Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ainoa historiallinen apteekki lopettaa – 103-vuotiaan liikkeen pelastaminen epäonnistui

Kaupunki
 
Pirunpaskatinktuura oli suosittu lääke sata vuotta sitten
Pirunpaskatinktuura oli suosittu lääke sata vuotta sitten
Hajupihkaa eli pirunpaskaa käytettiin suolistovaivojen lääkinnässä hyvin yleisesti vielä 1900-luvun alussa, jolloin lääkettä pidettiin sitä parempana, mitä pahemmalta se haisi. Apteekkari Bengt Mattila Helsingin historiallisesta Joutsen apteekista esittelee vanhoja hoitomuotoja. Toimittaja: Kaisu Moilanen, kuvaus: Terhi Liimu, editointi: Kristiina Marttinen.

Helsingin Lapinlahdenkadulla sijaitsevan historiallisen Joutsen-apteekin toiminta loppuu. Apteekkari Bengt Mattila kertoo, ettei apteekki ole saamassa sivuapteekkilupaa, jonka avulla se olisi voinut jatkaa toimintaansa.

”Pari viikkoa sitten tuli sosiaali- ja terveysministeriöstä viesti, että he tekevät samanlaisen tulkinnan kuin lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea aiemmin. Eli lääkelaki ei salli Joutsen-apteekin muuttamista sivuapteekiksi”, Mattila kertoo.

Lapinlahdenkadun Joutsen-apteekki on Mattilan mukaan ollut jo vuosia kannattamaton.

”Apteekki sijaitsee väärässä paikassa, kun keskustassa on niin paljon apteekkeja”, Mattila kertoo.

Apteekkari on kuitenkin halunnut jatkaa apteekin pyörittämistä sen historiallisuuden vuoksi. Joutsen-apteekki on Suomen ainoa alkuperäisessä muodossaan säilynyt apteekki.

Marraskuun 17. päivänä 103 vuotta täyttävän apteekin tilat ja kalusteet ovat suojeltuja.

Mattila toimii apteekkarina myös Runeberginkadulla toimivassa Carelia-apteekissa. Jos Joutsen-apteekille olisi saanut sivuapteekkiluvan, Mattila olisi voinut jatkaa sen pyörittämistä kultturihistoriallisesti arvokkaille sivuapteekeille myönnettävän tuen avulla.

Fimea tyrmäsi Mattilan suunnitelmat muuttaa Joutsen-apteekki sivuapteeksiksi jo vuonna 2014, mutta viime keväänä apteekki sai uutta toivoa, kun kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr) innostui apteekin pelastamistehtävästä. Haaviston avustuksella Joutsen-apteekin kohtalo vietiin sosiaali- ja terveysministeriön käsiteltäväksi.

Nyt tämäkin taistelu on kuitenkin hävitty. Sivuapteekkilupa on tarkoitettu ensisijaisesti haja-asutusalueille, eikä Helsingin keskustassa sijaitseva Joutsen-apteekki siksi voi saada lupaa.

”Minulta alkavat nyt taloudelliset resurssit ja voimavarat loppua”, Mattila sanoo.

Tulevaisuudessa Joutsen-apteekista saattaa tulla apteekkimuseo.

”Museoviraston kanssa on käyty keskusteluja ja museo on ilmoittanut olevansa halukas kutsumaan kokoon työryhmän, joka pohtisi tätä mahdollisuutta”, Mattila kertoo.

Apteekkimuseon perustaminen vaatisi kuitenkin sitä, että joku taho innostuisi rahoittamaan sitä.

”Joka tapauksessa Joutsen-apteekki on kuitenkin vielä apteekkina paikallaan vähintään vuoden. Ennen kuin toiminta lakkaa, Fimea laittaa apteekkiluvan hakuun ja nimeää uuden apteekkarin. Todennäköisesti uusi apteekkilupa myönnetään Vuosaareen”, Mattila kertoo.

Terhi Liimu / HS
Apteekkari Bengt Mattila joutuu lopettamaan yli satavuotiaan Joutsen-apteekin toiminnan.
Apteekkari Bengt Mattila joutuu lopettamaan yli satavuotiaan Joutsen-apteekin toiminnan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat