Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hietalahden kauppahallista päätös tänään – poliitikot vaativat lisää avoimuutta

Kaupunki
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Helsingin kiinteistölautakunnan puheenjohtaja Juha Hakola (kok) ei ainakaan heti ole tyrmäämässä virkamiesten esitystä Helsingin kaupungin omistuksessa olevan Hietalahden hallin myymisestä yksityiselle.

Vajaa kuukausi sitten Hakola palautti asian virkamiesten uudelleen valmisteltavaksi, kun oli ilmennyt, että valmistelun aikana esimerkiksi tiedonkulussa oli ollut puutteellisuuksia.

”Kuunnellaan mitä virkamiehet tänään esittävät virkavastuulla. He ovat kuitenkin asiantuntijoita, ja kyllä poliitikoiden pitää voida luottaa heidän näkemykseensä”, Hakola sanoi torstaina päivällä. Kiinteistölautakunnan kokous alkaa iltapäivällä kello neljä.

Toimitilapäällikkö Markku Metsäranta kiinteistöviraston tilakeskuksesta esittää kokouksessa kiinteistölautakunnalle, että kaupunki myisi hallin siellä toimivan Lihakauppa Roslundin taustayhtiölle vähintään 800 000 eurolla.

Hintaa on julkisuudessa laajalti pidetty alhaisena. 1900-luvun alussa valmistunut Hietalahden halli on 1900 neliön arvokiinteistö, kun vertailun vuoksi esimerkiksi Rautatientorin laidalla sijaitseva 10 neliömetrin Pystygrilli myytiin tänä vuonna 262000 eurolla.

Torstain aikana kaupungille tehtiin myös uusia ostotarjouksia, jotka Helsingin Sanomien tietojen mukaan ylittävät Roslundin tarjoushinnan.

Hakola tunnustaa, että hallin hinta on verrattain alhainen, mutta muistuttaa, että rakennuksen kohtaloa on vuosikymmenen ajan ”jumpattu suuntaan jos toiseen”.

”Se on tuottanut merkittävää tappiota kaupungille”.

Kauppahinta ei jää ostajan ainoaksi menoeräksi: ”Ylläpitokustannukset ovat valtavat. Ja jos yrität jotakin muuttaa, museovirastolla on varmasti paljon sanomista.”

Sen sijaan Juha Hakola ihmettelee Tukkutorin entisen toimitusjohtajan toimintaa myyntitilojen ulosvuokrauksessa. Tilakeskus hallinnoi Helsingin kauppahallienkin tiloja omistajan edustajana, mutta Tukkutori tekee vuokrasopimukset kauppiaiden kanssa.

”Myyntiaikeet ovat olleet Tukkutorin silloisen toimitusjohtajan tiedossa jo viime keväänä. Silti hän on tehnyt vuokrasopimuksia uuusien yrittäjien kanssa”, Hakola sanoi.

Kauppahallit koetaan osaksi Helsingin kaupunkikulttuurin ja kaupunkikuvan ydintä. ”Tärkeintä on, että kauppahallitoiminta säilyy”, sanoi lautakunnan varapuheenjohtaja Jasmin Hamid (vihr) torstaina alkuiltapäivästä.

Samalla Hamid totesi, että tämän edellyttäminen laskee kiinteistön kauppahintaa: ”Hintaan vaikuttaa, että toiminta on rajoitettua. Siksi hinta on niin alhainen. Kauppahallia ei voi verrata esimerkiksi tavanomaiseen toimistorakennukseen.”

Päätöksentekoon Hamid penää avoimuutta. ”Jos myyntiin päädytään, perustelut pitää olla avoimet.”

Vasemmistossa kauppahallia ei oltaisi ihan heti panemassa lihoiksi.

”Avoin kilpailu voisi olla paikallaan. Ihan vain vaikkapa hyvän hallinnon ja läpinäkyvyyden nimissä”, Antti Hytti (sd) mietti.

Hytin tietoon oli tullut, että Hietalahden hallista oli torstain aikana tehty kilpaileviakin tarjouksia. ”Niiden käyttökelpoisuuteen ei ole kylläkään ollut aikaa perehtyä.”

”Jos halutaan, että se säilyy vain kauppahallina, sellaista hintaa ei ole mahdollista saada kuin jonka sijainti ja neliöt mahdollistaisivat”, hän arvioi.

Myös Kirsi Pihlaja (vas) haluaisi Tilakeskuksen kehittävän hallia yhteistyössä Tukkutorin ja kauppiaiden kanssa. Hän moittii tapaa, jolla virasto on perustanut esimerkiksi hallin hinnan vain yhden ulkopuolisen arvioijan sanaan.

”Olen kuullut, että yhteistyötä on jo Tukkutorin ja kauppiaiden välillä tehtykin, mutta työtä ovat varjostaneet huhut myyntiaikeista”, Pihlaja sanoi.

Pihlaja esittää, että kaupunki perääntyisi tässä vaiheessa kaupanteosta. Jos hallin myyntiä motivoi kaupungin tarve saada rahaa kassaansa, Pihlajan mukaan sen on syytä jalostaa hallin käyttötarkoitusta itse sen sijaan, että se iskee hanskat tiskiin.

”Jos käyttötarkoitusta avattaisiin ja jalostettaisiin, kaupunki voisi myöhemmin saada hallista paremman hinnan. Mistä me tiedämme, mitä Roslund tulevaisuudessa tekee? Hehän voivat vaikka pilkkoa toiminnot ja myydä pois isolla voitolla”, Pihlaja mietti.

”Minä haluan, että Helsingissä on kolme elävää kauppahallia”, Elina Das Bhowmik (kesk) pamautti ytimekkäästi.

Hänen mukaansa kyse ei ole vain tavanomaisesta talokaupasta, vaan päätöksestä, jolla luodaan parhaat mahdollisuudet hallitoiminnan jatkumiseksi. Nykyinen ongelma on se, ettei hallikauppa ilman kaupungin rahallista subventointia onnistuisi.

”Oikealla konseptilla se voitaisiin saada kannattavaksi. Roslundeilla on osaamista neljännessä polvessa. Kysymys kuuluu: jos joku voisi onnistua, voisiko se olla tämä [Roslund]?”

Lautakunnan päätös ei välttämättä ole lopullinen, koska kaupungin johtavat poliitikot tai virkamiehet voivat alistaa asian kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat