Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo rakentaa ensi vuonna 800 miljoonalla eurolla – länsimetro vie eniten rahaa

Kaupunki
 

Espoo laittaa ensi vuonna rakentamiseen yli 800 miljoonaa euroa.

Samalla kaupunki satsaa maahanmuuttajiin rahaa 14 miljoonaa euroa sekä ehdottaa lasten kotihoidon kuntalisään leikkauksia. Espoon ensi vuoden talousarvioehdotus julkistettiin tänään torstaina.

Pääpaino ensi vuoden taloudessa on rakentamisessa.

Rakentamistahti on hurja, myöntää Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä. ”Se on nyt äärirajoilla. Minun arvion mukaan sen on käännyttävä laskuun tämän jälkeen.”

Mäkelä kuitenkin muistuttaa, että Espoo on yksi Suomen nopeimmin kasvavista kunnista. ”Se maksaa.”

Suurin rakennushanke kaupungissa on länsimetro, joka nielee ensi vuonna 216 miljoonaa euroa. Metron on tarkoitus aloittaa liikennöinti ensi vuoden elokuussa, minkä jälkeen sen jatkoraiteita rakennetaan Kivenlahteen.

Muita suuria rakennushankkeita kaupungissa ovat tiehankkeet: erityisesti Kehä I:n kattaminen Otaniemen ja Länsiväylän välillä. Hankkeeseen on varattu rahaa ensi vuonna 20 miljoonaa euroa.

Espoo laittaa rahaa ensi vuonna myös Tapiolan metroaseman ympäristön ja keskustan rakentaminen noin 64 miljoonalla eurolla, vuokra-asuntojen rakentaminen noin 53 miljoonalla eurolla sekä Husin uusiin sairaalahankkeisiin uppoavan kuntaosuudet, jotka ovat Espoon osalta ensi vuonna noin 63 miljoonaa euroa. Husin investoinneista yksi saadaan Espoossa jo vuonna 2016 päätökseen kun Jorvin sairaalan päivystyslisärakennus otetaan käyttöön. Samoin Jorvin viereen nousevan Espoo-sairaalan rakentaminen on tarkoitus saada päätökseen ensi vuoden aikana. Rakennustöihin kuluu syyskuuhun mennessä noin 46 miljoonaa euroa.

Kuntaveron kasvu on Espoossakin tasaantunut. Kuntaveroa kertynee lähes 1,4 miljardia euroa.

”Verotulojen kasvu on hidastunut. Ne eivät kasva yhtä nopeasti kuin Espoo.”

Sen sijaan kuntien saama yhteisöverotuotto laskee ensi vuonna 260 mijoonaa euroa, sillä kuntien jako-osuus muuttuu vuoden 2015 lopussa. Espoo ei nosta ensi vuodelle veroprosenttia.

Espoo ottaa ensi vuonna velkaa 303 miljoonaa euroa. Vuosikatteen arvioidaan olevan noin 121 miljoonaa euroa.

Mahdollisista palveluihin osuvista leikkauksista päätetään kaupungissa myöhemmin. Ainakin lasten päivähoidon puolella on mahdollisesti luvassa säästöjä. Ne voivat olla ryhmäkokojen kasvattaminen tai päivähoitomaksujen nostaminen.

”Näistä päätetään myöhemmin sen mukaan mitä hallitus päättää.”

Espoon on ainoana kuntana pääkaupunkiseudulla laittamassa jo tässä vaiheessa määrärahoja maahanmuuttajien palveluihin ensi vuonna. Sekä sivistystoimen että sosiaali- ja terveystoimen puolelle on varattu maahanmuuttajille 7 miljoonaa euroa molempiin. ”Kotouttamisen kanssa tulee haasteita. Sitä täytyy seurata ensi vuonna tarkasti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat