Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi tarvitsemme pimeässä hohtavia luita?

Kaupunki
 
Maija Aalto Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen toimittaja. Seuraa Maija Aaltoa Twitterissä.

Lapsi halusi sellaisen puvun, jossa luut ovat ulkopuolella ja hohtavat pimeässä.

Mietin hiljentymistä, rakkaiden vainajien muistelua, toisille ihmisille pyhiä asioita. Mietin, että en oikeastaan tahtoisi yhtään sellaista juhlapyhää lisää, jota varten pitää ostaa talouteen lisää kertakäyttörojua. Kun tulee pimeämpää, haluaisin katsoa kynttilöitä, en neonväristä tekokalloa.

Nuorten aikuisten kekkereihin muoviset vampyyrinhampaat ja tekoveri istuvat oikein hyvin. Mutta pitääkö kuusivuotias välttämättä pukea ostettuun hirviöpukuun? Eikö sille edes riittäisi se oman lapsuuteni itse askarreltava haamuasu – lakana ja kaksi reikää silmien kohdalla.

Kuusivuotiaan itsensä mielestä ei riitä. Annoin periksi, maksoin kauppiaalle parikymppiä. Luurankomies kävi samanikäisten yön otusten juhlissa ja hyppeli puvussaan loppupäivän, olisi halunnut mennä siinä nukkumaankin.

Onko se niin väärin, jos se kerran tuottaa iloa?

Kun perinne muuttuu tai katoaa, kuuluu ilmeisesti olla närkästynyt. Lokakuun lopussa kuuluu kauhistella Amerikkaa, isänpäivänä kaupallisuutta. Pääsiäisen lähestyessä pitää hermostua siitä, että itäistä virpomista ja läntistä trullina kiertämistä surutta sekoitetaan, vaikka ainakin täällä Helsingissä se sekoittunut muoto on jo vakiintunut vuosia sitten.

Ikään kuin ihmisille tärkeää ja elinvoimaista perinnettä voisi ulkoapäin tuhota. Ikään kuin perinteemme olisivat jonkun aktiivisesti uhkaamia, eivätkä itse luomiamme.

Uudet perinteet hiipivät sisään vain tyhjiöön. Sellainen loka–marraskuun taitteessa näyttää olevan.

Pyhäinpäivä ei enää merkitse mitään kuin aivan vanhimmille ikäluokille. Koskettaakseen juhlana se vaatii joko vahvaa uskonnollista tunnetta tai tarpeen muistella rakkaita vainajia. Kekriä ei vuosikymmeniin ole ollut olemassakaan. Kukaan ei enää tiedä, miten sitä pitäisi juhlia. Heti perään alkava pikkujoulukausi on aikuisten todellisuuspakoa, ei niinkään lasten.

Luurangot eivät pääsisi kaupoista koteihin, ellemme me tarvitsisi niitä.

Vuotuiset juhlat liittyvät edelleen agraariyhteiskunnan vastakohtiin melkein kulttuurista riippumatta: pimeyteen ja valoon, yltäkylläisyyteen ja niukkuuteen, elämään ja kuolemaan.

Ehkä ajat ovat muuttuneet. Ehkä me tarvitsemme rajumpia karnevaaleja, kun kohtaamme tällaisen rajan.

Uudet Halloweeniin liittyvät kotkotukset eivät ole pelkästään lelukaupan valmiita muoviasuja. Ne ovat merkillisen paljon myös yhdessä tekemistä. Ne ovat joukolla koverrettuja kurpitsoja, hämähäkeiksi stailattuja leivonnaisia ja askartelua yhteisen pöydän ääressä.

Kenties me emme enää tarvitse tähän kohtaan vuotta enempää hiljaisuutta, yksinäisyyttä ja hartautta. Kenties tarvitsemme annoksen kesytettyä kauhua, jos se on tekosyy nauraa porukalla, vaikka sitten niille hohtaville luille.

Kirjoittaja on kaupunkitoimittaja. Keskustelu jatkuu myös osoitteessa twitter.com/maija_aalto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat