Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun lompakko vietiin, Sandra ei päässyt kouluun – ”Kasaamme maahanmuuttajien eteen esteitä”

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Kun Sandran rahapussi varastettiin, hän ei pystynyt todistamaan henkilöyttään. Siksi hän ei voinut hakea koulupaikkaakaan.
Kun Sandran rahapussi varastettiin, hän ei pystynyt todistamaan henkilöyttään. Siksi hän ei voinut hakea koulupaikkaakaan. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Kurvi vie osaksi yhteiskuntaa

 Tänään torstaina on ilmestynyt Antti Kivijärven, Harri Niemisen ja Kristiina Toivikon kirjoittama kirja Kiertoteitä – maahan muuttaneet nuoret yhteiskunnallisten esteiden edessä.

 Suomen Pakolaisavun Kurvi-hanke on toiminut neljä vuotta ja sille haetaan parhaillaan jatkoa.

 Hanke tukee koulutuksen ja työelämän reunoille jääneitä 18–25-vuotiaita, jotka ovat muuttaneet Suomeen vasta vähän aikaa sitten.

Kun 22-vuotiaan Sandran rahapussi kesällä varastettiin, hän muuttui Suomessa näkymättömäksi.

Ilman henkilöpapereita hän ei voinut pyrkiä kouluun tai varata ensimmäistä aikaa TE-toimistoon, joka päättää mitä kotoutumistuella saa opiskella. Hän ei voinut nostaa rahaa tililtään edes ruokaan, maksaa laskujaan tai saada kirjastokorttia lainatakseen kirjoja kielitunneilleen.

Samanikäinen suomalainen ei olisi joutunut vastaaviin vaikeuksiin yhtä mitättömästä syystä. Tuoreelle maahanmuuttajalle uusi kotimaa sen sijaan näyttäytyy helposti käsittämättömänä säädösviidakkona, kertoo tänään ilmestyvä kirja.

Suomen Pakolaisavun Kurvi-hankkeen asiakkaat ovat nuoria aikuisia, jotka ovat muuttaneet Suomeen hiljattain. He ovat hiukan liian vanhoja solahtaakseen sujuvasti suomalaiseen peruskouluun. Läheskään kaikilla ei ole Suomessa perhettä tukenaan tai koulutusta ennestään. Byrokratiaa on vaikea ymmärtää, kun vasta opettelee uutta kieltä ja kulttuuria.

”He haluavat elämässä eteenpäin. He haluavat töihin, kouluun, elämään aikuisen ihmisen elämää. Meidän pitäisi tehdä siitä mahdollista, mutta me kasaamme heidän eteensä esteen toisensa jälkeen”, kuvailee Harri Nieminen, yksi Kurvin ohjaajista.

Angolasta kotoisin oleva Sandra saapui yksin Ouluun noin kolme vuotta sitten. Oulussa hän opiskeli kieltä ja valmistavia opintoja, mutta kurssille ei päässyt heti. Viime kesänä Sandra muutti Helsinkiin.

Kun syksyn haku opintoihin meni puuttuvien papereiden vuoksi ohi, hän jatkoi suomen opintoja harrastuksena työväenopistossa.

Kurvin työntekijöiden mukaan tällainen pätkäkoulutus on hyvin tavallista kotouttamista. Jos koulutusta tarjotaan, sitä tarjotaan helposti tyypilliselle maahanmuuttajanuorelle eikä yksilölle. Siis esimerkiksi tuputetaan kaikille samaa lähihoitajakurssia, vaikka nuorella ei olisi ollenkaan taipumusta hoitoalan työhön. Laatu vaihtelee, ja kilpailutukset muuttavat tarjottavaa koulutusta usein.

Osasyy Sandran henkilöpaperien puuttumiseen on siinä, että hän haki keväällä uutta muukalaispassia. Kun ulkomaalainen tekee näin, poliisi ottaa häneltä vanhan passin kokonaan pois. Sandran rahapussissa olleet oleskelulupakortti, kela-kortti ja pankkikortti olivat siksi tavallistakin tärkeämpiä asiakirjoja.

Monella maahanmuuttajalla henkilöpaperit ovat iso ongelma Suomessa, niiden puute voi vaikeuttaa vaikka oman postin noutamista ja asunnon saamista. Esimerkiksi verkkoasioinnissa liki välttämättömiä pankkitunnuksia ei saa ilman suomalaista passia tai henkilötunnusta kukaan, joka on tullut Euroopan talousalueen ulkopuolelta vuoden 2010 jälkeen.

Kun rahapussi varastettiin rautatieasemalla, Helsinki oli Sandralle vielä vieras kaupunki. Hän yritti hakea apua monelta luukulta, mutta vastaukseksi tuli kehotus odottaa.

Avuksi asiointiin eri viranomaisten kanssa löytyi Kurvi-projektin Iina Helldan. Esimerkiksi Sandra ei olisi saanut omalta tililtään nostettua euroakaan, jos Helldan ei olisi selittänyt asioita hänen puolestaan sosiaaliviranomaisille, pankille ja vielä mennyt itse mukaan pankkiin rahaa nostamaan.

”Olin tosi, tosi surullinen. Minä kiitän Jumalaa, että löytyi joku niin kuin Iina, joka tietää nyt kaikki minun asiani”, Sandra sanoo.

Kurvi-projektin työntekijät ajattelevat, että parempi olisi, jos nuoren ihmisen olisi mahdollista toimia Suomessa itsenäisesti, ilman että joku joutuisi jatkuvasti toimimaan tulkkina eri viranomaisten välillä.

Jos koulutusjärjestelmä on onnistuttu tekemään yksinkertaiseksi suomalaiselle, ei pitäisi olla mahdotonta rakentaa siitä nykyistä selkeämpää myös muualta tulleelle.

Sosiaaliturvan kohdalla selkeys olisi kaikkien etu.

”Jos byrokratiaa saataisiin karsittua, se helpottaisi kaikkien arkea. Sähköisen asioinnin kehittäminen ei ole huono juttu, mutta sen pitäisi sitten olla mahdollista samalla lailla kaikille”, sanoo Nieminen.

Sandralla uuden oleskelulupakortin saaminen kesti kaksi kuukautta varkaudesta. Se ei kuitenkaan kelpaa henkilöpaperiksi kaikkialla. Passia Sandra odottaa edelleen.

Siksi Iina Helldanin piti tällä viikolla jälleen mennä mukaan todistamaan Sandran henkilöllisyys, kun nuori nainen pyrki suorittamaan peruskoulun oppimäärää.

Seuraavaksi hän haluaa ammatin, suurin haave olisi päästä lentoemännäksi.

”Minä haluan opiskella. En halua, että päiväni kuluvat tekemättä mitään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat