Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Röyhkeä varkaus Vuorimiehenkadulla – Kuka vei Kekkosen kiinnittämän Leninin muistokyltin?

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Jukka Gröndahl / HS
Vuorimiehenkatu 35:n seinässä on ollut Lenin-kyltti.
Vuorimiehenkatu 35:n seinässä on ollut Lenin-kyltti. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Vuorimiehenkadulta on lokakuun lopussa varastettu suoraan talon seinästä muistolaatta, joka kertoo Neuvostoliiton perustajan V.I. Leninin vierailusta taloyhtiössä vuonna 1906.

”Kyltti oli kiinni neljällä pultilla, joten se ei ole lähtenyt seinästä helposti”, sanoo taloyhtiössä asuva Sylvia Kuutama.

Varkaus havaittiin Kuutaman mukaan lokakuun 18. päivänä. ”Epäilimme ensin, että museovirasto olisi hakenut kyltin. Museovirastosta kerrottiin, etteivät he tietenkään tekisi tällaista kysymättä, ja kehottivat tekemään rikosilmoituksen”, Sylvia Kuutama kertoo.

Taloyhtiö Suoja teki varkaudesta rikosilmoituksen, mutta kyltistä ei ole sittemmin saatu havaintoa.

Lenin piilotteli Helsingissä useita kertoja ennen lokakuun vallankumousta 1917. Yhteensä hän vietti Helsingissä suunnilleen puoli vuotta. HS kertoi Leninin vaiheista lauantaina.

Keväällä 1906 Lenin asui ainakin puolitoista viikkoa, mutta mahdollisesti toista kuukautta kahden sosialistiopiskelijan yhteisasumuksessa osoitteessa Vuorimiehenkatu 35. Salanimeä Weber käyttäneen, saksaa puhuneen Leninin henkilöys selvisi opiskelijoille vasta paljon myöhemmin.

Leninin vierailusta kertova laatta tilattiin kuvanveistäjä Laila Hietalalta Leninin (1870–1924) syntymän satavuotisjuhlallisuuksia varten. Se kiinnitettiin paikalle tasavallan presidentin Urho Kekkosen ja Neuvostoliiton suurlähettilään A.E. Kovalevin kunnioittaessa tilaisuutta läsnäolollaan, selviää Erkki Tolvasen laatimasta taloyhtiöhistoriikista.

Vuorimiehenkatu 35 on yksi viidestä säilyneestä osoitteesta, joissa Leninin tiedetään Helsingissä varmuudella asuneen. Nyt varastetun muistolaatan lisäksi Leninin asuinpaikasta kertova muistolaatta on osoitteessa Sörnäisten rantatie 1.

Sylvia Kuusama kertoo, että muistolaatta on ollut suosittu valokuvauskohde turistien keskuudessa.

Taloyhtiön rappukäytävästä on vuosi sitten varastettu kuparisia matonpidikkeitä, mikä voisi viitata siihen, että kylttiä on saatettu kaupitella romumetalliksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat