Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seurakunnalla haku päällä: Kuka purkaisi Tikkurilan kirkon?

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Leif Rosas
Tikkurilan kirkko on ollut käyttökiellossa viime vuoden kesästä lähtien.
Tikkurilan kirkko on ollut käyttökiellossa viime vuoden kesästä lähtien. Kuva: Leif Rosas

Kirkon korttelin rakennustyöt Vantaan Tikkurilassa odottavat yhteistyökumppanin löytymistä. Vantaan seurakuntayhtymä ja kaupunki etsivät korttelille kiinteistökehittäjää ja rakentajaa.

Seurakuntayhtymä omistaa alueesta valtaosan eli sekä kirkkotontin että Orvokkitien varrella olevan toimistotontin. Kaupungilla on pieni rakentamaton maasiivu seurakunnan tonttien kupeessa.

Kielotien, Orvokkitien ja Asemantien väliseen kirkkokortteliin on kaavailtu sekä asumista että palvelutiloja seurakunnan omien tilojen lisäksi. Seurakuntayhtymä on valmistautunut kirkon ja huonokuntoisen toimistotalon purkamiseen.

On vielä mahdollista, että käyttökiellossa oleva kirkkorakennus säilyy, jos kiinteistökehittäjä löytää siihen keinot.

”Kehittäjä ja rakentaja voivat olla yksi ja sama taho, koska monet rakennusliikkeet tekevät tällaisia kokonaistarkasteluja. On myös mahdollista, että kehitystyön tekijä ja rakentaja ovat eri yrityksiä”, sanoo projektinjohtaja Heikki Virkkunen.

Tikkurilan seurakunnan jumalapalvelukset ovat kesän aikana siirtyneet jo kolmanteen väliaikaiseen paikkaan. Kun sisäilmaongelmista kärsivä kirkko joutui käyttökieltoon puolitoista vuotta sitten, seurakunta kuljetti ensin väkeä bussilla jumalanpalveluksiin Ilolan seurakuntataloon. Bussikuljetukset loppuivat, kun seurakunta sai käyttöönsä Peltolan koulun auditorion.

Auditorion jumalanpalveluksissa väki kuitenkin väheni siihen malliin, että Tikkurilan seurakunta katsoi viisaammaksi palata kirkkokortteliin. Jumalanpalveluksia on pidetty kesästä lähtien Olotilassa, joka arkisin palvelee korttelin kahvilana.

Kirkkoherra Janne Silvast sanoo, että Olotilan jumalanpalveluksissa on tullut hieman enemmän kuulijoita kuin Peltolan auditoriossa, missä osallistujamäärä putosi 30:een.

Silvastin mukaan seurakunnalla on jo suunnitelmia mahdollisen uuden kirkkotilan käyttöön. Niitä täsmennetään, kun yhteistyökumppani on löytynyt. Vantaan aluearkkitehti Asta Tirkkonen arvioi, että korttelinkehittäjästä voidaan tehdä päätöksiä ensi keväänä.

Tikkurilan kirkkoa ei alunperin rakennettu kirkoksi, vaan se on siunattu kirkkokäyttöön jälkikäteen. Se ei siten ole kirkkolain mainitsema kirkkorakennus, mikä jossain määrin yksinkertaistaa mahdollisen purkupäätöksen tekemistä.

Vantaalla museoväki on lausunnoissaan vastustanut 1950-luvulla valmistuneen rakennuksen purkua. Kirkon ovat suunnitelleet Leena ja Kalle Niukkanen.

Kirkkohallituksen yliarkkitehti Antti Pihkalan mukaan kirkkoja ei Suomessa ole juuri purettu.

”Lähimenneisyydessä vain Vantaan Kaivokselan kirkko on purettu, ja sekin tapahtui, koska kirkko tuhoutui tulipalossa niin pahoin”, Pihkala sanoo.

Vaikka monissa suomalaisissa seurakunnissa rahat ovat tiukassa, kirkoista tai muistakaan rakennuksista ei silti haluta luopua.

”Jos alkaa katto vuotaa, ne rahat etsitään, vaikka talous olisi tiukalla”, luonnehtii Pihkala.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat