Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän vallankumous oli moniportainen

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat

V. I. Lenin (1870–1924, oik. Uljanov) oli venäläinen poliitikko ja ammattivallankumouksellinen, jota pidetään Neuvostoliiton perustajana. Hän oli koulutukseltaan juristi.

Lenin eli suurimman osan 1900-luvun alkuvuosista maanpaossa ja palasi Venäjälle vasta huhtikuussa 1917.

Venäjän vallankumous vuonna 1917 oli moniportainen. Tsaarinvalta kumottiin helmikuun vallankumouksessa (nykyajanlaskun mukaan maaliskuussa). Tsaarin korvanneessa väliaikaisessa hallituksessa oli maltillisia puolueita, ja se vapautti bolševikkien poliittiset vangit.

Bolševikkien kumousyrityksen epäonnistuttua heinäkuussa 1917 Lenin etsintäkuulutettiin ja hän pakeni Suomeen. Lopullinen neuvostovallankumous onnistui marraskuun seitsemäntenä Leninin palattua Suomesta Pietariin.

Leninin linja oli äärimmäisen radikaali. Neuvostoliitto pysyi alkuvuodet koossa Leninin ajaman väkivallan ja terrorin avulla.

Leninin kuoltua vuonna 1924 Neuvostoliitossa otti vallan georgialainen Josif Stalin. Hän pani toimeen säälimättömät vainot, joissa kuoli kymmeniä miljoonia ihmisiä. Suurin osa Neuvostoliittoon loikanneista suomalaiskommunisteista kuoli Stalinin vainoissa 1930-luvulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat