Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin puolueet yllätyssopuun budjetista

Kaupunki
 
Mikko Stig
Outi Alanko-Kahiluoto
Outi Alanko-Kahiluoto Kuva: Mikko Stig

Helsingin dramaattiset budjettineuvottelut saivat keskiviikkoiltana jälleen uuden käänteen.

HS:n tietojen mukaan kokoomus, vihreät, sosiaalidemokraatit, perussuomalaiset, Rkp ja keskusta ovat päässeet sopimukseen ensi vuoden talousarvion päälinjoista.

Neuvottelutilanne on muuttunut viimeisen viikon aikana moneen kertaan. Tilanteen kärjistyminen alkoi viikko sitten, kun Sdp ilmoitti perjantaina, ettei se halua olla mukana neuvottelemassatalousarviosta kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) valmisteleman budjettiesityksen pohjalta.

Puoluetta hiersi Pajusen runsaan 4,7 miljardin euron esityksessä etenkin se, että esitys oli 64 miljoonaa euroa kaupunginhallituksen viime maaliskuussa sopimaa raamia pienempi.

Pajusen mukaan sovitun budjettiraamin alitus johtui väestönkasvuennusteen ja kuntapalveluiden hintaindeksin tarkentumisesta.

Tämän viikon alussa myös vasemmistoliitto ilmoitti, ettei se halua olla mukana neuvottelemassa Pajusen esityksen pohjalta. Myös vasemmistoliittoa hiersi kaupunginjohtajan esityksessä se, että se alitti selkeästi sovitun raamin.

Keskiviikkona tilanne pyörähti jälleen ympäri, kun Sdp päättikin olla budjettisovussa mukana.

Vasemmistoliitto syytti keskiviikkoiltana kolmea suurta puoluetta ”kabinettipolitiikasta”.

”Helsingin vanha kabineteissa tapahtuva sopimuskulttuuri on demokratian kannalta ongelmallista. Punavihreä enemmistö on valtuustossa edelleen tosiasia. Mikäli vihreät ja demarit olisivat oikeasti halunneet lisärahaa palveluihin, olisi tätä enemmistöä pitänyt käyttää hyväksi”, sanoi vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Veronika Honkasalo.

HS:n tietojen mukaan puolueiden aikeissa oli tiedottaa sopimusten lopputuloksesta vielä myöhään keskiviikkona.

Aikaisemmin keskiviikkona Helsingin toiseksi suurimman puolueen, vihreiden, johto uskoi, että kolme suurinta puoluetta pääsevät sopuun. Vihreiden kaupunginhallitusryhmää vetävä Hannu Oskala sanoi, että neuvotteluissa auki olevat riidat ovat Helsingin budjetin mittaluokassa varsin pieniä.

Kiistakysymykset koskivat muutamaa kymmentä miljoonaa euroa, kun budjesityksen loppusumma oli noin 4,7 miljardia.

Terhi Liimu / HS
Hannu Oskala
Hannu Oskala
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat