Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jopa puolet liian vähän veroja – Helsingin kantakaupungin arvotalot saavat miljoonien alennukset kiinteistöverosta

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Helsingin Ullanlinnassa Jääkärinkadulla asuvaa Henrik Kuusiolaa kiinteistöveroon suunniteltu korotus mietityttää. ”Ei tuo vuositasolla suuri korotus ole, mutta ei asuinmenojen korotus ikinä kivaa ole.” Kuusiolan asuinmenot voisivat nousta laskennallisesti noin 60 eurolla vuodessa.
Helsingin Ullanlinnassa Jääkärinkadulla asuvaa Henrik Kuusiolaa kiinteistöveroon suunniteltu korotus mietityttää. ”Ei tuo vuositasolla suuri korotus ole, mutta ei asuinmenojen korotus ikinä kivaa ole.” Kuusiolan asuinmenot voisivat nousta laskennallisesti noin 60 eurolla vuodessa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Artikkeliin liittyvät

Helsinki haluaa kantakaupungin vanhoista rakennuksista nykyistä enemmän kiinteistöveroa.

Nykyään tontin kiinteistöveroa maksetaan sen mukaan, kuinka paljon kaavaan on merkitty rakennusoikeutta. Kantakaupungissa on kuitenkin paljon taloyhtiöitä, jotka ovat paljon suurempia kuin mitä kaavaan on merkitty.

Helsinki haluaisi myös keskusta-asuntojen piiloneliöt verolle. Toiveena on, että kiinteistövero määrättäisiin toteutuneen rakentamisen, ei kaavaan merkityn rakennusoikeuden perusteella.

Kaupunki on pyytänyt verotuksen oikeudenmukaisuutta valvovaa verohallinnon yksikköä selvittämään, olisiko muutos mahdollinen.

Muutos tarkoittaisi lisälaskua kymmenille tuhansille kantakaupungin asukkaille. Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero sanoo, että muutos voisi ”hyvin karkean” arvion mukaan nostaisi taloyhtiön kiinteistöveroa kolmanneksen verran. Tämä tarkoittaisi asukkaille ainakin 10 sentin lisälaskua asuinneliötä kohti.

Tämä tarkoittaisi esimerkiksi 100 neliön asunnoissa 120 euron lisälaskua vastikkeisiin vuodessa.

Asemakaavaan kirjattu rakennusoikeus on ylitetty reippaasti usealla Helsingin kantakaupungin tontilla. Esimerkiksi Töölössä, Kampissa, Punavuoressa, Ullanlinnassa tai Eirassa sijaitseva asuinrakennus saattaa olla jopa kaksi kertaa suurempi kuin mitä se voimassaolevan asemakaavan mukaan saisi olla.

Tällaisia kiinteistöjä on kantakaupungin alueella lähes 2 500, kertoo Helsingin kiinteistöviraston kaupunkimittausosaston toimistopäällikkö Anu Soukki.

Koska veroa peritään kaavaan merkityn rakennusoikeuden mukaan, näitä kiinteistöjä myös verotetaan suhteellisen helläkätisesti.

Helsinki saisi vuosittain miljoonia euroja enemmän verotuloja, jos kantakaupungin vanhoja rakennuksia verotettaisiin toteutuneen rakennusoikeuden mukaisesti.

”Verottaja arvioi, että yhden korttelin osalta saamatta voi jäädä verotuloja yli 700 000 euroa vuodessa. Kokonaissumma olisi siis miljoonia. Mutta tämä on pelkkää spekulointia”, Soukki sanoo.

Helsinki on keskustellut verottajan kanssa ilmiöstä jo ainakin 1990-luvun puolivälistä saakka. Asia ei edennyt vuosiin minnekään. Helsinki on ryhtynyt selvittämään asiaa aktiivisesti keväästä 2014 asti. Työn käynnisti kaupungin sisällä kaupunkisuunnittelun entinen apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sd).

Selitys rakennusoikeuksien ylityksiin löytyy historiasta.

Helsinki laati etenkin 1960–1980-luvuilla asemakaavoja, joissa kantakaupungin tonttien rakennusoikeudet merkittiin keinotekoisen alhaisiksi.

Tarkoitus oli suojella vanhoja rakennuksia toisen maailmansodan jälkeen vallalla olleelta rakennusten purkuvimmalta. Rakennuksen purkaminen ei ollut grynderien kannalta enää yhtä houkuttelevaa, kun tontille rakennettavasta uudesta rakennuksesta olisi saanut tehdä vain puolet alkuperäistä pienemmän

Kaupungin suunnitelmat herättävät vastustusta Ullanlinnassa.

”Tämä on taas uusi keino, jolla kaupunki yrittää lypsää lisätuloja”, sanoo Taka-Töölössä Runeberginkadulla asuva ja Ullanlinnassa isännöitsijänä toimiva Juhani Veijonen.

”Tämän yhtiön vastike on jo nyt aika korkea. Ei tuo korotus nyt vuositasolla mikään älytön olisi, mutta ei asuinkustannusten nousu ikinä kivaa ole”, sanoo Ullanlinnan Jääkärinkadulla asuva Henrik Kuusiola.

Myöskään kiinteistönomistajien edunvalvojan Kiinteistöliitto ei innostu Helsingin käynnistämästä hankkeesta.

”Moni näkee kiinteistöveron noston mahdottoman ruusuisena, niin että se ratkaisee kaikki talouden ongelmat, mutta kyllä nuo tavoitteet pitää sovittaa reaalimaailmaan”, Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero sanoo.

”Asumisen kulut suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin kasvavat koko ajan, silloin raha on muusta kulutuksesta pois.”

Helsinki arvioi saavansa ensi vuonna kiinteistöveroina 220 miljoonaa euroa. Se vastaa noin neljää prosenttia kaupungin tuloista.

Maanmittauslaitoksen johtavan asiantuntijan Risto Peltolan arvion mukaan Helsinki voisi kerätä kiinteistöveroina vuosittain 18 miljoonaa euroa enemmän, jos veroa maksettaisiin toteutuneen rakennusoikeuden mukaan.

Peltola arvioi Kansantaloudellisessa aikakauskirjassa alkuvuodesta 2014 julkaistussa kirjoituksessa, että verotuksen yhteydessä Helsingin maapohjan rakennusoikeudesta jätetään huomioimatta yhteensä noin 5 miljoonaa neliökerrosneliömetriä.

”Kiinteistöverotus on Helsingin kaupungin kannalta tapa saada verotuloja myös suurituloisilta, joiden saamista pääomatuloista kuntasektori ei saa verotuloja ja joiden palkkatulot ovat usein huomattavasti pienemmät kuin pääomatulot”, Peltola kirjoittaa.

Kaisa Rautaheimo / HS
Töölössä asuvan Juhani Veijosen asumiskustannukset kasvaisivat verotuksen kiristymisen myötä vuodessa reilusti yli 100 eurolla.
Töölössä asuvan Juhani Veijosen asumiskustannukset kasvaisivat verotuksen kiristymisen myötä vuodessa reilusti yli 100 eurolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat