Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perinteikkäiden penkkien sahaus alkaa Olympiastadionilla – sahaamaan pääsee 18 eurolla

Kaupunki
 
Leif Gip
Olympiastadion saa remontissa uudet penkit. Vanhat myydään 18 euron kappalehintaan, mutta sahaus pitää hoitaa itse.
Olympiastadion saa remontissa uudet penkit. Vanhat myydään 18 euron kappalehintaan, mutta sahaus pitää hoitaa itse. Kuva: Leif Gip

Enää vuodenvaihteeseen saakka nykyasussaan säilyvällä Helsingin Olympiastadionilla on koettu vuosikymmenien varrella monenlaisia muitakin tunteita kuin urheilusuorituksiin liittyviä onnistumisia ja karvaita pettymyksiä.

72-metrisessä stadionin tornissa läsnä on ollut erityisesti rakkaus: siellä on menty lukuisia kertoja kihloihin ja järjestetty jopa häitäkin.

”Viimeisimmät vihkiäiset järjestettiin 11. marraskuuta 2011”, kertoo Stadion-säätiön markkinointijohtaja Marju Paju.

”Jos torni osaisi puhua, niin tarinoihin liittyisi varmasti paljon tunnelmia ja toiveita”, hän jatkaa.

Tornin yläpäässä olevaan sadevesikouruun on heitelty kolikoita kuin toivomuskaivoon konsanaan. Tämä on Pajun mukaan vuosikymmeniä vanha perinne, josta ei ole aiheutunut ongelmia. Isompien esineiden viskominen ei ole edes mahdollista, koska torni on ympäröity suojaverkolla.

Olympiastadionin remontti alkaa ensi vuoden alussa, ja lauantaista kello 12 lähtien halukkaat pääsevät hakemaan vanhoja puupenkkejä katsomosta. Penkit maksavat 18 euroa kappaleelta, ja ne pitää sahata omin käsin irti.

Paju kertoo, että penkkejä on myyty ennakkoon useita tuhansia. Olympiastadionilla on noin 40 000 istumapaikkaa, mutta näillä näkymin vain kattamattomien katsomojen penkit myydään. Ja niistäkin ainoastaan puolet, sillä joka toisen penkin alla oleviin metallisiin jalkoihin ei saa kajota suojellulla urheilupyhätöllä. Sahaajia on tulossa ympäri Suomea.

Penkinostajat voivat tuoda joko oman käsisahan tai lainata sellaista Stadion-säätiöltä. Järeät työkalut pitää kuitenkin jättää kotiin.

”Moottorisahan kanssa ei pääse katsomoon”, Paju sanoo.

Sahaustapahtuma jatkuu isänpäivään 8. marraskuuta saakka.

Olympiastadionin torni ja muut toiminnot sulkeutuvat 22. joulukuuta. Vuonna 1938 käyttöön otettu stadion kunnostetaan perusteellisesti vuoteen 2019 kestävässä remontissa, joka maksaa 209 miljoonaa euroa.

Penkkien myynnistä tulevat tuotot käytetään Pajun mukaan kenttälaitteisiin, kuten uusien tulostaulujen hankintaan.

Olympiastadionin tornin sadevesikouruun on heitelty kolikoita.
Olympiastadionin tornin sadevesikouruun on heitelty kolikoita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat