Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin budjettineuvottelut poikkeuksellisen pahassa umpisolmussa

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Lasse Männistö johtaa Helsingin budjettineuvotteluja.
Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Lasse Männistö johtaa Helsingin budjettineuvotteluja. Kuva: Juhani Niiranen HS

Helsingin budjettineuvottelut ovat ajautuneet poikkeuksellisen pahasti jumiin. Puolueiden näkemykset kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) talousarvioesityksestä ovat niin kaukana toisistaan, ettei Helsinki pääse nuijimaan ensi vuoden talousarviota kasaan suunnitellussa aikataulussa.

Helsingin kaupunginvaltuuston piti käsitellä ensi vuoden talousarviota viikon päästä, mutta kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Puoskari (vihr) ilmoitti tiistaina, ettei budjettia käsitelläkään vielä tuolloin.

Kuntaveroa ja kiinteistöveroa koskevista veroprosenteista päätetään kuitenkin aikataulun mukaisesti 11. marraskuuta, sillä Helsingin on ilmoitettava valtiolle veroprosentit 17. marraskuuta mennessä.

”Mitään juridista takarajaa budjetin syntymiselle ei veroprosentteja lukuun ottamatta ole. Totta kai yritämme saada asiat päätökseen mahdollisimman pian. Itse lähden siitä, että tällä viikolla pitää syntyä merkittävää edistystä”, sanoo kokoomuksen valtuustoryhmää johtava Lasse Männistö. Hän johtaa Helsingin suurimman puolueen ryhmäjohtajana myös budjettineuvotteluja.

Pajunen julkisti oman budjettiesityksensä ensi vuodelle lokakuun puolivälissä. Esitys jakoi niukkuutta etenkin koulutukseen sekä sosiaali- ja terveystoimeen. Helsingin kaupunginhallitukseen kuuluvat puolueet ryhtyivät neuvottelemaan Pajusen esityksestä pari viikkoa sitten.

Neuvottelut ovat sujuneet tulehtuneesti, sillä Sdp ja vasemmistoliitto ovat ilmoittaneet, etteivät ne halua sitoutua budjettiin, joka on neuvoteltu Pajusen esityksen pohjalta. Tämä on Helsingissä harvinaista, sillä kaupunginhallitusryhmät pyrkivät muokkaamaan budjetista kaikille kaupunginhallitusryhmille sopivan kompromissin.

Tulehtunutta tilannetta kuvaaa myös poliitikkojen kielenkäyttö. Esimerkiksi vasemmistoliiton valtuutettu Dan Koivulaakso syytti tiistaina Facebookissa Männistön ajavan budjettineuvotteluissa työantajansa Mehiläisen etua.

”Kokoomuksen valtuustoryhmän vetäjä ja kaupunginhallituksen jäsen on ’siviilissä’ Mehiläisten ulkoistusten johtaja. Oletan Männistön saavan tulospalkkion tai bonuksen (tai omistavan firman osakkeita) onnistumisestaan työssä. Jos olen tästä väärässä on spekulaationi turhaa”, Koivulaakso kirjoittaa.

”Jos taas olen oikeassa on Männistölle olemassa taloudellinen kannuste neuvotella budjetti niin, että se ei ole kaupunkilaisille edullinen vaan Mehiläiselle. Yksinkertaisimmillaan esimerkiksi niin, että budjetti leikkaa sosiaali- ja terveyspalveluista samalla kun se ohjaa palveluseteleihin, jotka lisäävät yksityisten yritysten (ja niiden joukossa Mehiläisen) tuloja”, hän jatkaa.

Koivulaakso työskentelee sopimustoimitsijana Suomen suurimmassa ammattiliitossa JHL:ssä

Männistö sanoo, ettei neuvotteluissa ole puhuttu palveluseteleistä tai palveluiden erilaisista tuotantotavoista sanallakaan.

”Väitteet ovat täysin tuulesta temmattuja. En ole neuvotteluissa puolella sanallakaan viitannut työnantajaani koskeviin kysymyksiin tai olen toiminut niin, että olisi juridinen peruste epäillä jääviyttäni”, Männistö sanoo.

”Jäävään itseni päätöksenteosta ja neuvotteluista, mikäli se sivuaa yksityisen työnantajani intressiä tai asiaa. Meillä on monia muitakin valtuutettuja, jotka ovat töissä yksityisellä sektorilla. Myös sellaisissa töissä, jotka sivuavat julkista puolta ja kunnallista toimintaa.”

Männistö sanoo myös, ettei neuvotteluissa ole puhuttu myöskään palveluiden leikkauksista.

”Keskustelut ovat liittyneet siihen, minkä verran löydämme lisämäärärahoja – myös sosiaali- ja terveystoimeen – kaupunginjohtajan esityksen päälle.”

Myös vihreiden valtuustoryhmää johtava Otso Kivekäs sanoo, ettei budjettineuvotteluissa ole puhuttu sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityistämisestä sanallakaan.

Kivekkään mielestä koko keskustelu osoittaa, kuinka ongelmallisia tilanteita Helsingissä nykyisin syntyy, kun poliitikot hoitavat Helsingin asioita oman työnsä ohella.

Petteri Kivimäki
Helsingin kaupunginvaltuutettu Dan Koivulaakso (vas) epäili Männistön ajavan budjettineuvotteluissa sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityistämistä.
Helsingin kaupunginvaltuutettu Dan Koivulaakso (vas) epäili Männistön ajavan budjettineuvotteluissa sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityistämistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat