Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Greenpeace saartoi hiililaivaa Helsingin edustalla

Kaupunki
 
Greenpeace
Greenpeacen aktivistit pakottivat Venäjältä Helsinkiin hiiltä kuljettavan aluksen muuttaamaan kurssia. Sini Saarela kiipesi Alppila-alukseen varhain sunnuntaiaamuna.
Greenpeacen aktivistit pakottivat Venäjältä Helsinkiin hiiltä kuljettavan aluksen muuttaamaan kurssia. Sini Saarela kiipesi Alppila-alukseen varhain sunnuntaiaamuna. Kuva: Greenpeace

Ympäristöjärjestö Greenpeacen kajakeilla liikkuneet aktivistit yrittivät estää hiiltä Helsinkiin kuljettanutta rahtilaiva Alppilaa pääsemästä Helsingin Salmisaaren voimalaitokseen.

Lopulta rannikkovartiosto vei kajakkimielenosoittajat pois paikalta.

Greenpeacen aktivisti Sini Saarela kiipesi aluksen kyytiin aamuyöllä, kun Venäjältä saapunut alus lähestyi Helsinkiä ensimmäisen kerran. Tällöin Alppila muutti kurssiaan ja ajoi kohti länttä Porkkalaan asti. Sitten se kääntyi takaisin Helsinkiin.

Kajakkimielenosoituksella Greenpeace painosti Helsingin kaupunkia luopumaan kivihiilen poltosta vielä tämän vuoden aikana. Tällä hetkellä kivihiilen osuus Helsingin lämmöntuotannosta on lähes puolet, järjestö muistuttaa.

Kivihiilen polton on todettu kiihdyttävän ilmastonmuutosta.

”Ilmastonmuutos ratkaistaan, kun tavalliset ihmiset nousevat vaatimaan fossiilisista polttoaineista luopumista”, sanoo Greenpeacen energiavastaava Laura Meller tiedotteessa.

Helsinki päättää lähitulevaisuudessa, mitä sen voimalaitoksille tapahtuu. Vahvimmilla on malli, jossa Salmisaareen rakennettaisiin pellettivoimalaitos ja Vuosaareen biovoimalaitos, mutta Hanasaaren voimalasta luovuttaisiin.

Malli vähentäisi kivihiilen käyttöä merkittävästi, mutta ei lopettaisi sitä kokonaan. Vaihtoehtoina on esitetty myös biopolttoaineen lisäämistä Hanasaaressa ja Salmisaaressa sekä monipolttovoimalan rakentamista Vuosaareen.

Sami Kero / HS
Salmisaaren voimalaitos, johon Alppila oli matkalla.
Salmisaaren voimalaitos, johon Alppila oli matkalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat