Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vallilan korea työväentalo väistyi kenkälaatikon mallisen toimistotalon tieltä

Kaupunki
 
Aulis Ryyppö / Helsingin kaupunginmuseo
Vallilan työväentalo on tässä kuvattu 1970 vähän ennen purkamista.
Vallilan työväentalo on tässä kuvattu 1970 vähän ennen purkamista. Kuva: Aulis Ryyppö / Helsingin kaupunginmuseo

Vallilan työväentalo valmistui 1920-luvun lopulla Sturenkadun varrelle lähelle Mäkelänkadun risteystä. Sen rakennutti Sörnäisten työväenyhdistys, joka tilasi talon piirustukset L. E. Hansténilta. Se oli aikanaan suuri taloudellinen ponnistus työväenyhdistykselle. Vain muutamia vuosia myöhemmin tuli 30-luvun lama ja massatyöttömyys.

Nelikerroksinen komea työväentalo oli kulttuurin ja liikunnan monitoimitalo, jonka vaikutus ulottui laajalle ympäristöönsä. Työväenyhdistys siirsi sinne myös teatteritoimintansa, josta myöhemmin kasvoi Helsingin työväenteatteri. Sen työtä jatkoi aikanaan Kansanteatteri-Työväenteatteri, jonka seuraaja on nykyinen Helsingin Kaupunginteatteri.

Vaikka puhe onkin puretusta talosta, on aivan välttämätöntä mainita, että kotimaisen elokuvan suurin sankari Tauno Palo aloitti teatteriuransa ja näyttelijän työnsä Vallilan työväentalon näyttämöllä.

Vallilan työväentalo oli mukana myös Suomen eduskunnan historiassa dramaattisessa vaiheessa. Eduskunta kokoontui siellä hätäistuntoon 30. marraskuutta 1939, kun talvisota syttyi. Samana iltana kansanedustajat lähtivät junalla evakkoon Kauhajoelle Pohjanmaalle. Vallilan työväentalo oli monella tavalla tärkeä Talo isolla alkukirjaimella, mutta se oli kuitenkin työväenyhdistykselle taloudellisesti raskas taakka.

Se siirtyi Helsingin Työväenyhdistyksen haltuun, mutta sitä ei saatu kannattavaksi. HTY päätti purkaa talon 1970-luvun alussa juuri ennen kuin vanhojen työväentalojen suojelijat heräsivät. Saman kohtalon koki moni työväen- ja nuorisoseurojentalo.

Persoonallisen vanhantyöväentalon tilalle rakennettiin nelikerroksinen uusi liiketalo, jonka ovat piirtäneet J.T. & O. Jalovaara. Se on tyypillistä 1970-luvun tyyliä, joka ei millään tavalla viesti talon toiminnasta. Siksi onkin paikallaan, että HTY:n valokirjaimet talon katolla kertovat kiinteistön omistajasta. Ne ovat tarkkasilmäisille muistutus historiasta.

Kenkälaatikon mallinen liiketalo ei istu edes vilkkaasti liikennöidyn Sturenkadun kaupunkikuvaan. Ristiriita on puu-Vallilan puolella vielä suurempi, koska Vallialan työväentalo oli aikanaan sen sydän ja sielu.

Sarja esittelee Helsingin purettuja taloja ja niiden tilalla nyt olevia rakennuksia. Toimittaja Antti Mannisen juttusarja Puretut talot ilmestyi HS:n kaupunkisivuilla vuosina 2002–2004.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat