Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käteinen lähdössä Helsingin kirjastoista – Työaikaa vapautuu 400 päivää

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Rikhardinkadun kirjastossa voi maksaa myöhästymismaksut vastedeskin käteisellä.
Rikhardinkadun kirjastossa voi maksaa myöhästymismaksut vastedeskin käteisellä. Kuva: Rio Gandara / HS

Käteisen käyttö päättyy suurimmassa osassa Helsingin kirjastoja vuodenvaihteessa. Enää kymmenessä kirjastossa 36:sta toimipisteestä voi sen jälkeen kuitata esimerkiksi myöhässä palauttamansa kirjat käteisellä. Muissa on käytössä maksukortit. Sakot voi maksaa myös verkossa.

Kaupunginkirjasto perustelee käteisestä luopumista sillä, että rahojen kanssa vekslaaminen vapauttaa työaikaa varsinaiseen kirjastotyöhön. Kirjaston talousosastolla on laskettu, että kortti- ja verkkomaksamiseen siirtyminen vapauttaa työaikaa vuosittain 400 päivää.

Käteisestä luopuminen vähentää kaupunginkirjaston asiasta lähettämän tiedotteen mukaan myös erilaisia riskejä, kuten varkauksien mahdollisuutta.

Luopuminen on kaupunginkirjaston mukaan osa muutenkin yleistä trendiä: käteismaksaminen on vähentymässä koko maassa samalla kun maksukorttien ja verkkomaksamisen käyttö lisääntyvät. Kirjastovelkansa voi vuodenvaihteen jälkeen kuitata maksukortilla tai verkossa HelMet.fi:ssä.

Kaupunginkirjasto luopuu käteisellä maksamisesta pienissä ja keskisuurissa kirjastoissa. Toimipisteet, joissa käteiskassat säilyvät edelleen, on valittu ensisijaisesti maksutapahtumien määrän perusteella.

”Olemme myös varmistaneet, että käteistä käsitteleviä kirjastoja löytyy eri puolilta kaupunkia”, kertoo talouspäällikkö Ari Tirri Helsingin kaupunginkirjaston tiedotteessa.

Kirjaston toimipisteet, joissa käteistä otetaan ensi vuonnakin vastaan, ovat Itäkeskus, Kallio, Kirjasto 10, Malmi, Oulunkylä, Pasila, Pohjois-Haaga, Rikhardinkatu, Töölö ja Vuosaari. Kirjastoautoissa ja Sakarinmäen lastenkirjastossa ei ole käteismaksumahdollisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat