Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Töihin menon karu seuraus: Sokea Anneli Iltanen uhkasi jäädä lapsineen kodittomaksi

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta / HS
Anneli Iltanen on töissä Helsingin ja Uudenmaan näkövammaisten Näkyillään-projektissa. Tämä työpäivä poikkesi muista, sillä Valkoisen kepin päivän juhlan ohjelmaan kuului kuvatulkattu kierros Katajanokan maailmanpyörässä. Ympärillä maisemaa ihailivat Maija Haukka (vas.), Reino Anttila ja Jaana Lehto.
Anneli Iltanen on töissä Helsingin ja Uudenmaan näkövammaisten Näkyillään-projektissa. Tämä työpäivä poikkesi muista, sillä Valkoisen kepin päivän juhlan ohjelmaan kuului kuvatulkattu kierros Katajanokan maailmanpyörässä. Ympärillä maisemaa ihailivat Maija Haukka (vas.), Reino Anttila ja Jaana Lehto. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Fakta

Maksuhäiriöitä enemmän kuin 1990-luvulla

 Maksuhäiriömerkintöjä oli keväällä 369 000 suomalaisella Asiakastiedon rekisterissä. Vakavimmista ongelmista kertoo esimerkiksi, että ulosottovelallisia oli vuodenvaihteessa 211 000. Velkajärjestelyä haki tuomioistuimesta viime vuonna yli 4 000.

 Tällaiset mittarit tavoittavat vain jo reunan yli tippuneet suomalaiset. Sitä luvut eivät kerro, moniko sinnittelee taloudellisesti aivan äärirajoilla.

Jos Anneli Iltanen ei olisi mennyt töihin, hänellä olisi mennyt taloudellisesti paljon varmemmin. Koska sokea espoolaisnainen meni, hän uhkasi jäädä lapsineen kodittomaksi.

Näin ristiriitaisiin tilanteisiin ihminen voi tämän päivän Suomessa ajautua, jos hänellä on liikaa velkaa.

Yhä useammalla on.

Velkaantuneiden määrää on vaikea arvioida millään yksittäisellä mittarilla, mutta esimerkiksi maksuhäiriöiden määrässä on jo menty ohi 1990-luvun lamasta. Toki velallisen asema on 1990-luvun alusta monin tavoin myös parantunut.

Anneli Iltasen elämäntilanteen tapaisia monimutkaisia tilanteita yhteiskunta ei vieläkään oikein hallitse. Sosiaalityö ei toimi, jos joku on samaan aikaan veloissa, vakavasti vammainen sekä töihin halukas ja kykenevä.

Iltasen opinnot yliopistossa keskeytyivät aikanaan loppuvaiheessa, kun näkö huononi. Velkaa alkoi kertyä sekä Iltaselle itselleen että hänen puolisolleen, kun puolison päihdeongelma paheni.

Iltanen erosi puolisosta turvakodin tuella ja jäi kotiin työkyvyttömyyseläkkeelle ja hoitamaan kahta pientä lastaan. Eläke ei ollut suuri, mutta siitä velkoja ei peritty.

Artikkeliin liittyvät

Lapset kasvoivat, entinen mies kuoli. Iltanen alkoi miettiä, että elämällä pitäisi olla muukin tarkoitus, vaikka huono näkö oli muuttunut jo täydeksi sokeudeksi.

”Tajusin kyllä, että en joutuisi kurimukseen ollenkaan, jos jäisin kiltisti kotiin siivoamaan kaappeja ja kuuntelemaan äänikirjoja.”

Alkuun Iltanen täydensi aiempia hierojan opintojaan kuntoutuksen opinnoilla ja näkövammaistaidoilla. Jälkimmäinen tarkoittaa siis esimerkiksi sitä, että hän opetteli uudelleen käyttämään tietokonetta ilman silmiään. Muutama vuosi sitten hän pääsi Helsingin näkövammaisten yhdistykseen töihin, alkuun palkkatuella pakkaamaan, sitten projektitöihin.

Palkka ei ole suuri, mutta Iltasen kasvot loistavat, kun hän puhuu nykyisestä työstään. Hän organisoi erilaista vertaistoimintaa ja tekemistä näkövammaisille, tuoreimpana ryhmänä erityisesti nuoret. Hän on myös yhdistyksen varapuheenjohtaja, mikä tekee rajan vapaa-aikaan hieman häilyväksi. Päivät venyvät monta kertaa viikossa 12-tuntisiksi.

Töihin menosta seurasi, että Iltasella jäi aiempaa vähemmän rahaa käyttöönsä. Yhteiskunnan maksamat tuet, kuten asumistuki, tietenkin pienenivät. Velan ulosotto palkasta alkoi.

Laki määrää, että ulosotossa olevalle pitää jäädä päivässä rahaa elämiseen 22,69 euroa. Koska Iltasen lapsista toinen on alaikäinen, suojaosuus on kuukaudessa reilut yhdeksänsataa euroa. Tällä rahalla pitää maksaa myös suurin osa vuokrasta.

”Summa on kaikille sama. Siinä ei siis oteta mitenkään huomioon, että olen sokea. Velkaantuneen ihmisen oletetaan olevan jonkinlainen standardi-ihminen”, Iltanen sanoo.

Monet terveelle mahdolliset tavat venyttää penniä ovat mahdottomia Iltaselle. Sokea ei voi juosta ruokakaupan tarjousten perässä, pyöräillä töihin tai päästä leipäjonoon toiselle puolelle kaupunkia käyttämättä taksia apuna.

Iltanen pyysi turhaan kohtuullistamaan perintää. Hän anoi myös toimeentulotukea ja välillä saikin sitä, yleensä ei. Yksi syy oli, että rahapulassa tuttavilta lainatut eurot näkyivät tilillä tuloina, mutta Iltanen oli maksanut velat käteisenä.

Tuen hakeminen oli mutkikasta myös siksi, että Iltasen käyttämä pankki ei tarjoa avainlukulistaa pistekirjoituksella. Kirjautuminen pankkiin tai moniin julkisiin sähköisiin palveluihin ei onnistu.

Kahden pestin välissä kesällä Iltaselta jäi myös vuokra maksamatta, mutta ulosottoon katkoa ei tullut. Siitä alkoi kauhu, sillä syksyllä Iltanen lapsineen uhkasi joutua häädetyksi asunnostaan vuokravelan vuoksi. Samaan aikaan kariutui toistaiseksi Iltasen toive päästä velkajärjestelyyn. Syynä oli se, että sen aikana kuukaudessa olisi jäänyt vielä pienempi summa.

Viime hetkellä apuun riensi Iltasen äiti, joka maksoi vuokrarästit. Myöhemmin hän sai rahaa samaan tarkoitukseen hyväntekeväisyysjärjestöltä ja maksoi tällä summalla äidilleen.

Nyt Iltanen on kaikesta huolimatta toiveikas. Velka lyhenee, vaikka tuskallisen hitaasti. Työhön paluutaan Iltanen ei todellakaan kadu, päin vastoin.

”Kaikki ihmiset haluavat kokea itsensä tarpeelliseksi. Olla hyödyksi, olla tarpeellinen osa yhteisöä”, Iltanen sanoo. Hän tahtoo myös vaikuttaa sokeiden asemaan yhteiskunnassa, tukea kaltaisiaan ja vielä heikompia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat