Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Vanhanen uskoo edelleen Nurmijärvi-himmeliinsä

Kaupunki
 
Marja Salmela
Matti Vanhanen
Matti Vanhanen piirsi puutarhametropolinsa paperille HS:n pyynnöstä syksyllä 2008.
Matti Vanhanen piirsi puutarhametropolinsa paperille HS:n pyynnöstä syksyllä 2008. Kuva: Matti Vanhanen

Muistatteko vielä Matti Vanhasen himmelin? Sen mallin, jossa puutarhataajamat oli läväytetty sinne tänne pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Politiikkaan palannut Matti Vanhanen juhli 60-vuotissyntymäpäiväänsä keskiviikkona. Keskustan eduskuntaryhmän vetäjä järjesti seminaarin, joka käsitteli hänen mieliaihettaan ”Tulevaisuuden asuminen kylissä”.

Puhujatkin hän valitsi itse. Lavalle astuivat muun muassa keskustan kärkiministerit pääministeri Juha Sipilä ja maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen sekä liuta tutkijoita.

Juhlapaikaksi valikoitui Perttula, yksi Nurmijärven kylistä. Rientolan nuorisoseurantalo täyttyi mustiin pukeutuneesta juhlaväestä, joista jokainen maksoi seminaarimaksua 95 euroa Keskustan Lepsämän paikallisyhdistykselle.

Mieli kyllä olisi tehnyt kotikylän Lepsämän nuorisoseurantalolle, mutta paikka oli varattu pikkulasten kerholle. Tämähän on myönteinen todiste siitä, että Nurmijärven kylissä on kuhinaa.

Kuhinaa kyliin Vanhanen halusi jo pääministerinä ollessaan vuonna 2008. Hän hahmotteli Helsingin seudulle tulevaisuutta Espoon ja Nurmijärven kaltaisista usean keskuksen kaupungeista, jotka kasvaisivat hajautuneina puutarhakaupunkeina. Hän piirsi visionsa paperillekin HS:n pyynnöstä, ja tulos muistutti himmeliä.

Kylämäisissä, viiden tuhannen asukkaan taajamissa työpaikat ja kaupat olisivat lähellä. Kerran viikossa huristettaisiin sähköautolla isompiin kauppoihin. Helsinkiin tarvitsi poiketa vain harvoin. Näin hiilidioksiidipäästöt saataisiin pidettyä kurissa.

Vanhanen uskoo yhä vakaasti visioonsa. Hän on muodostanut näkemyksensä hyvistä kokemuksistaan asumisesta eri paikoissa. Koti on ollut Somerolla, Espoon Träskendassa, Laajalahdessa ja Pohjois-Espoon Nuuksiossa. Niin ja tietysti Lepsämässä.

Tiiviiden ja urbaanien keskustojen tarvetta Vanhanen ei kiistä. Hän kannatti aikoinaan Länsimetroa ja kehärataa, koska ne helpottavat liikkumista, mutta ilmastotavoitteisiin niiden avulla ei hänen mielestään päästä.

Ihmisillä pitää Vanhasen mielestä olla vaihtoehtoja myös metropolialueella tiiviisti asumisen rinnalla.

Harvempaan asutuilla alueilla jätevesien käsittely on saatu hänen mielestään kuntoon, eikä sekään ole enää este hajautettuun rakentamiseen. Vastoin yleistä käsitystä liikenteen hiilijalanjälkikään ei iske korville kylissä asumista, koska autot voivat käyttää biopolttoainetta tai kulkea sähköllä.

Sähköauton omistaja Juha Sipilä uskoo, että tulevaisuudessa kuka tahansa tankkaa talonsa aurinkopaneelien tuottamaa sähköä autoon.

Raideliikenteen sijasta Sipilä suosisi kaasubusseja. Niille löytyy polttoainetta kaupunkien kaatopaikoilta. Ruotsissa tämä on arkipäivää, meillä mahdollisuus on jätetty hyödyntämättä.

Asumisen mahdollisuuksia maaseudulla lisäisi myös Kimmo Tiilikainen. Hän karsisi sääntöjä, jotka hankaloittavat omalle maalle rakentamista tai kesäasunnon muuttamista pysyväksi asunnoksi.

Maaseutumaisen pientaloasumisen puolesta puhuvat Tiilikaisen mukaan myös mahdollisuudet käyttää kotimaisia uusiutuvia energiamuotoja kuten maalämpöä, haketta ja pellettejä.

Tiilikainen lisäsi kyliin muuton houkuttimeksi luomuviljelyn.

Juhlaväki skoolasikin vihreän värisellä vihannesjuomalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat