Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perinteinen ensilumikisa käynnistyi – Nyt Helsingissä vallitsee tavanomainen vappusää

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
Staran aurauskalustoa tuskin tarvitsee ajaa ulos Kampin kalustohallista lähipäivinä. Stara tekee noin 70 prosenttia Helsingin lumitöistä, yksityiset urakoitsijat hoitavat loput.
Staran aurauskalustoa tuskin tarvitsee ajaa ulos Kampin kalustohallista lähipäivinä. Stara tekee noin 70 prosenttia Helsingin lumitöistä, yksityiset urakoitsijat hoitavat loput. Kuva: Mika Ranta / HS

Perinteinen ensilumikilpailu on jälleen käynnissä Helsingissä. Ihan lähipäiviä ei ehkä kannata kuitenkaan veikata, sillä Ilmatieteen laitoksen ennusteissa ei ylletä lähellekään pakkasasteita.

Loppuviikkoon asti ulottuvan ennusteen mukaan lämpötila voi nousta Helsingissä päivisin jopa kymmenen asteen tuntumaan. Suurinpiirtein yhtä lämmintä tai katsantokannasta riippuen kylmää on ollut tilastojen mukaan monesti vappuna: muun muassa tänä vuonna sekä vuosina 2011, 2010, 2007, 2005 ja 2003.

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara järjestää ensilumikilpailun jo 15. kerran. Kilpailun sääntöjen mukaan ensilumi on satanut Helsinkiin silloin, kun kolme Staran kuudesta hoitopiiristä ryhtyy lumitöihin.

Aura-autoja tarvitaan, kun maahan on kertynyt viitisen senttiä lunta. Staran tulkinta ensilumesta eroaa Ilmatieteen laitoksen määritelmästä, jonka mukaan ensilumi on satanut, kun aamulla maassa on vähintään sentin lumikerros.

Viime talvena ensilumikilpailu ratkesi Staran mukaan tyypilliseen aikaan 21. marraskuuta. Vuoteen 1978 asti ulottuvan tilaston mukaan aurauskalustoa vaatinut ensilumi on satanut Helsingissä useimmiten marraskuun puolivälin jälkeen.

Talvella 2012–2013 lunta saatiin odottaa ennätysmäisen pitkään, kun Stara lähti auraamaan vasta 16. tammikuuta.

Ensilumikisaan voi osallistua Staran verkkosivuilla tai suoraan verkkolomakkeen kautta. Kilpailun vastausaika päättyy maanantaina 23. marraskuuta. Jos ensilumi aurataan ennen kilpailun päättymistä, hyväksytään edellisenä päivänä perille tulleet vastaukset. Stara arpoo yhdelle oikein arvanneista tuttuun tapaan vapaavalintaisen suksipaketin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat