Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiin levitetty väärennettyä rahaa – tunniste johtaa Italiaan ja vuoteen 2005

Kaupunki
 

Helsingissä on liikkeellä väärennettyjä 20 euron seteleitä. Väärennöksiä on poliisin mukaan löytynyt muun muassa kaupoista ja ravintoloista keskustassa sekä Helsingin alueella liikennöivistä busseista.

Tapauksia on tullut poliisin tietoon sitä mukaa kuin yritykset ovat havainneet epäilyttäviä seteleitä kassan laskemisen yhteydessä.

”Nyt liikkeellä olevat väärennetyt setelit tunnistaa liian näkyvillä olevasta vesileimasta setelin etupuolella. Setelin takapuolen keskiosassa sijaitseva helmiäisnauha ei myöskään ole yhtä helmeilevä kuin oikeassa 20 euron setelissä. Takapuolen helmiäisnauhan tulisi näkyä selvästi vain valoa vasten katsottaessa”, rikosylikonstaapeli Lauri Åberg kuvailee.

Poliisin käsiin päätyneiden seteleiden laatu on Åbergin mukaan vaihdellut ”kopiokoneella tulostetuista kyhäelmistä hieman taidokkaampiin väärennöksiin”. Kaikilla löydetyillä väärennöksillä on kuitenkin yksi yhdistävä tekijä: niissä on sama JOO3E2-laattanumero.

Mikäli lompakosta löytyy kyseisellä tunnuksella varustettu seteli, on se Åbergin mukaan varmuudella väärennös. Laattanumero sijaitsee setelin etupuolella.

JOO3E2-laattanumerolla varustetut väärennetyt setelit painetaan Italiassa. Tämä tieto ei perustu Suomen poliisin tutkimuksiin, vaan on kansainvälisen rikospoliisijärjestö Interpolin selvityksiä.

”Se on varma tieto”, Åberg sanoo.

”Kaikki jäljet johtavat samaan sylttytehtaaseen – ei vain tiedetä, missä se tarkalleen on.”

Samaa laattanumeroa tekeviä painolaattoja on todennäköisesti olemassa useampia. JOO3E2-laattanumeroa on Åbergin tietojen mukaan esiintynyt väärennetyissä seteleissä jo vuodesta 2005 lähtien, ja tänä vuonna Helsingissä löytyneistä yli 200:sta väärennetyistä seteleistäkin jopa yli puolet on ollut sellaisia. Yleisimmät sarjanumerot ovat puolestaan T5550- ja S900900-alkuisia.

Viime viikolla JOO3E2-laattanumeroisia väärennöksiä löytyi Helsingistä muutaman päivän sisällä noin 15. Tämä viittaa Åbergin mukaan siihen, että setelit on käyty levittämässä lyhyellä aikavälillä ja tietoisesti. Poliisi ei ole saanut kiinni seteleillä maksaneita henkilöitä.

Väärennetty valuutta on voinut siirtyä painosta levittäjille esimerkiksi internetin Tor-palvelussa tehdyn anonyymin kaupankäynnin kautta. ”Siellähän myydään vaikka mitä: esimerkiksi huumeita, rahaa ja luottokortteja”, Åberg sanoo.

Rikolliset valitsevat väärennöksiin 20 euron setelin siitä syystä, että esimerkiksi kaupassa myyjä harvemmin vetää sellaista setelintunnistimen läpi. Jos näin tapahtuisi, paljastuisi väärennös saman tien.

Kiertoon väärennökset eivät voi erinäisten varmistusten vuoksi jäädä.

”Ne kulkeutuvat pikkuhiljaa laskentakeskuksen kautta minun pöydälleni”, Åberg kertoo.

Helsingin poliisille tuodaan keskimäärin yksi väärennetty seteli päivässä. Poliisin näkökulmasta tämä on suhteellisen harvoin. Epämääräiset pajat ja järjestäytyneet väärennösliigat tehtailivat tekaistuja seteleitä enemmän ensimmäisten eurojen liikkeellelaskun aikaan 2000-luvun alussa.

”Kovin yleisiä väärennetyt setelit eivät Suomessa ole, mutta saattavat lisääntyä rahaliikenteessä esimerkiksi turistiaikaan.”

Åberg kertoo, että silloin tällöin myös nuoret kokeilevat ajattelemattomuuttaan väärennösten tekemistä. Ehkä tietämättä sitä, että tavanomaisen väärennysrikoksen minimirangaistus on neljä kuukautta vankeutta.

Mikäli rahaa epäilee väärennetyksi, on se syytä viedä mahdollisimman nopeasti poliisille tai pankkiin. Pankit eivät pidä väärennettyjä seteleitä itsellään, vaan toimittavat ne poliisille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat