Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kellokosken mielisairaala lakkautetaan: Osastoja siirtyy Helsingin Taka-Töölöön

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Laura Mendelin / HS
Kellokosken sairaalan 100-vuotisjuhlia vietettiin tänä keväänä.
Kellokosken sairaalan 100-vuotisjuhlia vietettiin tänä keväänä. Kuva: Laura Mendelin / HS

Kellokosken sairaala lakkautetaan ainakin pääosiltaan. Tämä tapahtuisi aikaisintaan 2019. Asian valmistelun päätti aloittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) tänään maanantaina.

Päätös sairaalan kohtalosta oli tiukka ja sen aikana tehtiin useita muutosehdotuksia sekä äänestettiin erilaisista palautusesityksistä. Kellokosken entinen ylilääkäri, Husin hallituksen jäsen Ilkka Taipale (sd) ehdotti, että sairaalaa koskeva ratkaisu tehdään viimeistään vuoteen 2021 mennessä, kun asiasta on tehty laajempi selvitys. Taipaleen ehdotusta kannattivat sdp, perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja keskusta. Sairaalan lakkauttamiseen tähtäävän valmistelun aloittamista kannattivat kokoomus, vihreät, Helsingin yliopiston edustajat sekä rkp.

Taipaleen mukaan psykiatristen toimintojen siirtäminen Helsingin Kivelään on huono ratkaisu. ”Oletko ikinä kävellyt siellä sairaalan pihalla? Kivelään tulee slummi kun sinne sijoitetaan mielisairaita keskelle huippuasuinaluetta.” Taipale haluaisi ensin yhdistää HUS:n ja Helsingin psykiatrisen erikoissairaanhoidon ja tarkastella sairaaloiden kokonaisuutta vasta sen jälkeen.

Päätöksessä jätettiin mahdollisuus jättää osa Kellokosken sairaalan toiminnoista ennalleen, mikäli siihen on tarvetta. Lakkautus toteutetaan vasta sitten, kun Hyvinkään potilaat siirtyvät Hyvinkäälle ja muualta vapautuu tarkoituksenmukaista tilaa, kertoo HUS:n hallituksen jäsen Suzan Ikävalko (vihr).

”En ajattele, että jotain loppuu. Ajattelen, että psykiatriset hoitomuodot kehittyvät ja nyt hoidetaan lähellä”, sanoo HUS:n hallituksen puheenjohtaja Ulla-Marja Urho (kok).

Kellokosken sairaalasta halutaan luopua, kunhan Helsingissä on ensin kunnostettu riittävästi sairaalatilaa Kivelän sairaalaan Hesperian viereen ja Hyvinkään sairaalan uudisrakennus on valmistunut. Tämä voisi siis tapahtua aikaisintaan vuonna 2019.

Omaa sairaalaa puolustamaan on syntynyt kansanliike. Potilaat, henkilökunta, Tuusulan kunta ja monet alueen asukkaat vaativat, että Kellokoskea ei saa lopettaa. Perusteluna on esimerkiksi sairaalan poikkeuksellinen ympäristö: lähellä on potilaille työmahdollisuuksia, luontoa, tiloja urheilla ja harrastaa.

Husin toiminnan suurimmat maksajat ja psykiatristen palvelujen käyttäjät eli isot kaupungit kannattavat sen sijaan muuttoa Helsinkiin. Terveysalaa johtavien korkeiden virkamiesten mukaan Kellokosken siirto olisi Helsingin, Espoon ja Vantaan etu.

Taustalla ovat myös säästöt. Psykiatristen sairaaloiden käyttö on vähentynyt sitä mukaa, kun avohoitoa on lisätty. Kellokoskesta luopumisen eli muualla tarvittavien remonttien lasketaan maksavan 46–61 miljoonaa euroa. Sen sijaan Kellokosken sairaalan kunnostaminen maksaisi 78–92 miljoonaa euroa.

Kellokosken sulkemisesta perustellaan myös sillä, että psykiatriset potilaat hyötyisivät siirrosta somaattisen sairaalan yhteyteen. Tähän ohjaa myös vuoden alusta voimaan tullut päivystysasetus.

Kellokoskella on yhteensä 196 sairaansijaa ja sairaala on toiminut 1900-luvun alusta saakka. Osastoista kymmenen siirtyisi Helsinkiin ja kaksi Hyvinkäälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat