Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei kai Helsinki ole niin kovassa rahapulassa, että Hietalahden halli on pakko myydä?

Kaupunki
 
Kimmo Oksanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.

Mikä on Hietalahden kauppahallin oikea hinta? Onko se kaupungin tilakeskuksen ja ostotarjouksen tehneen, hallissa toimivan Lihakauppa Roslundin neuvottelema 850 000–1 250 000 euroa vai enemmän?

Onko kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävällä rakennuksella edes oikeaa hintaa? Minkä hintainen on hallin henki ja elämä?

Onko nyt oikea aika myydä halli? Ja vielä: miksi Hietalahden kauppahalli ylipäänsä on myytävä?

Helsingin kaupunki on halunnut myydä omistamansa hallin. Käyttökustannukset ja subventoidut vuokrat aiheuttavat kaupungille kuluja, joista se haluaa eroon.

Lihakauppa Roslundin taustayhtiö teki kaupungille ostotarjouksen hallista. Kiinteistöviraston tilakeskus ja ulkopuolinen arvioija päätyivät suosittelemaan asiasta päättäville poliitikoille hallin myyntiä hintaan 850 000–1 250 000 euroa riippuen ostajan liikevaihdosta jatkossa.

Kiinteistölautakunta kuitenkin palautti virkamiesten tekemän ehdotuksen kahdesti uudelleen valmisteltavaksi, viimeksi viime viikolla. Tilakeskuksen salassa neuvottelema kauppa ei poliitikoille kelvannut, vaan kiinteistölautakunta halusi, että hallista järjestetään avoin tarjouskilpailu.

Neuvoteltua hintaa oli julkisuudessa arvosteltu liian alhaiseksi eikä neuvotteleminen salassa näyttänyt ulospäin hyvältä. Poliitikot halusivat avoimuutta, varsinkin kun oli käynyt ilmi, että hallin myyntipaikkojen vuokrauksesta vastaava Tukkutori oli tehnyt uusia vuokrasopimuksia samaan aikaan, kun tilakeskus kävi omistajan edustajana myyntineuvotteluja toisaalla. Osa uusista vuokralaisista katsoi tulleensa petetyksi.

Kiinteistölautakunta haluaa myös, että nyt järjestettävän avoimen tarjouskilpailun ehdot tuodaan sille etukäteen nähtäväksi. Poliitikot ovat jokseenkin yksimielisiä siitä, että kiinteistö tulee säilyttää kauppahallina. Tämä, ja muun muassa se, että rakennus on suojeltu, alentaa kauppatavaran hintaa. Kun käyttötarkoitus on ankarasti säädelty, rakennusta ei voi muuttaa esimerkiksi loft-asunnoiksi tai muuten pilkkoa osiin ja panna taloa myöhemmin lihoiksi hyvään hintaan.

Joitakin vuosia sitten valtion kiinteistöomaisuutta hallinnoiva Senaattikiinteistöt testasi, mikä olisi Kaartinkaupungissa sijaitsevan Kaartin maneesin käypä hinta. Se järjesti osoitteessa Kasarmikatu 15 sijaitsevasta maneesista avoimen tarjouskilpailun. Senaattikiinteistöt ei kerro korkeimman tarjouksen tarkkaa määrää, mutta vahvistaa, että se oli muutamia miljoonia euroja.

Kaartin maneesi valmistui vuonna 1877 ja Hietalahden kauppahalli 1900-luvun alussa. Kumpikin punatiilirakennus sijaitsee Helsingin kantakaupungissa hyvällä paikalla. Maneesin suunnitteli arkkitehti Axel Hampus Dalström ja Hietalahden kauppahallin Selim A. Lindqvist, arvorakennuksia siis arkkitehtejaan myöten kumpikin.

Ero on koossa ja kunnossa. Hietalahden hallin pinta-ala on noin 1 900 neliömetriä, kun Kaartin maneesi on noin 10 000 neliömetriä. Halli on hyvässä kunnossa. Maneesi taas vaatisi peruskorjauksen. Kaiken lisäksi maneesiin on rakennettu kaksi välipohjaa, jolloin alkuperäinen yhtenäinen tila on muuttunut kolmeksi matalaksi kerrokseksi. Remontin on arvioitu maksavan muutamia miljoonia euroja. Rakennukset eivät siis hinnaltaan ole verrattavissa.

Senaattikiinteistöt järjesti avoimen tarjouskilpailun, jolloin markkinat määrittivät hinnan. Myös kaupunki päätyi lopulta avoimeen tarjouskilpailuun Hietalahden hallista. Se on yleinen tapa kiinteistömarkkinoilla: Pannaan talo myyntiin, niin saadaan tietää, minkä arvoinen se on. Se on myös keino saada eniten rahaa. Kuten maneesin kauppaa konsultoineesta Tuloskiinteistöt-yhtiöstä todetaan, ”on hyödyksi tarjota yli yhdelle”.

Hietalahden hallin kauppaa eivät kuitenkaan säätele ainoastaan rahassa mitattavat, vaan myös henkiset arvot. Lihakauppa Roslundin tarjous voidaan toki ylittää, mutta voi olla, että kun ankarat ehdot rakennuksen käyttötarkoituksesta ja suojelusta lyödään eteen, moni ostajaehdokas menettää kiinnostuksensa.

Senaattikiinteistöt muuten päätyi olemaan myymättä Kaartin maneesia. Se päätti itse jalostaa kiinteistönsä valtion omaan käyttöön.

Voi myös kysyä, onko oikea aika tehdä kauppoja juuri nyt? Kaupunki on perustellut hallin myyntiä myös sillä, ettei kauppa siellä kuulemma käy kyllin vilkkaana. No, hallin aukioloaikaa on juuri pidennetty iltakymmeneen, mikä saattaa tuoda hallissa toimiville ravintoloille uusia asiakkaita. Ei tunnu oikeudenmukaiselta, että juuri kun kokeillaan uutta, mökki myydään alta.

Hietalahden hallin naapuriin rakennetaan valtavaa Jätkäsaaren asuinaluetta, kehitetään matkustajasatamaa, hotelliakin pukkaa. Halli on siirtymässä kaupungin laidalta ydinkeskustaan, mikä todennäköisesti vilkastuttaa kaupankäyntiä.

On myös kyselty, että onko Helsingin ylipäänsä pakko myydä halli? Ei kai kaupunki nyt niin suuressa rahapulassa ole. Moni kaupunkilainen sitä paitsi haluaa itse omistaa talonsa, vaikka omistuksesta koituisikin kustannuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat