Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Budjettineuvottelut solmussa Helsingissä

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Lasse Männistö johtaa Helsingin budjettineuvotteluja.
Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Lasse Männistö johtaa Helsingin budjettineuvotteluja. Kuva: Juhani Niiranen HS

Helsingin budjettineuvottelut ovat ajautuneet poikkeuksellisen pahasti jumiin. Puolueiden näkemykset kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) talousarvioesityksestä ovat niin kaukana toisistaan, ettei Helsinki pääse nuijimaan ensi vuoden talousarviota kasaan suunnitellussa aikataulussa.

Helsingin kaupunginvaltuuston piti käsitellä ensi vuoden talousarviota viikon päästä, mutta kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Puoskari (vihr) ilmoitti tiistaina, ettei budjettia käsitelläkään vielä tuolloin.

Kuntaveroa ja kiinteistöveroa koskevista veroprosenteista päätetään kuitenkin aikataulun mukaisesti 11. marraskuuta, koska ne on ilmoitettava valtiolle 17. marraskuuta mennessä.

”Mitään juridista takarajaa budjetin syntymiselle ei veroprosentteja lukuun ottamatta ole. Totta kai yritämme saada asiat päätökseen mahdollisimman pian. Itse lähden siitä, että tällä viikolla pitää syntyä merkittävää edistystä”, sanoo kokoomuksen valtuustoryhmää ja budjettineuvotteluja johtava Lasse Männistö.

Pajunen julkisti oman budjettiesityksensä ensi vuodelle lokakuun puolivälissä. Esitys jakoi niukkuutta etenkin koulutukseen sekä sosiaali- ja terveystoimeen. Helsingin kaupunginhallitukseen kuuluvat puolueet ryhtyivät neuvottelemaan Pajusen esityksestä pari viikkoa sitten, mutta neuvottelut ovat sujuneet tulehtuneesti. Sekä Sdp että vasemmistoliitto ovat ilmoittaneet, etteivät ne halua sitoutua Pajusen esityksen pohjalta neuvoteltuun budjettiin.

Tulehtunutta tilannetta kuvaa myös poliitikkojen kielenkäyttö.

Petteri Kivimäki
Helsingin kaupunginvaltuutettu Dan Koivulaakso (vas) epäili Männistön ajavan budjettineuvotteluissa sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityistämistä.
Helsingin kaupunginvaltuutettu Dan Koivulaakso (vas) epäili Männistön ajavan budjettineuvotteluissa sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityistämistä.

Vasemmistoliiton valtuutettu Dan Koivulaakso syytti tiistaina Facebookissa Männistön ajavan budjettineuvotteluissa työantajansa Mehiläisen etua.

”Kokoomuksen valtuustoryhmän vetäjä ja kaupunginhallituksen jäsen on ’siviilissä’ Mehiläisten ulkoistusten johtaja. Oletan Männistön saavan tulospalkkion tai bonuksen (tai omistavan firman osakkeita) onnistumisestaan työssä. Jos olen tästä väärässä on spekulaationi turhaa”, Koivulaakso kirjoittaa.

”Jos taas olen oikeassa on Männistölle olemassa taloudellinen kannuste neuvotella budjetti niin, että se ei ole kaupunkilaisille edullinen vaan Mehiläiselle. Yksinkertaisimmillaan esimerkiksi niin, että budjetti leikkaa sosiaali- ja terveyspalveluista samalla kun se ohjaa palveluseteleihin, jotka lisäävät yksityisten yritysten (ja niiden joukossa Mehiläisen) tuloja”, hän jatkaa.

Männistö sanoo, ettei neuvotteluissa ole puhuttu palveluseteleistä tai palveluiden erilaisista tuotantotavoista sanallakaan.

”Väitteet ovat täysin tuulesta temmattuja. En ole neuvotteluissa puolella sanallakaan viitannut työnantajaani koskeviin kysymyksiin tai toiminut niin, että olisi juridinen peruste epäillä jääviyttäni”, Männistö sanoo.

Myös vihreiden valtuustoryhmää johtava Otso Kivekäs sanoo, ettei neuvotteluissa ole viitattu sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityistämiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat