Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo suunnittelee valtavaa asutettua tekosaarta rannikolleen – ruoppaukset uhkaavat lintuja ja kuoriaisia

Kaupunki
 
Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy ja Salla Hoppu
Havainnekuva Finnoonsataman mahdollisesta tekosaaresta.
Havainnekuva Finnoonsataman mahdollisesta tekosaaresta. Kuva: Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy ja Salla Hoppu

Espoon Finnooseen on suunnitteilla tekosaari. Saareen rakennettaisiin asuinkerrostaloja noin 1 400 asukkaalle. Talot olisivat enintään kuusikerroksisia. Tekosaari on osa Finnoonsataman rakentamishanketta. Alueen osayleiskaava on yleisön nähtävillä nyt kuukauden ajan.

Uuden asuinalueen keskiössä on metroasema, jonka ympärille halutaan rakentaa tornitaloja. Siitä asuinalue jatkuu rantaan, mistä pääsisi siltaa pitkin tekosaarelle. Tekosaaren ja rannan ympäristöön on suunniteltu satoja uusia venepaikkoja.

Tekosaaren ja satamalaajennuksen rakentaminen aiheuttaisi alueella mahdollisesti kahden miljoonan kuutiometrin ruoppaustarpeen. Ruoppaus jatkuisi alueella noin 3-4 vuotta kun merenpohjaa kaivettaisiin ja pohja-ainesta kuljetettaisiin proomulla ulkosaaristossa sijaitseville läjityspaikoille. Yksi vaihtoehto olisi rakentaa tekosaari metrotunnelien- ja asemien rakentamisesta syntyvällä maa- ja kiviaineksella.

”Kun tällaista aluetta rakennetaan, se kestää aina vuosia”, sanoo Espoon yleiskaavapäällikkö Marianne Kaunio. ”Täytyy kuitenkin muistaa, että sinne tulee ihmisille myös enemmän palveluita tämän myötä: päiväkoteja, kouluja, kaupallisia palveluita ja uusia virkistysalueita, metrosta puhumattakaan.”

Vesilintujen pesimäluotona toiminut luoto jäisi kokonaan tekosaaren alle. Linnuille on mahdollisesti suunnitteilla tekoluoto, mihin pesintä voisi siirtyä.

Osan ranta-alueista on havaittu olevan elinolosuhteiltaan kelvollinen uhanalaiselle meriuposkuoriaiselle. Itse eläintä Finnoon osayleiskaava-alueelta ei vielä ole löydetty. ”Jos siellä elää tämä kuoriainen, niin on mahdollisesti olemassa sellainen riski, että se häviää, jos nämä vedenvirtaukset muuttuvat voimakkaasti”, sanoo ympäristöasiantuntija Laura Lundgren Espoon ympäristökeskuksesta.

Eläimen löytyminen alueelta ei välttämättä estä alueen tai tekosaaren rakentamista. ”Siitä pitää sitten neuvotella.” Selvää kuitenkin on, että tekosaaren kaltainen rakentaminen merenrantaan vaikuttaa haitallisesti alueen luontoarvoihin. ”Ihmiset kokevat veden samentumisen ikävänä ja virkistystoimintaa kuten uimista haittaavana”, Lundgren sanoo. Marianne Kaunion mukaan vesi muuttuu sameammaksi vain rakentamisen ajaksi.

Espoo haluaa lisätä Finnoon ympäristön asuntorakentamista länsimetron rakentamisen vuoksi. Pelkästään Finnoon alueelle on suunnitteilla asuntoja yhteensä 14 000 asukkaalle. Yhteensä Finnoon ja Kaitaan alueiden suunnitelmissa tähdätään 20 000 uuden asukkaan saamiseen alueelle.

Suomenojan jätevedenpuhdistamo siirtyy pois alueelta vuonna 2020. Alue sijaitsee Espoonlahden ja Matinkylän keskuksien välissä.

Oikaisu 3. marraskuuta 2015 kello 12.45: Korjattu pääkuvan kuvalähde. Juttua muokattu 3. marraskuuta 2015 kello 21.24: Kuva vaihdettu uudempaan luonnokseen.

 

Ashraf Mohammad
Yhdistyneiden arabiemiraattien Dubaissa on luotu tekosaaria rantaviivan pidentämiseksi.
Yhdistyneiden arabiemiraattien Dubaissa on luotu tekosaaria rantaviivan pidentämiseksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat