Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvu käy Espoolle kalliiksi: Kaupunki rakentaa ensi vuonna 800 miljoonalla

Kaupunginjohtaja: ”Vverotulot eivät kasva samassa tahdissa kuin Espoo kasvaa”

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
Espoon Kauklahden Elä ja asu -seniorikeskuksessa jumpataan.
Espoon Kauklahden Elä ja asu -seniorikeskuksessa jumpataan. Kuva: Mika Ranta / HS

Espoo porskuttaa hyvin ainakin, jos sitä vertaa useimpiin Suomen kuntiin.

Kaupungilla on varaa rakentaa vuonna 2016 noin 800 miljoonalla eurolla, ilmenee Espoon torstaina julkistamasta talousarvioehdotuksesta.

Rakentaminen rahoitetaan pääasiassa lainarahalla. Kaupunki ottaa ensi vuonna uutta velkaa 303 miljoonaa euroa.

”Tämä on kasvuvelkaa”, sanoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

”Meidän on nyt rakennettava ne koulut ja päiväkodit, raiteet ja tiet, jotka ovat jääneet aiemmin rakentamatta”, Mäkelä sanoo.

Espoo rakentaa vuonna 2016 enemmän kuin koskaan aiemmin. Suurin rakennushanke kaupungissa on länsimetro, joka nielee ensi vuonna 216 miljoonaa euroa. Metron on tarkoitus aloittaa liikennöinti ensi vuoden elokuussa, minkä jälkeen sen raiteita jatketaan Kivenlahteen.

Tapiolan metroaseman ympäristön ja keskustan rakentamiseen Espoo laittaa ensi vuonna noin 64 miljoonaa euroa ja vuokra-asuntojen rakentamiseen noin 53 miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiiri Husin uusiin sairaalahankkeisiin uppoava kuntaosuus on noin 63 miljoonaa euroa. 46 miljoonaa euroa syö puolestaan Jorviin rakentuva oma sairaala, joka on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden kuluttua.

Rakentamista rahoitetaan myös muilla tuloilla. Muun muassa rahastoista napataan 15 miljoonaa euroa.

”Espoo on Suomen mittakaavassa ehdottomasti yksi vakavaraisimmista kunnista. Aika harvalla kunnalla on mahdollisuutta irrottaa rahastoista tuollaista summaa”, kuvailee kuntaliiton apulaisjohtaja Reijo Vuorento.

Se raha, minkä kaupunki pystyy irrottamaan tuloistaan rakennushankkeisiin, on Espoossa kuitenkin ensi vuonna poikkeuksellisen pieni.

”Yleensä kuntien omarahoitusosuus on noin 60 prosentin luokkaa, Vantaa velkaisena pyrkii sataan prosenttiin. Espoolla luku on 40 prosenttia”, kuvailee kuntaliiton Vuorento.

”En olisi siitä vielä huolissani, mutta jos nämä hankkeet eivät tuo kasvua ja verotulojen kasvua, saatetaan joutua ennen pitkää tarttumaan palvelutarjontaan ja karsimaan sieltä. Vielä ensi vuonna siihen ei ole tarvetta.”

Myös Mäkelän mielestä Espoo on ensi vuonna saavuttamassa rakentamisessa ylärajan.

”Se on nyt äärirajoilla. Minun arvioni mukaan sen on käännyttävä laskuun tämän jälkeen.”

Mäkelä kuitenkin muistuttaa, että Espoo on yksi Suomen nopeimmin kasvavista kunnista.

”Se maksaa. Olemme vakavarainen kunta, mutta kasvuvauhti on kova, eivätkä verotulot kasva samassa tahdissa kuin Espoo kasvaa.”

Kuntaveron kasvu on Espoossakin tasaantunut kuluvasta vuodesta ja etenkin vuodesta 2014.

Kaupungin kuntaverotulot kasvavat ensi vuonna arviolta 0,7 prosenttiyksikköä. Kuntaverosta kertynee Espoolle lähes 1,4 miljardin euron verotulot.

”Verotulojen kasvu on hidastunut Espoossa aivan kuten koko valtakunnassa. Valtionosuuksiin sen sijaan tulee kasvua ensi vuonna, mutta se ei tietenkään Espoota auta”, Vuorento sanoo.

Yhteisöverojen tuotto Espoolle laskee kuluvasta vuodesta 260 miljoonaa euroa, sillä kuntien jako-osuus muuttuu vuoden 2015 lopussa. Veroprosenttia kaupunki ei olisi nykyisen ehdotuksen mukaan nostamassa.

Mahdollisista palveluihin osuvista leikkauksista päätetään kaupungissa myöhemmin. Ainakin lasten päivähoitoon lienee luvassa säästöjä. Ne voivat olla ryhmäkokojen kasvattamista tai päivähoitomaksujen nostamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat