Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaapelitehtaan uusi johtaja tahtoo taiteilijoiden tajuavan bisneksen ehdot

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
Kai Huotari on keskittynyt viimeiset kymmenen vuotta teknologiaan ja yliopistomaailmaan. Nyt hän alkaa johtaa kulttuurilaitosta.
Kai Huotari on keskittynyt viimeiset kymmenen vuotta teknologiaan ja yliopistomaailmaan. Nyt hän alkaa johtaa kulttuurilaitosta. Kuva: Mika Ranta / HS
Kuka?

Elokuvia rakastava frankofiili

 Kai Huotari on 43-vuotias helsinkiläinen, joka aloittaa Kaapelitehtaan toimitusjohtajana marraskuun alussa.

 Koulutukseltaan hän on taiteiden maisteri, diplomi-insinööri ja kauppatieteiden tohtori.

Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti EIT:ssä, tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT:ssä ja elokuvafestivaali DocPointissa.

 Perheeseen kuuluu ranskalainen vaimo ja kolme tytärtä.

 Huotari rakastaa elokuvia ja ranskalaista kulttuuria.

Pianotunnit voivat jättää traumoja. Ainakin, jos piano-opettajalla on tapana kysyä, joko mummisi on kuollut. Näin kävi lapsena Kai Huotarille.

Hänen perheessään ei ollut pianoa, mutta isoäidillä oli, joten opettajaa kiinnosti mahdollisen perintöpianon kohtalo. Karmivat tunnit saivat lapsen sulkemaan pianonkannen vuosikymmeniksi.

Viikon kuluttua maanantaina Kai Huotari aloittaa Suomen suurimman kulttuurikeskuksen Kaapelitehtaan johdossa.

”Taustani on niin kummallinen, että ei ole montaa paikkaa, jossa voin hyödyntää osaamistani täysin”, hän sanoo. Kummallisella taustalla hän tarkoittaa uraa kahden maailman välissä. Ne maailmat ovat kulttuuri ja teknologia.

Viimeisen vuosikymmenen Huotari on keskittynyt teknologiaan ja yliopistomaailmaan. Hän on muun muassa työskennellyt tutkimuslaitoksissa ja väitellyt tohtoriksi. Samalla hän on kuitenkin työskennellyt myös kulttuurin parissa, esimerkiksi DocPoint-elokuvafestivaalin johtajana.

Uusi työ on Huotarille unelmapaikka. Kaapelitehtaan lisäksi siihen kuuluu Suvilahti ja osuus Tanssin talo -hankkeesta. Toimintaa pyörittävä yhtiö on Helsingin kaupungin omistama, mutta ei saa kaupungilta tukea.

Tiloissa toimii satoja taiteentekijöitä kuten museoita, teattereita ja taidekouluja sekä taiteilijoita, bändejä ja yrityksiä. Pelkästään lyhytaikaisissa vuokratiloissa vierailee yli 230 000 ihmistä vuodessa.

Huotari ei suunnittele paikkaan radikaaleja muutoksia.

”Minun ei tarvitse räjäyttää mitään. Ei ole mitään järkeä lähteä rikkomaan toimivaa konseptia, koska hidas muutos on ollut talon voima”, Huotari sanoo ja rinnastaa Kaapelin valtamerilaivaan ja maratonjuoksuun.

Hän muistuttaa, ettei hän vastaa Kaapelin taiteellisesta sisällöstä, vaan se muodostuu vuokralaisten toiminnan myötä.

Pieniä tuunauksia hänellä on kuitenkin takataskussa.

Yksi niistä on taustan takia ilmeinen eli teknologian lisääminen. Myös ajan hengen seuraaminen on hänestä oleellista. Hänestä on tärkeää huomioida meneillään oleva muutos, jossa ihmiset ottavat entistä enemmän paikat haltuun ja tekevät itse.

”Se on todella inspiroivaa. Ihmiset eivät vain mene muiden ehdoilla vaan rakentavat omaa kokemustaan.” Hyväksi esimerkiksi hän mainitsee Suvilahden kaikille avoimen graffitiaidan.

Lisäksi Huotari haluaa vahvistaa paikan kansainvälisyyttä. Hän on asunut itse vuosia ulkomailla ja saanut kokea, miten hyvä keino kulttuuri on vieraaseen maahan kotoutumiseen.

Edellinen johtaja Petri Sirviö jätti tehtävän vain vuoden jälkeen. Syyksi hän nimesi yhtiön lähivuosien muutoksen ja sen, ettei koe omaavansa parhaita edellytyksiä viedä sitä läpi.

Yksi tulevaisuuden kysymysmerkki on Jätkäsaaressa sijaitseva L3-makasiini. Alun perin tilaan piti tulla kaupallista toimintaa, mutta suunnitelmat raukesivat, ja tila varattiin Kaapelitehtaalle. Nyt sillä on vuosi aikaa miettiä, miten tilaa voisi käyttää kulttuuritarjontaan. Visio pitää esitellä kaupungille ensi vuoden loppuun mennessä.

”Yksi idea on, että arkkitehtuurimuseo siirtyy sinne, mutta kaikki on auki, ja selvitystyö on täysin kesken.”

Huotari suhtautuu muutoksiin uteliaasti. Sellainen hän on ollut koko elämänsä ajan.

Lukion jälkeen hän keskeytti matematiikan opinnot, koska ei ollut omien sanojensa mukaan tarpeeksi fiksu. Teknillinen korkeakoulu taas sai jäädä tauolle, kun hän otti aikalisän ja muutti Ranskaan elokuvakouluun.

Hän teki elokuvia kuumeisesti koko 1990-luvun lopun ajan ja kutsui maailmanluokan tekijöitä luennoimaan Suomeen. Elokuva on Huotarin suuri rakkaus, josta hän tajusi jo nuorena, että tämä on minun taidemuotoni.

Tärkeimmäksi roolikseen Kaapelitehtaan johtajana Huotari katsoo sen, että voi antaa tekijöille mahdollisuuksia kulttuurin luomiseen.

”Koska olen tehnyt itse taidetta, siitä on syntynyt herkkyyttä tekijöitä kohtaan. Ymmärrän kuitenkin myös toiminnan realiteetit”, hän sanoo.

Kaapeli on esimerkiksi mukana EU-hankkeessa, jossa mietitään, miten kulttuurista voi tehdä liiketoimintaa. Huotarista on tärkeää, että taideorganisaatiot pystyvät luomaan itsensä uudestaan maailmassa, jossa mennään bisneksen ehdoilla.

Huotarin uudessa työhuoneessa on seinän kokoinen ikkuna, josta näkee koko Kaapelitehtaan sisäpihan. Ikkunan alla on valtava pöytä. Siihen Huotari aikoo ensimmäiseksi asettaa tyttäriensä kuvat.

Heidän ansiostaan hän pääsi lopulta yli karmivista pianotunneistaan. Perheen asuessa Yhdysvalloissa vuokrakodissa oli piano, joten tyttäret aloittivat soittotunnit. Vieras maa ja tyttärien ilo rohkaisivat häntä aloittamaan pianotunnit uudestaan nelikymppisenä.

”Keski-iässä ei ole enää pelkoa munata itseään, vaan voi vain nauttia. Se on vapauttavaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat