Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkireportaasi: Kumpulan asukkaat esittävät musiikkinäytelmän omasta kaupunginosastaan

Kumpulan sekakuoro päivitti 20 vuotta vanhan kantaatin tähän päivään.

Kaupunki
 
Kumpulan kuoro laulaa oman kaupunginosan tarinoita
Kumpulan kuoro laulaa oman kaupunginosan tarinoita
20 vuotta vanha Kumpulan kuoro kertoo kantaatissaan värikkään kaupunginosan elämästä. Toimittaja: Marja Salmela, kuvaus ja leikkaus: Juhani Niiranen

Kumpula

Hyörinää on kuin karjalaisissa häissä, kun Kumpulan kuorolaiset, muusikot, näyttelijät ja talkoolaiset ovat kerääntymässä harjoituksiin Karjala-talon juhlasaliin töiden jälkeen tiistai-iltana.

He halailevat toisiaan. Kun he esittelevät rooliasujaan, porukka purskahtaa nauruun. Ihmisiä tulee sisään ja menee ulos. Muutamilla kuorolaisilla on lapset ja eväät mukana, kestäväthän harjoitukset iltayhdeksään.

Lähes 70 hengen porukka harjoittelee uutta Kumpula-kantaattia, kaupunginosan värikkäistä vaiheista kertovaa musiikkinäytelmää. Aikaa on vähän, yleisöesitykset ovat 7. marraskuuta.

Kumpulan pikkukatujen ja kujien omakotitaloihin ja pieniin kerrostaloihin muutti paljon kulttuuriväkeä 1970- ja 1980-luvuilla. Silloin pääsi alhaisilla hinnoilla kiinni vähän repsahtaneeseen, mutta idylliseen ympäristöön.

Nyt salissa häärää monta tutun näköistä hahmoa. Tuossa astelee poliisin asussa Lauri Törhönen, entinen elokuvataiteen professori. Tuolla juttelee Veikko Neuvonen, joka veti vuosikymmeniä Luontoiltaa radiossa.

Pöydän ääressä käsikirjoitusta plärää näyttelijä Markku Toikka. Hänet taas muistetaan Lapinlahden linnut -yhtyeestä ja monesta muustakin, kuten stand up -komiikasta.

Toikka komentaa porukan lavalle. Kuorolaiset katoavat punaisen esiripun taakse. Eteen astelee kertojaa esittävä Neuvonen ja runoilija Huberia esittävä Kari Paljakka. Varakas mies on tullut katsastamaan myytävää omakotitaloa Limingantieltä.

”Mikähän ikäinen Kumpulan lähiö on?” Huber kyselee.

Hän saa pian vastauksia kuorolta, jota johtaa Noora Hirn. Kuorolaiset laulavat, kuinka Kumpula nousi tuhat vuotta sitten merestä.

Pian tarinassa hypätään sata vuotta taaksepäin. Silloin Helsingin kaupunki vuokraa Kumpulan kartanon lääkintöhallitukselle veneeriseksi sairaalaksi. Korkea aita erottaa sukupuolitauteja sairastavat potilaat kumpulalaisista. Kansan suussa Kumpula muuttuu ”Kuppalaksi”.

Huber haluaa tietää, onkohan tämä seutu turvallista?

Ei, aina. Kieltolain aikaan 1930-luvulla ”Kuppalasta” kehkeytyy pimeän viinan myyntipaikka, ja maine eli pitkään.

Mika Kaurismäen vuonna 1987 valmistuneessa elokuvassa Helsinki Napoli All Night Long tilataan taksi ja pyydetään ajamaan taianomaiseen osoitteeseen Intiankatu 40. Omakotitalosta saa yölläkin pimeän pullon.

Edellisen kerran kun kuoro esitti kantaatin vuonna 1998, tarinassa tuli vastaan vähävaraisia ja romaneja.

Nyt kantaatin tarina on päivitetty vuoteen 2015. Kumpula on muuttunut trendikkääksi, vihreäksi ja suvaitsevaiseksi yhteisöksi.

Ja se näkyy asuntojen hinnoissa, huonokuntoisistakin maksetaan yli 5 000 euroa neliöltä.

”Vain varakkailla on enää asiaa Kumpulan suuntaan”, kertoo Markku Toikka.

Myös kuoron taso on noussut tuntuvasti parinkymmenen vuoden aikana. ”Vaikka koelaulua ei olekaan, ihan heikko ei enää pärjää mukana”, arvioi kuoron perustaja ja grand old mama Marjo Hyötyläinen.

Ohjaaja Toikka puolestaan ironisoi: ”Se mitä äänen puhtaudessa hävitään, se ilmaisussa voitetaan.”

Mutta mitä runoilija Huber päättää? Hän ostaa talon romanimieheltä, joka muuttaa sitten Arabianrantaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat