Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maanantaina päätetään Kellokosken sairaalan kohtalosta

Kaupunki
 
Laura Mendelin / HS
Kellokosken sairaala täytti kesällä sata vuotta.
Kellokosken sairaala täytti kesällä sata vuotta. Kuva: Laura Mendelin / HS

Maanantaina päätetään, lakkautetaanko Kellokosken sairaala Tuusulasta. Jos näin tehdään, psykiatrista hoitoa keskitetään entistä vahvemmin Helsinkiin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) hallitus käsittelee sairaalan lopettamista aamun kokouksessaan. Asia on edellisessä kokouksessa jätetty pöydälle, joten nyt lienee luvassa päätös.

Kellokosken sairaalasta halutaan luopua, kunhan Helsingissä on ensin kunnostettu riittävästi sairaalatilaa Kivelän sairaalaan Hesperian viereen ja Hyvinkään sairaalan uudisrakennus on valmistunut. Tämä voisi siis tapahtua aikaisintaan vuonna 2019.

Omaa sairaalaa puolustamaan on syntynyt kansanliike. Potilaat, henkilökunta, Tuusulan kunta ja monet alueen asukkaat vaativat, että Kellokoskea ei saa lopettaa. Perusteluna on esimerkiksi sairaalan poikkeuksellinen ympäristö: lähellä on potilaille työmahdollisuuksia, luontoa, tiloja urheilla ja harrastaa.

Husin toiminnan suurimmat maksajat ja psykiatristen palvelujen käyttäjät eli isot kaupungit kannattavat sen sijaan muuttoa Helsinkiin. Terveysalaa johtavien korkeiden virkamiesten mukaan Kellokosken siirto olisi Helsingin, Espoon ja Vantaan etu.

Taustalla ovat myös säästöt. Psykiatristen sairaaloiden käyttö on vähentynyt sitä mukaa, kun avohoitoa on lisätty. Kellokoskesta luopumisen eli muualla tarvittavien remonttien lasketaan maksavan 46–61 miljoonaa euroa. Sen sijaan Kellokosken sairaalan kunnostaminen maksaisi 78–92 miljoonaa euroa.

Esitystä Kellokosken sulkemisesta perustellaan myös sillä, että psykiatriset potilaat hyötyisivät siirrosta somaattisen sairaalan yhteyteen. Tähän ohjaa myös vuoden alusta voimaan tullut päivystysasetus.

Kellokoskella on yhteensä 196 sairaansijaa ja sairaala on toiminut 1900-luvun alusta saakka. Osastoista kymmenen siirtyisi Helsinkiin ja kaksi Hyvinkäälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat