat kaupunkia jakamaan alle 25-vuotiaille ilmaista ehkäisyä.

Helsingin vihreät nuoret, vasemmistonuoret ja Helsingin keskustanuoret ovat tehneet asiasta 19. lokakuuta julkaistun kuntalaisaloitteen. Aloitteella on torstaiaamuun mennessä 99 kannatusilmoitusta.

”Aloite osuu herkkään ikävaiheeseen, jossa raskaudenkeskeytyksiä tapahtuu paljon. Eniten voitettavaa maksuttoman ehkäisyn antamisessa on juuri nuorissa aikuisissa”, sanoo vasemmistonuorten Henrik Nyholm.

”Nuorilla kynnys lähteä selvittämään ehkäisyasioita on aika korkea, koska se koetaan vähän noloksi”, komppaa Helsingin keskustanuorten Emma Koskimaa.

”Jos siinä on vielä hintalappu, niin se nostaa kynnystä entisestään”, hän jatkaa.

Aloitteen tekijät haluavat, että kaupunki tarjoaisi ilmaisia kondomeja siellä, missä nuoret liikkuvat. Tällaisia paikkoja ovat muun muassa nuorisotalot, erilaiset tapahtumat sekä koulut ja oppilaitokset.

Helsingin vihreiden nuorten puheenjohtaja Minna Silvennoinen sanoo, että Helsinki voisi ehkäisyn tarjoamisen kautta tukea myös nuorten seksuaalikasvatusta.

”Myös ehkäisyyn liittyvä neuvonta on tärkeää”, Silvennoinen sanoo.

Helsinki tarjoaa jo nyt ilmaisia e-pillereitä kolmeksi kuukaudeksi ehkäisyn aloittajalle.

Kaupunki tarjoaa nuorille myös ensimmäisen kierukan tai ehkäisykapselin. Myös kondomeja jaetaan ilmaiseksi erilaisissa tapahtumissa. Tilanne voisi aloitteen tekijöiden mielestä olla kuitenkin nykyistä parempi.

”Maksuttoman ehkäisyn on todettu lisäävän ehkäisyn käyttöä. Maksuttoman ehkäisyn tarjoavissa kunnissa nuorten tekemien raskaudenkeskeytysten määrä on laskenut merkittävästi ja sukupuolitautitartuntojen määrä on vähentynyt”, aloitteessa kirjoitetaan.

”Raumalla alle 20-vuotiaiden klamydiatartuntojen määrä on laskenut kolmanneksella. On arvioitu, että Rauma säästää ilmaisella ehkäisyllä vuosittain 100 000 euroa. Myös Vantaalla nuorten maksuttoman ehkäisyn käytön on todettu vähentäneen raskaudenkeskeytysten määrää.”

Aloitteen tekijöiden tavoitteena on saada asia Helsingin kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Tämä edellyttää, että 2 prosenttia Helsingin äänioikeutetuista tukee aloitetta.

”Helsingissä tämä tarkoittaa noin 10 000 ihmistä. Meidän tahdilla tämä pitäisi saada kasaan puolen vuoden sisään”, vasemmistonuorten Nyholm sanoo.

Korjaus 29.10. klo 12:20 Jutussa kirjoitettiin, että vasemmistonuoret ovat vasemmistoliiton nuorisojärjestö. Todellisuudessa vasemmistonuoret tekevät vasemmistoliiton nuorisotyötä, mutta eivät ole puolueen jäsenjärjestö.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat