Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalasatamasta piti tulla 400 vuotta sitten Helsingin keskusta

Kaupunki
 
Elämää montun pohjalla - tältä näyttää Kalasataman kuoppa ilmasta
Elämää montun pohjalla - tältä näyttää Kalasataman kuoppa ilmasta
2020-luvulla Helsingin Kalasataman keskustassa on määrä olla kauppakeskus, kahdeksan tornitaloa ja terveysasema. Nyt paikalla on syvä kaivanto. HS:n minikopterista kuvattu video näyttää, mitä montun pohjalla tapahtuu. Kuvaus: Sami Kero, leikkaus: Janne Järvinen, musiikki: Kevin MacLeod 'Water Lily'
Fakta

Helsingin keskustan monet vaiheet

 Helsingin pitäjän kirkonkylä: keskiaikaisen kirkon ympärillä oli maalaispitäjän vanha keskus.

 Vanhakaupunki: Kustaa Vaasa perusti Helsingin Vantaanjoen suulle vuonna 1550.

 Santahamina: kaupungin muuttoa Hevosniemeen valmisteltiin vuosina 1638–1639.

 Sörnäinen: uudelle kaupungille tehtiin asemakaavakin, mutta hanke kuivui kokoon vuodessa.

 Vironniemi: Helsinki päätettiin siirtää Kruununhaan kohdalle vuonna 1641.

 Pasila: Idea Helsingin painopisteen siirtämisestä kohti pohjoista on pian satavuotias. Ensimmäisenä sitä ehdotti Eliel Saarinen.

 Kamppi–Töölönlahti: muun muassa Alvar Aalto teki ehdotuksen uusista keskustakortteleista Töölönlahden lähistölle.

Sörnäinen

Jotain pitäisi tehdä, tuumi Suomen kenraalikuvernööri Pietari Brahe 1630-luvun lopulla.

Melkein satavuotias Helsingin kaupunki ei ottanut kehittyäkseen toivotulla tavalla. Ei elo aivan kurjaa ollut, mutta ei kaupungista myöskään ollut tullut Tallinnan täysiveristä kilpailijaa tai valtakunnan itäosan kolmatta merkittävää keskusta Turun ja Viipurin lisäksi.

Ikävä ongelma oli sijainti. Vantaanjoen viimeisen kosken partaalla oli tarjolla kätevää vesivoimaa, mutta Vanhankaupunginlahti, portti maailmalle, oli liian matala. Siitä kärsivät erityisesti armeijan kuljetukset.

Sörnäistenniemellä olisi hyvä paikka, Brahe päätteli. Tuumasta ryhdyttiin toimeen, ja Tukholman kaupunginarkkitehti Anders Torstensson piirsi kaupungille asemakaavan vuonna 1639.

Tammikuussa 1640 Brahe näki käynnillään, että nykyisen Kalasataman alueelta oli kaadettu puita ja Helsingin porvarit valmistelivat muuttoa uuteen paikkaan. Heitä houkuttelivat valtakunnan hallinnon tarjoamat verohelpotukset.

Muilta projekti sai nihkeän vastaanoton. Helsingin käsityöläiset ja muut porvaristoa köyhemmät ihmiset eivät olleet järin innostuneita kotiensa purkamisesta ja uusien talojen pystyttämisestä.

Uudenmaan talonpojat puolestaan kavahtivat kruunun aikeita keskittää kauppaa Helsinkiin. Mitä järkeä, he miettivät: kylistähän pystyi itse purjehtimaan Tallinnaan hankkimaan esimerkiksi vaatteita ja suolaa. Siellä valikoimat olivat suuremmat ja hinnat halvemmat kuin jos maahantuojat olisivat ensin rahdanneet tavarat lahden yli Helsinkiin. Omille tuotteilleen sai myös paremman hinnan.

Ja sitten olivat vielä Porvoon porvarit. He vastustivat kiivaasti ulkomaankauppaoikeuksien siirtämistä Helsingille. Erityisen kova luu oli suurkauppias nimeltä Frantz Stockman (ei sukua myöhemmälle tavaratalon omistajalle).

Joka tapauksessa Sörnäisissä alkoi tapahtua. Metsää kaadettiin keväällä 1640 lisää ja paikalle kuljetettiin rakennustarvikkeita. Tonttien paikat oli merkitty kepein.

Torin oli määrä tulla hiukan Kalasataman metroaseman eteläpuolelle, kutakuinkin sille kiertotielle, jolle Itäväylä on ohjattu Kalasataman keskuksen rakentamisen ajaksi. Kirkon piti nousta Suvilahden kupeeseen, Flow-festivaalin Sinisen teltan kohdalle.

Uusi Helsinki olisi Torstenssonin suunnitelman mukaan suojattu tukevasti mantereen puolelta toisin kuin vanha kaupunki. Linnoitusketju olisi kiertänyt Hermannin ja Sörnäisten kallioilla. Katri Valan puiston kohdalle karttaan on merkitty linna.

Satamaa olisi suojannut linnoitus kalliolla, joka kohosi lähellä nykyistä Kalasataman Siwaa.

Sörnäisten Helsinki jäi kuitenkin vain noin vuoden pituiseksi hankkeeksi. Arkkitehti Torstensson tajusi, että kaupunki pystyisi laajenemaan vain, jos se saisi hankittua lisää maata ympäriltään. Maa oli kuitenkin aatelisten hallussa, eivätkä he suostuneet sitä luovuttamaan.

Tämä oli jo toinen epäonnistuminen. Pari vuotta aiemmin eräät porvarit oli houkuteltu valmistelemaan kaupungin siirtämistä Santahaminaan, silloinkin turhaan.

Oli kuitenkin vielä yksi mahdollisuus: läheiseen Töölön kylään kuului niemi, jolle pystyisi rakentamaan kelvollisen sataman. Paikka valikoitui suosikiksi, kun Pietari Brahe ja uuden kaupungin pormestariksi nimitetty Anders Larsson Ehrendt olivat kesällä tehneet maastokäyntejä ympäröivälle seudulle. Niinpä Ruotsin valtaneuvosto päätti 29. lokakuuta 1640 perustaa Uuden Helsingin Vironniemelle eli nykyisen Kruununhaan kohdalle.

Porvarit suhtautuivat hankkeeseen epäillen: näinköhän tästä tulisi mitään.

Lähteenä on käytetty Seppo Aallon kirjaa Kruununkaupunki – Vironniemen Helsinki 1640–1721.

Piirros: Helsingin kaupunginmuseo, kuva: Google Earth
Helsingin Kaupunginmuseo
Tukholman kaupunginarkkitehti Anders Torstenssonin piirtämä asemakaava vuodelta 1639.
Tukholman kaupunginarkkitehti Anders Torstenssonin piirtämä asemakaava vuodelta 1639.
Grafiikka: Petri Salmén / HS, kuva: Google Earth
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat