Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskuspuiston kainaloon kasvaa vihreä pikkukaupunki – tulossa uimalampi, puistoja ja viherkattoja

Kaupunki
 
Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Turtiainen
Kuninkaantammen kadut kaartuvat spiraalimaisesti. Katukuvasta tulee tavallista värikkäämpi, sillä kujat on nimetty värien mukaan ja samaa väriä tulee myös taloihin.
Kuninkaantammen kadut kaartuvat spiraalimaisesti. Katukuvasta tulee tavallista värikkäämpi, sillä kujat on nimetty värien mukaan ja samaa väriä tulee myös taloihin. Kuva: Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Turtiainen

Kuninkaantammi

Helsinkiläiset ulkoilijat tuntevat Pitkäkosken perinteikkään majan.

Sinne asti päästäkseen moni lenkkeilijä kuten Tuula Nyman ja Pentti Kilponen joutuvat kiertämään vedenpuhdistamon ja Keskuspuiston kainalossa olevan saostusaltaan.

Korkeat aidat estävät vielä pääsyn käytöstä poistetulle saostusaltaalle, joka pinnalla on osittain mustaa, hyllyvää rapaa. Aines on peräisin vedenpudistuksesta eikä se ole myrkyllistä.

”Todennäköisesti parin vuoden päästä ulkoilijat ja tulevan Kuninkaantammen ensimmäiset asukkaat pääsevät pulahtamaan uimaan puhdistettuun altaaseen”, kertoo Helsingin kaupungin projektipäällikkö Kimmo Kuisma.

Kymmeniä vuosia maastossa ulkoilleet ystävykset katsovat epäuskoisina Kuismaa.

Varmuus asiasta saadaan ensi vuoden puolella, kun Helsingin valtuusto hyväksyy uuden asemakaavan. On mahdollista, että jo ensi keväänä ja kesänä kolmen hehtaarin sakka-allas peitetään geotekstiilillä ja sen päälle tuodaan puhdasta hiekkaa. Sen jälkeen lampeen päästetään vettä ja Palettilampi on valmis käyttöön.

”No mihinkäs tuolta päästään?” Tuula Nyman ihmettelee ja viittaa Keskuspuiston metsän alle tehtyyn aukkoon.

Syvyyksistä pulpahtaa pian maan pinnalle bussi 560. Kyydissä köröttää neljä matkustajaa.

Äskettäin avattu poikittaislinja yhdistää Itä-Helsingin ja Vantaan Myyrmäen aseman, mutta se on myös Kuninkaantammen tulevan pikkukaupungin spiraalimainen valtasuoni.

Kymmenen vuoden päästä sitä käyttävät tuhannet asukkaat ja alueella töissä käyvät. Helsingin ja Vantaan välillä sukkuloiminen helpottuu, sillä muutaman vuoden kuluttua kuntarajan ylitys ei enää vaikuta lipun hintaan.

Nyt pikkukaupunki on vasta alkutekijöissään. Pyöreäksi kasvavan asuinalueen keskellä on rakenteilla pari ensimmäistä kerrostaloa. Ensi vuonna rakennustyöt käynnistyvät useilla tonteilla eri puolilla spiraalikaupunkia.

Ensimmäiset asukkaat muuttavat ensi vuoden lopussa. ”Asukkaiden iso tulva ajoittuu vuosikymmenen vaihteeseen ja jatkuu ainakin vuoteen 2025”, Kuisma kertoo.

Miltä Ruotsin kuningas Kustaa III:n istuttamalta tammelta nimensä saanut alue näyttää kymmenen vuoden päästä?

Entinen, 120 hehtaarin teollisuus- ja varastoalue muuttuu 5 000 asukkaan urbaaniksi kotipaikaksi ja tuhannen työpaikan keskittymäksi.

Kuninkaantammeen nousee erikokoisia rakennuksia. Tulossa on omakoti- ja rivitaloja, mutta myös pääkatujen varsille nousevia neli- ja viisikerroksisia kerrostaloja.

”Osa niistä on puusta”, kertoo projektipäällikkö, arkkitehti Suvi Tyynilä. Vierekkäisillä tonteilla aiotaan myös testata puutalon ja betonitalon ominaisuuksia kuten rakennusaikaa, hiilijalanjälkeä ja kustannuksia.

Katukuva on värikäs. Murrettujen värisävyjen kirjossa on keltaista, punaista ja ruskeaa sekä sinistä ja vihreää.

Kun kujan nimi on Okra, sen varrella olevissa rakennuksissakin pitää olla ainakin vähän tunnusväriä.

”Täällä kävijä on kuningas”, Tyynilä vakuuttaa. Autot eivät pysäköi kapeiden katujen, kujien, torien ja aukioiden varteen, vaan pysäköintipaikat ovat usein puoliksi pihan ja rakennuksien alla.

Joka korttelissa on monikäyttötila, jossa on isot ikkunat ja ulko-ovi kadulle.

Vihreyttä ja ekologista otetta on kaikkialla. Taloissa, pyöräkatoksissa ja kerhorakennuksissa on viherkatot.

Viherkaistoille rakennetaan pieniä purojen pohjia, joihin sadevedet ohjataan luonnonmukaisella tavalla.

”Vedet pidetään omalla alueella, eikä niitä johdeta putkia myöten jonnekin kauemmaksi. Siten saada puistoihin lampia ja patoaltaita, laitureita ja leikkipaikkoja”, Tyynilä kuvaa.

Ja puistoja piisaa joka suunnassa. Keskustan Taidemaalarin puistossa asukkaat voivat viljellä lähiruokaa ja tutustua toisiinsa.

Rio Gandara / HS
Tuula Nyman ja Pentti Kilponen ulkoilevat Pitkäkosken vesilaitoksen maisemissa. Takana näkyy käytöstä poistettu saostusallas, joka aiotaan muuttaa uimalammeksi.
Tuula Nyman ja Pentti Kilponen ulkoilevat Pitkäkosken vesilaitoksen maisemissa. Takana näkyy käytöstä poistettu saostusallas, joka aiotaan muuttaa uimalammeksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat