Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin budjettineuvottelut jäivät jumiin – vihreiden kanta ratkaisee

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Helsingin budjettineuvottelut ovat jumissa. Vihreiden Otso Kivekäs toivoo laajan sovun löytyvän.
Helsingin budjettineuvottelut ovat jumissa. Vihreiden Otso Kivekäs toivoo laajan sovun löytyvän. Kuva: Rio Gandara / HS

Helsingin budjettineuvottelut ovat ajautuneet poikkeukselliseen pattitilanteeseen. Helsingin kolmanneksi ja neljänneksi suurimmat puolueet Sdp ja vasemmistoliitto esittävät Pajusen budjettipohjan hylkäämistä.

Helsingin kaupunginhallituksen piti hyväksyä ensi vuoden budjettiesitys muutoksineen maanantaina. Tämä ei kuitenkaan onnistu, sillä budjettineuvottelijat eivät päässeet sunnuntaina sopuun budjetista.

Tilanne on poliittisesti mielenkiintoinen, sillä budjettineuvotteluiden eteneminen vaikuttaa keskeisesti siihen, millaiseksi Helsinki tulevaisuudessa muodostuu. Käynnissä on muun muassa Helsingin johtamisjärjestelmän uudistamista ja yleiskaavaa koskevia neuvotteluja.

HS:n tietojen mukaan ainakaan johtamisjärjestelmää koskevat neuvottelut eivät liiku ennen kuin puolueet ovat päässeet budjetista sopuun.

Helsingin toisiksi suurin puolue, vihreät, ovat budjetin hyväksymisen kannalta ratkaisevassa roolissa, sillä puolueen äänet ratkaisevat, kumpi kanta voittaisi, jos budjetista päädyttäisiin äänestämään.

Neuvotteluasetelma on kiinnostava. Kaupungin suurin puolue, kokoomus, ajaa Helsinkiin tiukkaa budjettikuria. Vihreät puolestaan ovat halunneet vuosikausien ajan uudistaa Helsingin johtamisjärjestelmää kohti vaalituloksen perusteella valittavaa pormestaria.

Tästä näkökulmasta vihreiden olisi helpompi kallistua tukemaan budjetin hyväksymistä. Toisaalta vihreissä on paljon punavihreitä, joiden voisi olla vaikeaa hyväksyä sitä, että vihreät nuijisivat budjetin kaupunginhallituksessa kasaan yhdessä kokoomuksen, perussuomalaisten, Rkp:n ja keskustan kanssa.

Vihreiden ryhmäjohtaja Otso Kivekäs toivoikin maanantaina ymmärrettävästi ”mahdollisimman laajaa” sopua.

”Helsingissä ei ole ollut hallitus–oppositio-asetelmaa ja se ei ole meidän tavoitteidemme mukaista nytkään. Haluamme, että sovussa on mukana mahdollisimman laaja joukko puolueita”, Kivekäs sanoo.

Sdp ja vasemmistoliitto moittivat kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) budjettiesitystä etenkin siitä, että siinä laitetaan palveluihin 64 miljoonaa euroa keväällä kaupunginhallituksen sopimaa raamia vähemmän. Esitys johtaisi tuntuviin vähennyksiin etenkin opetuksessa ja sosiaali- ja terveyspalveluissa.

”Kolmatta vuotta peräkkäin toteutettavassa tuottavuustavoitteessa ei enää ole kyse tuottavuudesta, vaan leikkauksista, jotka heikentävät palvelujen laatua ja vaikuttavuutta”, kirjoitti Sdp:n valtuustoryhmä perjantaina julkaistussa tiedotteessa.

Maanantaina myös vasemmistoliitto hyökkäsi samaa asiaa kohtaan.

”Helsingissä kyse ei ole siitä, että olisi pulaa rahasta, vaan siitä, miten vaurautta jaetaan. Jussi Pajusen esitys on alle keväällä sovitun, valmiiksi tiukan raamin, mikä ei ole helsinkiläisten eikä taloudenkaan kannalta järkevää. Olemme valmiita neuvottelemaan budjetista, jonka lähtökohta on aiemmin sovittu raami, ei sen alle”, kirjoitti ryhmäjohtaja Veronika Honkasalo (vas) ryhmän julkaisemassa tiedotteessa.

Vasemmistoliitto kosiskeli tiedotteessaan myös Helsingin toisiksi suurinta puoluetta, vihreitä, tyrmäämään Pajusen pohjaesityksen.

”Vihreät, sosiaalidemokraatit ja vasemmisto muodostavat enemmistön Helsingin valtuustossa. Jos tahtoa löytyy kaikilta, tämä mahdollistaa oikeudenmukaisen budjettiratkaisun, jossa huolehditaan helsinkiläisten peruspalveluista”, Honkasalo kirjoittaa.

Vihreiden Kivekäs, tuntuuko teistä vaikealta olla budjettisovussa mukana, jos vasemmistoliitto ja Sdp ovat sen ulkopuolella?

”Kuten sanottua, yritämme saada aikaan sellaisen sovun, jossa mahdollisimman moni on mukana. Teemme siis vähemmän mieluisasti sellaisen sovun, jossa on vähemmän puolueita mukana.”

Kivekäs sanoo, että vihreille tärkeää on, ettei Helsinki leikkaa varhaiskasvatuksesta.

”Subjektiivisen päivähoito-oikeuden leikkaaminen on huonoa politiikkaa ja ryhmäkokojen kasvattaminen heikentää selvästi lasten hyvinvointia. Seitsemän lasta yhtä aikuista kohti on jo melko suuri luku, mutta kahdeksan on jo todella paljon”, Kivekäs sanoo.

Vihreät toivovat Sdp:n ja vasemmistoliiton ohella lisää rahaa myös maahanmuuttajien kotouttamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat