Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vainaja unohtui vuodeksi kylmiöön – ”Yksinäisiä vanhuksia potkitaan päähän senkin jälkeen, kun henki on lähtenyt”

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Vainajia säilytetään Auroran sairaalan kylmiössä yleensä noin kuukauden ajan.
Vainajia säilytetään Auroran sairaalan kylmiössä yleensä noin kuukauden ajan. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Nyky-Suomessa ihminen voi unohtua jo matkalla kuolinvuoteelta hautaan. Näin näyttää käyneen lähes 90-vuotiaalle helsinkiläiselle Bertalle.

Rouva kuoli helsinkiläisessä vanhainkodissa syksyllä 2014. Sieltä hänet kuljetettiin helsinkiläisen sairaalan kylmiöön odottamaan hautaamista.

Vainaja makasi Auroran sairaalan kylmiössä vuoden.

Muita vainajia hakenut hautausauton kuljettaja kiinnitti huomionsa siihen, että yksi lakanaan käärityistä vainajista oli odottanut kylmiössä jo pitkään. Yleensä vainajat viipyvät kylmiössä korkeintaan kuukauden.

”Tämä kuvaa sitä, miten yksinäisiä vanhuksia kohdellaan: heitä potkitaan päähän vielä senkin jälkeen, kun henki on lähtenyt”, sanoo hautausauton kuljettaja Helsingin Sanomille. Hän ei halua nimeään julki tapauksen luonteen takia.

Helsingin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluista vastaava Juha Jolkkonen kuuli torstaina Helsingin Sanomilta kylmiössä vuoden odottaneesta vainajasta.

”Tämä on yksittäinen ja onneton tapaus”, hän myöntää selvitettyään asiaa.

Jolkkosen näkemyksen mukaan virhe on sattunut kahdessa kohtaa. Kylmiön kirjanpito ei ole ollut ajan tasalla, eikä rouvan yleinen edunvalvoja ole hoitanut asiaa sosiaalityöntekijän kanssa eteenpäin, vaikka on saanut tiedon päämiehensä kuolemasta.

Periaatteessa edunvalvontatehtävä päättyy päämiehen kuolemaan. Jolkkosen mukaan käytäntö on kuitenkin ollut, että edunvalvoja hoitaa päämiehen asioita yhdessä sosiaalityöntekijän kanssa vielä tämän kuoleman jälkeen.

”Ja jos omaisia ei ole tai he eivät asioita hoida, viranomainen ottaa kopin”, Jolkkonen sanoo.

Helsingin johtava yleinen edunvalvoja Tuula Eilittä kummastelee Jolkkosen näkemyksiä. Hänen mukaansa laki on hyvin yksiselitteinen siinä, että edunvalvojan toimivalta päättyy päämiehen kuolemaan.

”Tämän jälkeen asiat hoidetaan samalla tavalla kuin jos vainajalla ei olisi ollut edunvalvojaa. Jos omaiset eivät hoida hautausjärjestelyitä, se on kunnan tehtävä.”

Näyttää siltä, että vainajan hautaaminen viipyi, koska oli epäselvyyttä siitä, kuka asiasta vastaa.

Loppujen lopuksi viranomaiset hoitivat hautausjärjestelyt, ja Bertta siunattiin hautaan tänä syksynä niin sanotulla yleisvuorolla Honkanummen hautausmaan kappelissa. Vieraita hautajaisissa ei ollut. Bertan kuolemasta oli kulunut jo yli vuosi.

Rouvan siunannut pastori sanoo, että vaikka on tottunut lähes kaikkeen, hänelle ei ole koskaan tullut vastaan tapausta, jossa vainaja olisi odotellut näin pitkään kylmiössä.

Tapaus on myös ensimmäinen Juha Jolkkosen tietoon tullut.

Jolkkosen mukaan joskus vainajat odottavat hautaamista kylmiössä pari kolme kuukautta, jos lähiomainen on kertonut hoitavansa hautausjärjestelyt, mutta asia ei syystä tai toisesta etenekään.

”Toisinaan joudumme varmistelemaan, että ovathan asiat hoidossa. Ja joskus hoidamme ne sitten heidän puolestaan”, Jolkkonen sanoo.

Vuosi ei kuitenkaan ole millään mittarilla kohtuullinen aika odottaa asian etenemistä, hän sanoo.

Jolkkosen mukaan Bertan kohtalosta on otettava opiksi, ja eri tahojen tiedonkulkua pitää pystyä parantamaan. Esimerkiksi Auroran sairaalan kylmiön kirjanpitoa on jo parannettu.

”Lohduttaudun sillä, että vainaja ei itse onneksi tästä enää kärsi, mutta on kuitenkin kunnia-asia, että nämä asiat hoidetaan kunnolla”, Jolkkonen sanoo.

Bertan nimi on muutettu.

Juhani Niiranen / HS
Vanhuksen ruumis jäi helsinkiläisen sairaalan kylmiöön vuodeksi. Sairaalan kylmiön kirjanpitoa on parannettu tapauksen jälkeen.
Vanhuksen ruumis jäi helsinkiläisen sairaalan kylmiöön vuodeksi. Sairaalan kylmiön kirjanpitoa on parannettu tapauksen jälkeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat