Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kellokosken sairaala aiotaan lakkauttaa

Kaupunki
 
Laura Mendelin
Kellokosken sairaala aiotaan lakkauttaa ainakin pääosiltaan.
Kellokosken sairaala aiotaan lakkauttaa ainakin pääosiltaan. Kuva: Laura Mendelin

Tuusula

Kellokosken sairaala lakkautetaan ainakin pääosiltaan. Tämä tapahtuisi aikaisintaan vuonna 2019. Asian valmistelun päätti aloittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) maanantaina.

Päätös sairaalan kohtalosta oli tiukka. Käsittelyn aikana tehtiin useita muutosehdotuksia ja äänestettiin erilaisista palautusesityksistä.

Kellokosken entinen ylilääkäri, Husin hallituksen jäsen Ilkka Taipale (sd) ehdotti, että sairaalaa koskeva ratkaisu tehdään viimeistään vuoteen 2021 mennessä, kun asiasta on tehty laajempi selvitys. Taipaleen ehdotusta kannattivat sdp, perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja keskusta. Sairaalan lakkauttamiseen tähtäävän valmistelun aloittamista kannattivat kokoomus, vihreät, Helsingin yliopiston edustajat sekä rkp.

Taipaleen mukaan psykiatristen toimintojen siirtäminen Helsingin Kivelään on huono ratkaisu.

Taipale haluaisi ensin yhdistää Husin ja Helsingin psykiatrisen erikoissairaanhoidon ja tarkastella sairaaloiden kokonaisuutta vasta sen jälkeen.

Päätöksessä jätettiin mahdollisuus jättää osa Kellokosken sairaalan toiminnoista ennalleen, mikäli siihen on tarvetta. Lakkautus toteutetaan vasta sitten, kun Hyvinkään potilaat siirtyvät Hyvinkäälle ja muualta vapautuu tarkoituksenmukaista tilaa, kertoo Husin hallituksen jäsen Suzan Ikävalko (vihr).

”En ajattele, että jotain loppuu. Ajattelen, että psykiatriset hoitomuodot kehittyvät, ja nyt hoidetaan lähellä”, sanoo Husin hallituksen puheenjohtaja Ulla-Marja Urho (kok).

Kellokosken sairaalasta halutaan luopua, kunhan Helsingissä on ensin kunnostettu riittävästi sairaalatilaa Kivelän sairaalaan Hesperian viereen ja Hyvinkään sairaalan uudisrakennus on valmistunut. Tämä voisi siis tapahtua aikaisintaan vuonna 2019.

Omaa sairaalaa puolustamaan on syntynyt kansanliike. Potilaat, henkilökunta, Tuusulan kunta ja monet alueen asukkaat vaativat, että Kellokoskea ei saa lopettaa.

Perusteluna on esimerkiksi sairaalan poikkeuksellinen ympäristö: lähellä on potilaille työmahdollisuuksia, luontoa, tiloja urheilla ja harrastaa.

Husin toiminnan suurimmat maksajat ja psykiatristen palvelujen käyttäjät eli isot kaupungit kannattavat sen sijaan muuttoa Helsinkiin. Terveysalaa johtavien korkeiden virkamiesten mukaan Kellokosken siirto olisi Helsingin, Espoon ja Vantaan etu.

Taustalla ovat myös säästöt. Psykiatristen sairaaloiden käyttö on vähentynyt sitä mukaa, kun avohoitoa on lisätty. Kellokoskesta luopumisen eli muualla tarvittavien remonttien lasketaan maksavan 46–61 miljoonaa euroa. Sen sijaan Kellokosken sairaalan kunnostaminen maksaisi 78–92 miljoonaa euroa.

Kellokosken sulkemista perustellaan myös sillä, että psykiatriset potilaat hyötyisivät siirrosta somaattisen sairaalan yhteyteen.

Kellokoskella on yhteensä 196 sairaansijaa. Sairaala on toiminut 1900-luvun alusta saakka. Osastoista kymmenen siirtyisi Helsinkiin ja kaksi Hyvinkäälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat