Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talonmies ”Pentin” kohtalo sai lukijat kertomaan vastaavista tapauksista – ”Tieto enon kuolemasta viipyi lähes koko kesän”

Kaupunki
 

Helsingin Sanomat kertoi yksinäisten vainajien hautajaisista 18. lokakuuta. Jutussa kerrottiin talonmies ”Pentistä”, jonka hautajaisissa ei ollut yhtään vieraita.

Pian jutun jälkeen selvisi, että ”Pentillä” eli Toivo Liimataisella oli todellisuudessa kasvattiperhe ja -suku, jonka keskellä hän oli elänyt elämäänsä 1940-luvulta lähtien.

Liimataista ei ollut koskaan virallisesti adoptoitu perheeseen, joten hänen läheisensä eivät olleet virallisia lähiomaisia. Virheellisen puhelinnumeron takia läheiset eivät saaneet tietoa hautajaispäivästä.

HS:n toimitukseen alkoi tulla vinkkejä tapauksista, joissa yksinäisten vainajien kohtelu oli herättänyt sivustaseuraajien mielessä kysymyksiä: Onko asiat hoidettu asianmukaisesti? Ovatko viranomaiset kertoneet omaisen kuolemasta riittävän nopeasti ja niille, joille siitä olisi kuulunut kertoa? Miksi läheiset eivät tunnu saavansa kovasti kaipaamaansa tietoa?

Eräs helsinkiläisnainen esimerkiksi metsästi epätoivoisesti tietoa siitä, milloin hänen ystävänsä siunataan haudan lepoon. Takana on 50 vuoden ystävyys, mutta tietoa esimerkiksi siunaustilaisuudesta tai muista yksityiskohdista ei annettu hänelle. Ne annetaan vain lähiomaisille.

Aina tiedot eivät kuitenkaan näytä menevän pikaisesti omaisillekaan.

Vantaalaisen Juha Tervosen eno kuoli 2,5 vuotta sitten toukokuussa. Talonmies löysi kuolleen enon tämän kotoa Helsingissä. Kesti yli kaksi kuukautta, ennen kuin tieto saatiin vainajan sisarelle ja sisarenpojalle Vantaalle.

”Miten tiedon saaminen omaisille on voinut olla niin vaikeaa?” Tervonen ihmettelee. Tiedon viipymistä perusteltiin esimerkiksi kesälomilla, Tervonen sanoo.

”Päällimmäisenä mieleen jäi välinpitämättömyys poliisin taholla”, Tervonen sanoo.

Jos ihminen kuolee yllättäen ja esimerkiksi muualla kuin sairaalassa, poliisi suorittaa kuolemansyyn tutkinnan.

Tervosen mielestä rikospoliisi ei ole oikea taho hoitamaan vainajien asioita, koska kiireellisemmät poliisitehtävät ajavat herkästi tavallisen kuolemantapauksen jälkiselvittelyn edelle.

Poliisi ei pystynyt kommentoimaan perjantai-iltapäivänä HS:n tarvitsemassa aikataulussa omaisille tiedottamisen aikataulua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat