Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asumisoikeusyhtiöllä ylisuuret kulut – valtio puuttuu peliin

Kaupunki
 

Tuhansia asuntoja omistava Avain Asumisoikeus -yhtiö on myöntynyt alentamaan asukkaidensa maksamia kustannuksia julkisen arvostelun jälkeen.

Yhtiö on tehnyt Valtion asuntorahaston (Ara) vaatimia toimia, joilla korkeat isännöinti- ja hallintokulut saadaan laskemaan viidenneksen. Tämän pitäisi heijastua myös asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeisiin ensi vuoden alussa.

Ara lähetti yhtiölle vuoden 2014 joulukussa selvityspyynnön siitä, miksi isännöinti- ja hallinnointikulut ovat tuntuvasti korkeammat kuin muissa asumisoikeusyhtiöissä.

Yli 5 700 asumisoikeusasuntoa eri puolilla maata omistava Avain on ostanut palvelut omilta tytäryhtiöiltään. Yhtiöt myyvät isännöintiä, siivousta korjausrakentamista ja rakennuttamiskonsultointia.

HS kertoi Avaimen toiminnasta tammikuussa ja maaliskuussa 2015.

Eri yhtiöt kuuluvat Avain-konserniin, joka pyörittää liiketoimintaa, joka liittyy tiiviisti valtion tuella rakennettuihin asuntoihin ja hoivakoteihin. Jossain tapauksissa julkisella rahalla rakennettujen kiinteistöjen isännöinti- ja korjauspalveluita on ohjattu ilman kilpailutusta emoyhtiön tytäryhtiöille.

Yhtiöiden toinen omistaja Perttu Liukku on myöntänyt, että konserniin kuuluvien tytäryhtiöiden liikevaihdosta merkittävä osa eli 40–80 prosenttia tulee palvelujen myynnistä emoyhtiön asumisoikeusyhtiöille sekä omistamille hoivakodeille.

Asumisoikeusyhtiö kilpailuttaa isännöinti- ja myyntipalvelunsa tänä vuonna. Yhtiö lupaa Aralle, että uudet palvelujen hinnat laskevat ”merkittävästi”.

Yhtiö on neuvotellut kiinteistönjohdon palvelusopimuksen uusiksi Avain Rakennuttaja Oy:n kanssa. Uusi sopimus hyväksyttiin yhtiön hallituksessa syyskuussa. Veloitus muuttui kiinteäksi kuukausivelotukseksi.

Ara arvioi, että kuluja voidaan vähentää yhteensä 24 prosenttia vuoteen 2018 mennessä.

Siltikin Aran kanta on, että ”yhtiön on syytä jatkaa erilaisten vaihtoehtojen etsimistä, joilla kustannusten laskua voidaan jatkaa”.

Korjaus 27.11. klo 10.40: Valtion asuntorahasto Ara pyysi selvitystä Avain Asumisoikeus Oy:n eräiden kulujen tasosta, ei asukkaiden maksamista vastikkeista. Ara ei esittänyt näyttöä erityisen korkeista vastikkeista. Lisäksi isännöinti- ja hallintopalveluita tarjoavat yritykset ovat Avain Yhtiöt -konsernin tytäryhtiöitä, eivät Avain Asumisoikeuden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat