Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syrjiikö Helsinki lapsettomia? – vuokratonttiarpajaisiin voivat osallistua vain perheet joissa on lapsi

Kaupunki
 
Antti Aimo-Koivisto
Omakotitalon pihasta kaadettiin puita Helsingissä lokakuun lopulla.
Omakotitalon pihasta kaadettiin puita Helsingissä lokakuun lopulla. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Helsinki vuokraa 59 omakotitalotonttia omatoimiseen rakentamiseen. Kiinteistöviraston ilmoituksen mukaan tontit jaetaan arpomalla. Arvontaan voivat kuitenkin osallistua vain helsinkiläiset perheet, joissa on vähintään yksi alle 16-vuotias lapsi. Kiinteistöviraston kiinteistölakimies Risto Lehtonen, miksi omakotitalounelmien toteuttaminen halutaan mahdollistaa vain niille joilla on lapsia?

”Helsinki pyrkii jossain määrin suosimaan lapsiperheitä. Halutaan, että omakotitalotontit menisivät lapsiperheille”, Lehtonen sanoo.

Lehtosen mukaan linja ei perustu lakeihin tai sääntöihin, vaan ajatukseen siitä, että lapsiperheet tarvitsevat eniten huoneita ja tilaa. Niitä taas löytyy monesti eniten omakotitaloista.

Lehtonen kertoo, että kiinteistölautakunta päättää tontinluovutusehdoista joka kerta erikseen, kun tontteja tulee luovutettavaksi.

”Tämä on ollut poliittinen tahto”, Lehtonen sanoo.

Helsingin noudattama perinne on useita vuosikymmeniä vanha. Lehtosen mukaan tonttiarpajaisiin ovat saaneet osallistua vain lapsiperheet ainakin 1980-luvulta lähtien. Vähintään yksi poikkeuskin tunnetaan. Viime vuonna kaupunki luovutti omakotitalotontteja, joiden rakennusoikeus oli poikkeuksellisen pieni, alle 100 neliötä. Silloin arpajaisiin pääsivät mukaan myös lapsettomat.

Lapsivaatimus koskee vain kaupungin vuokraamia omakotitalotontteja. Jos kaupunki myy tontin, huutokauppa on vapaa kaikille.

”Silloin on tietenkin kaikkien etu, että kaupunki saa kaupasta parhaan mahdollisen hinnan”, Lehtonen sanoo.

Nyt järjestettävien tonttiarpajaisten hakuaika päättyy 2. marraskuuta. Tontteja on tarjolla muun muassa Mellunkylässä, Tapaninkylässä, Pihlajamäessä ja Suutarilassa.

Tontit ovat 300–730 m² kokoisia. Tonttien maanvuokrat ovat noin 2 900–4 500 euroa vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat