Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp lipeää Helsingin budjettisovusta

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Osku Pajamäki (sd) Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa syyskuussa.
Osku Pajamäki (sd) Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa syyskuussa. Kuva: Rio Gandara / HS

Sdp vaatii Helsingin ensi vuoden budjettiin lisää rahaa erityisesti koulutukseen, varhaiskasvatukseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Puolue toi vaihtoehtobudjettinsa neuvotteluihin perjantaina. Valtuustoryhmän puheenjohtajan Osku Pajamäen mukaan ei ole hyväksyttävää, että kaupunki samaan aikaan vähentää palveluista 64 miljoonaa keväällä sovittua enemmän ja tekee yli 90 miljoonaa voittoa.

”Tässä ei enää ole kyse tuottavuudesta vaan leikkauksista. Ei ole syytä rapauttaa näin sivistystä ja syventää kaupunkiköyhyyttä”, Pajamäki perustelee.

Sdp:n varjobudjetti on ylijäämäinen, mutta vähemmän kuin kaupunginjohtajan esitys.

Suurin lisäys kohdistuisi sote-palveluihin, esimerkiksi vanhusten kotihoitoon.

Varhaiskasvatuksessa puolue haluaisi pitää kiinni subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta ja varautua lasten määrän kasvuun. Koulujen käyttörahoja lisättäisiin sekä investoitaisiin digitalisointiin ja rakentamiseen erityisesti Lauttasaaressa, Vuosaaressa ja Jätkäsaaressa.

Lisää rahaa halutaan myös kulttuurille, aurinkoenergialle ja turvapaikanhakijoiden kotouttamiselle.

Sdp:n mielestä Helsingillä olisi tähän myös varaa. Kaupunki ottaisi vaihtoehtobudjetissakin velkaa vain investointeihin, ei käyttömenoihin.

”Tätä voi verrata vaikka siihen, että ihminen ottaisi asuntolainaa muttei ostaisi ruokaansa velaksi”, määrittelee Pilvi Torsti (sd).

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) julkisti budjettiesityksensä pari viikkoa sitten, ja puolueet neuvottelevat siitä nyt.

Erityisesti koulutus herätti kiivasta keskustelua myös muissa puolueissa heti lukujen julkaisemisen jälkeen. Vihreät piti koulutuksen lukuja ”karuina” ja vasemmistoliitto ”hälyttävinä”. Myös kokoomus ilmoitti ”kantavansa huolta” koulutukseen varatuista rahoista, vaikkei lisää rahaa heti luvannutkaan.

Vihreissä arvellaan, että demareiden esiin nostamat näkökohdat esimerkiksi varhaiskasvatuksesta ovat hyviä. Vihreät ei kuitenkaan asetu Sdp:n tai kenenkään muunkaan tueksi.

”Pidämme erittäin tärkeänä, että budjetista kyetään sopimaan yhdessä. Tähtäämme edelleen siihen”, sanoo valtuustoryhmän johtaja Otso Kivekäs.

Pajusen esityksessä keväällä sovitun raamin alitusta on perusteltu sillä, että väestö ja kuntapalveluiden hintataso ovat molemmat kasvaneet ennusteita hitaammin.

Valtuusto päättää budjetista marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat