Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kävelyitä hämärään ja eräs kaunis nainen – tällainen oli Suomeen paenneen Leninin Helsinki vuonna 1917

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl / HS
Lenin piileskeli poliisimestari Kustaa Rovion luona Hakaniemen torin laidalla alkusyksystä 1917.
Lenin piileskeli poliisimestari Kustaa Rovion luona Hakaniemen torin laidalla alkusyksystä 1917. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Jotain epäilyttävää siinä on, jos keskellä yötä Hakaniemen hallin taakse ilmestyy ranskaa puhuva kaksikko – etenkin jos eletään vuoden 1917 elokuuta.

Hakaniementori oli aivan tyhjä, mutta hallin takana pimeässä kaksikkoa oli jo jonkin aikaa odotellut kolmas mies.

Elokuun yössä – kello oli noin 23 luultavasti elokuun 23. päivän iltana – kohtasi aika uskomaton kolmikko.

Toinen ranskan supattajista oli kansanedustaja K. H. Wiik. Hänen juttukumppaninsa oli venäläinen mies, jonka nimi oli passin mukaan Konstantin Petrovitš Ivanov.

Mutta turha yrittää: Ivanovina esiintynyt miekkonen oli Vladimir Iljitš Lenin, Venäjän bolševikkipuolueen johtaja.

Wiik oli salakuljettanut Leninin edellispäivänä Helsinkiin. He olivat yöpyneet Wiikin kotona Malmilla ja odottaneet pimeän tuloa. He hyppäsivät paikallisjunaan Tapanilan asemalla, jäivät pois Eläintarhan pysäkillä ja kävelivät Diakonissalaitoksen ohi Hakaniemeen.

Lenin heilautti kättään. ”Tavaritš Rovio?” hän kysyi hallin takana odottaneelta mieheltä.

Kyllä, kolmas mies oli Helsingin poliisipäällikkö Kustaa Rovio.

Lenin oli etsintäkuulutettu koko Venäjän valtakunnassa, jonka osa Suomi vielä oli. Helsingin poliisipäällikön virkavelvollisuutena oli pidättää vallankumousjohtaja heti tavattaessa.

Sen sijaan hän johdatti Leninin ja Wiikin kadun yli, ohjasi portaat ylös viidennen kerroksen yksiöönsä ja pani teeveden kiehumaan.

Helsinki oli Leninille tuttu paikka. Hän asui Helsingissä yhteensä noin puoli vuotta. Kaikkiaan Lenin vietti Suomessa lähes kaksi vuotta elämästään.

Viime vierailusta oli aikaa. Lenin oli kadonnut Suomesta ja Venäjältä hurjan pakomatkan jälkeen joulukuussa 1907. Helsinki oli muuttunut valtavasti.

Oli rakennettu Hakaniemen kauppahalli, jykevä Työväentalo ja mahtava Kallion kirkko. Etelä-Helsingin puolelle pääsi uutta Pitkääsiltaa pitkin.

Lenin ei enää vallankumouksen aattona voinut tarkastella kaupunkikuvan muuttumista. Hän uskalsi poistua lymypaikastaan vain pimeän tullen lyhyille kävelylenkeille Itäiselle Viertotielle, siis nykyiselle Hämeentielle. Hän oli myös työnarkomaani, joka vietti valveillaoloaikansa lähinnä kahlaten rakasta Marxiaan sekä kirjoitellen tutkielmiaan ja artikkeleitaan.

Lenin oli juristiksi valmistunut keskiluokkainen älykkö, jolla oli hyvin vähän kokemuksia työväenluokasta. Myös hänen ensimmäiset Helsingin-tuttavansa olivat yliopistoväkeä, professoreita ja opiskelijoita.

Eräänä tammikuun yönä 1906 hän tapasi Liisankatu 19:ssä kirjailija Maksim Gorkin, joka oli tullut pitämään näytöstä Kansallisteatteriin. Myös Gorki piilotteli poliisia ja pyöri Suomen taiteilijapiireissä Akseli Gallen-Kallelan ja kumppaneiden kanssa.

Liisankadun asunto kuului Helsingin yliopiston kirjaston slaavilaisen osaston virkailijalle, jonka työpaikka toimi hetken aikaa bolševikkien tapaamispaikkana ja ”postilaatikkona”. Lenin vietti aikaa kirjastossa ja torkkui sen sohvalla.

Sitten Helsingin vastavakoiluosasto sai vihiä vallankumouksellisista ja vakoilijat alkoivat luuhata kirjastolla.

Kortteeria piti vaihtaa usein. Lenin asui eri reissuillaan lukuisissa eri osoitteissa.

Oulunkylässä Ylänkötie 8:ssa sisarukset F. ja G. Winsten pitivät 1900-luvun alussa pientä täysihoitolaa. Syksyllä 1907 Leninin apurit yliopistolta ilmoittivat, että eräs pakolainen kaipaisi turvallista asuntoa. Tsaarin vihaajina sisarukset suostuivat.

Lopulta saksaa puhuva ja saksalaistyyppiset viikset kasvattanut Lenin saapui.

”Vieras osoittautui harvapuheiseksi henkilöksi, joka enimmäkseen pysytteli huoneessaan ja kirjoitteli ahkeraan”, sisarukset muistelivat vuonna 1947. Täysihoitola oli aseman vieressä, ja sitä ympäröivät sankat metsät, joihin saattoi hädässä paeta.

Jossain vaiheessa salaperäisen vieraan luokse tuli ”kaunis nainen”. Se oli Leninin vaimo Nadežda Krupskaja.

Eräänä yönä käppänä ja kaunotar olivat kadonneet. Sisarukset suhtautuivat asiaan olankohautuksella: tuollaista vallankumouksellisten elämä oli.

Vasta kun sisarukset lukivat sanomalehdestä, että Venäjällä oli tehty vallankumous, he tunnistivat kuvasta ”saksalaistyyppisen” vieraansa.

Vallankumouksellisia suorastaan vilisi Suomessa 1900- ja 1910-luvuilla. Suomi oli loistava piilopaikka. Maa ei ollut itsenäinen, mutta autonomia oli aitoa. Tsaarin poliisi ei voinut rampata Suomessa kuin hollituvassa.

Suomalaissosialistit nimittivät piilottelemiaan vallankumouksellisia ”jauhosäkeiksi”. Nimitys on mainio, sillä säkkejä tuli ja meni eikä nimiä kyselty.

Myös Kustaa Rovion yksiössä elokuussa 1917 lojunut jauhosäkki piti siirtää Sörnäisten rantatieltä parempaan turvaan. Naapurit alkoivat pian kiinnostua liiaksi ”Ivanovista”.

Kuuluisa leukaparta ei vilkkunut Helsingissä vuonna 1917. Lenin ajoi parran Pietarissa väärennetyn passin kuvaa varten.

Tuskin naapurit olisivat häntä parrakkaanakaan tunnistaneet. Sanomalehdissä julkaistiin harvoin valokuvia, eikä Venäjän bolševikkipuolueen asioita seurattu Suomessa niin tarkkaan.

Vallankumouksen mahdollisuus oli avautunut keväällä 1917, kun tsaarinvalta oli kumottu helmikuun vallankumouksessa. Tilalle nousi väliaikainen hallitus. Se ei riittänyt. Lenin aikoi anastaa kaiken vallan työväelle.

Kustaa Rovio, Leninin isäntä Sörnäisten rantatiellä, oli 30-vuotias, alun perin pietarinsuomalainen vallankumouksellinen. Hänet oli pariin otteeseen karkotettu Siperiaan, kuten Leninkin.

Helmikuun vallankumouksen jälkeen Venäjän valtakuntaan perustettiin työväenmiliisi. Rovio löysi itsensä Helsingin poliisipäällikön pallilta.

Lenin palasi Pietariin huhtikuussa 1917 yli kymmenen pakolaisvuoden jälkeen ja ryhtyi heti puskemaan vallankumousta. Seuraava yritys heinäkuussa ei vielä onnistunut, ja Lenin määrättiin pidätettäväksi.

Uupunut Lenin lähti Suomeen saunomaan. Karjalan Neuvolan kylässä pitämänsä lyhyen loman jälkeen Lenin päätti tulla syvemmälle Suomeen odottelemaan. Vallankumousta kykeni edustamaan Suomessakin.

Puhelinlinjoja ei osattu kuunnella, mutta Pietariin ei voinut soittaa. Kustaa Rovio huolehti Leninin kirjeenvaihdosta. Kuriireina toimineet rautatieläiset kuljettivat Leninin kirjeet ja elintärkeitä tietoja tuoneet sanomalehdet, jotka Rovio nouti Pietarin-junasta joka ilta kello kuusi.

Kun Rovio ehdotti vieraalleen, että hän olisi voinut hakea tälle Elannon ravintolasta valmisaterioita, Lenin kivahti, ettei tarvitse kuin teetä ja kananmunia.

Lenin siirrettiin ehkä syyskuun alussa Hakaniemestä Fredrikinkatu 64:ään, Arkadiankadun kulmataloon, joka on yhä pystyssä. Pysyvin kämppä löytyi osoitteesta Töölönkatu 46, jossa Lenin viipyi ilmeisesti koko syyskuun.

Blomqvistin pariskunta oli piilotellut ”säkkejä” vuodesta 1905. Arthur Blomqvist oli vallankumoukselliselle oivallisessa veturinkuljettajan ammatissa, ja Leninille järjestyi asunnosta jopa oma huone. Siellä hän sai pääteoksensa Valtio ja vallankumous viime silausta vaille valmiiksi.

Vaimo Emilia Blomqvist laitteli Leninille ruokaa. Hän kuvaili Leniniä herkkusuuksi, joka ei kuitenkaan nirsoillut – Suomessa elettiin ankaran ruokapulan aikaa. Eritoten Leninille maistuivat kasvisruoat, ja Emilia haki Leninille läheiseltä torilta myös kalaa.

Pietarissa oleskellut Leninin vaimo kävi Töölönkadulla vierailulla ainakin kerran. Lenin raapusti vaimolleen kartan näkymättömällä musteella, ja vaimo toi Venäjältä kallisarvoisia tuliaisia: purkillisen kaviaaria. Emilia-parka luuli kaviaaripurkkia kenkälankiksi.

Kävikö Lenin Juttutuvassa oluella? Työväentalon ravintolassa kerrotaan auliisti, että Lenin tapasi suomalaisen kommunistin Otto Wille Kuusisen vuonna 1908 niin sanotussa vallankumouspöydässä.

Tämä on täyttä legendaa. Lenin oli paennut Suomesta joulukuussa 1907, ja Juttutupa avattiin vasta syyskuussa 1908.

Kustaa Rovio mainitsee, että yhdellä iltakävelyllä Lenin käveli Työväentalon ympäri ja ihaili ”mahtavata rakennusta”. Kuusisen Lenin taas tapasi Töölössä lähtöpäivänä tai sen aattona.

Varovaisen vallankumouksellisenkin oli peseydyttävä. Lenin kävi Rovion mukaan ainakin rautatieläisten saunassa Pasilassa. Tampereen Lenin-museon emeritusjohtaja Aimo Minkkinen arvelee, että sauna on voinut olla Länsi-Pasilan makasiineilla.

Lenin vietti Kustaa Rovion asunnossa ilmeisesti enintään puolitoista viikkoa. Silti kaikista piilopaikoista juuri se sisustettiin Leninin-aikaiseen asuunsa vuonna 1976.

”Ajatus oli, että valtiovieraita sosialistimaista voitiin käyttää siellä”, sanoo Tampereen Lenin-museon entinen lehtori Leena Kakko.

Vielä lokakuussa 1989 nitisevän Neuvostoliiton viimeinen pääsihteeri Mihail Gorbatšov nousi tarkastelemaan Rovion vanhaa kämppää.

Rovio loikkasi lokakuun vallankumouksen jälkeen Neuvostoliittoon. Hän eteni Karjalan neuvostotasavallan puoluejohtajaksi ja joutui tuhansien suomalaisten tavoin Stalinin puhdistusten uhriksi. Rovio teloitettiin näytösoikeudenkäynnin jälkeen Moskovassa huhtikuussa 1938.

Siitä kaikesta ei vallankumoussyksynä tiedetty vielä mitään.

Syyskuun lopulla Lenin kävi yhä levottomammaksi. Pietarin tilanne näytti turvallisemmalta. Vallankumous tarvitsi johtajan.

Kalju mies taas tarvitsi hiukset. Vladimirinkadulla eli nykyisellä Kalevankadulla oli peruukkiliike, jota Kustaa Rovio uskalsi pitää luotettavana. Lenin ilmoitti parturimestarille haluavansa noin 60-vuotiaan näköiseksi.

Parturimestari tuhahteli: miksi tämä ”herra Ivanov” piti varta vasten muuttaa vanhan näköiseksi, kun hän olisi myös osannut tehdä tästä nuoren?

Lenin jätti Helsingin viimeistä kertaa taakseen lokakuun kuudentena 1917. Hän vietti vielä pari viikkoa välietapilla Viipurissa ennen kuin ylitti rajan Venäjälle papiksi naamioituneena.

Valta kumottiin 7. marraskuuta Pietarissa. Leninin parta ei ollut kasvanut vieläkään takaisin.

 

Lähteet: Robert Service: Lenin; Vladimir Smirnov: Lenin Suomen vaiheissa; Jaakko Numminen (toim.): Lenin ja Suomi I–III; erikoistutkija Mia Heinimaa, entinen museonlehtori Leena Kakko ja entinen museonjohtaja Aimo Minkkinen; HS-arkisto

Getty Images
Vladimir Ilich Lenin, Russian Bolshevik revolutionary, in disguise, Helsinki, Finland, 11 August 1917. Lenin (1870-1924) clean shaven and wearing a wig. He returned to Russia from exile after the Revolution of February 1917 but was forced back into exile, (Photo by Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images)
Vladimir Ilich Lenin, Russian Bolshevik revolutionary, in disguise, Helsinki, Finland, 11 August 1917. Lenin (1870-1924) clean shaven and wearing a wig. He returned to Russia from exile after the Revolution of February 1917 but was forced back into exile, (Photo by Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images)
Jukka Gröndahl / HS
Tästä ovesta Lenin livahti iltakävelyilleen asuessaan poliisipäällikkö Kustaa Rovion luona Sörnäisten rantatie 1 B:ssä alkusyksystä 1917.
Tästä ovesta Lenin livahti iltakävelyilleen asuessaan poliisipäällikkö Kustaa Rovion luona Sörnäisten rantatie 1 B:ssä alkusyksystä 1917.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat