Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Espoon hakkuut supistuivat - luontoväki pitää suunnitelmaa yhä ylimitoitettuna

Kaupunki
 
Virpi Sahi
Arvokkaaksi luokitellusta metsästä Oittaan ulkoilualueella korjattiin viime kesänä kaatuneiden puiden lisäksi pois vanhoja, kuorettomia runkoja. Ympäristöväki pitää ylenmääräistä puunkorjuuta metsän monimuotoisuutta heikentävänä toimintana.
Arvokkaaksi luokitellusta metsästä Oittaan ulkoilualueella korjattiin viime kesänä kaatuneiden puiden lisäksi pois vanhoja, kuorettomia runkoja. Ympäristöväki pitää ylenmääräistä puunkorjuuta metsän monimuotoisuutta heikentävänä toimintana. Kuva: Virpi Sahi

Pohjois-Espoon 2 000 hehtaarin suuruisen metsäalueen hoitosuunnitelma on muuttunut kärkevän yleisöpalautteen vuoksi. Kirjallisia palautteita tuli yhteensä 40, mutta sähköiseen karttapalautesivulle kommentteja kertyi yhteensä 1 184.

Niiden perusteella Espoon tekninen toimi poisti lähes kaikki aukkohakkuut ja vähensi harvennushakkuita neljänneksellä. Arvokkaimmiksi luokitellut eli metsien monimuotoisuusohjelman Metson arvokkaimmat eli ensimmäisen ja toisen luokan kohteet jätettiin kokonaan rauhaan.

Espoon teknisen toimen mukaan taloudellisia tuottotavoitteita ei hakkuilla ole. Hakkuilla yritetään turvata vaihteleva ja ulkoiluun sopiva metsäympäristö.

Kaupungin omistamat metsäalueet ulottuvat Nuuksion Siikajärveltä aina Kalajärvelle ja Odilammelle saakka sekä etelässä Damman-järven ja Kvarnträskin eteläpuolelle.

Alkuperäistä suunnitelmaluonnosta kitkerästi moittinut ympäristöväki ei ole kuitenkaan tyytyväinen lopputulokseen. Espoon ympäristönsuojeluyhdistyksen jäsen, Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Virpi Sahi sanoo, ettei uusitun suunnitelman ongelma ole siinä, etteikö arvokkaita kohteita olisi vaalittu, vaan siinä, ettei kaikkia kohteita ole tunnistettu arvokkaiksi.

”Jos lehtoa ei tunnisteta lehdoksi, vaan se määritetään lehtomaiseksi kangasmetsäksi, kohteen arvoluokka jää helposti liian alhaiseksi”, Sahi sanoo.

Ympäristöyhdistyksen näkemys on, että 70 hehtaarin vuosittaiset hakkuut ovat edelleen ylimitoitettuja. Niiden lisäksi tulevat eriasteiset metsänhoitotoimet kuten raivaukset ja nuoren metsän hoidot.

”Sitä paitsi arvokkaimmistakin kohteista voi vielä poistaa vaaralliseksi luokiteltuja puita. Kävin äskettäin yhdessä sellaisessa kohteessa, ja totesin, että sieltä on korjattu lahopuuvaranto kokonaan pois. Eipä se enää näyttänyt ensimmäisen luokan Metso-kohteelta”, Sahi sanoo.

Metsänhoitosuunnitelman perusteella tekninen toimi kokoaa joka vuosi erillisen työohjelman. Sahin mukaan ympäristöyhdistys aikoo puuttua jokaiseen työohjelmaan tarpeen mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat