Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Montako matkaa hoitajan palkalla saa?

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat

Lama-ajan ja tämän päivän velkaantumisessa on yksi ero. Erillisiä velkoja on yhtä velallista kohti vähemmän. Summat sen sijaan ovat suurempia.

Selittääkö jatkuvaa velkaantumisen kasvua sitten muukin kuin talouden taantuma?

Takuu-säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar näkee, että isoin ero on kulutustavan muutoksessa. Ei malteta säästää mitään varten, vaan ostetaan luotolla heti. Useimmat pystyvät myös maksamaan luottonsa, mutta hyvin moni ei ole varautunut ollenkaan mahdollisiin häiriöihin.

”Kulutus ei ole mitoitettu kestämään pieniä kriisejä, vaikka niitähän elämässä tapahtuu ihan koko ajan.”

Pantzarin mielestä monet ovat tietämättömiä talousasioista – tai ainakin joistain talousasioista. Koulussa on kyllä opetettu, miten Euroopan keskuspankki toimii. Sen sijaan ihmiset eivät osaa itse laskea, kuinka moneen ulkomaanmatkaan sairaanhoitajan palkka vuodessa riittää.

Uudenlaiseksi ratkaisuksi ongelmaan on tarjottu sosiaalisia luottoja. Nämä on jo todettukin toimivaksi keinoksi monelle, mutta luottoja myöntää nykyisellään vain kolmisenkymmentä kuntaa Suomessa. Palvelun järjestäminen on nimittäin kunnille vapaaehtoista.

Pantzar arvelee, että apua pahasti velkaantunut kyllä saa. Siis sekä heiltä että kuntien velkaneuvonnasta, vaikka kuntien välillä isoja eroja onkin. Apu vain tavallaan tulee liian myöhään, sitten kun veloista ei enää selviä.

Sitä ennen ihminen sinnittelee. Tai etsii apua kulutusluottoihin markkinoilta, ottamalla ison lainan huonoilla ehdoilla maksaakseen entiset lainat.

”Meillä on sellainen perinne, että pitää muka selvitä yksin.”

Osalla velkaantuneista ongelmat liittyvät muuhunkin kuin talouteen. Runsas vuosi sitten ilmestyneessä Jenni Blomgrenin, Nico Maunulan ja Heikki Hiilamon tieteellisessä artikkelissa todettiin, että etenkin naisilla velkaantuminen on vahvasti yhteydessä psyykkiseen ja fyysiseen sairastavuuteen.

Useiden tutkimusten mukaan etenkin ulosottovelallisilla erilaiset kannustinloukut ovat olleet hyvin tavallisia. Nämä ovat voineet vaikuttaa esimerkiksi haluun hakeutua normaaleille työmarkkinoille tai yllyttää veronkiertoon.

Pantzar ei siinä mielessä näe kannustinloukkuja ongelmana, että useimmat velallisetkin kokevat, että velka on joka tapauksessa jotenkin maksettava takaisin.

”Ihminen on kuitenkin hyvin suojaton siinä vaiheessa, kun hän velkaa ottaa. Ja usein kykenemätön katsomaan asioita pitkällä aikavälillä, kun ongelmat alkavat.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat