Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Budjettisopu: Helsinki nikottelee päivähoito-oikeuden rajaamista ja isompia ryhmiä

Kaupunki
 
Sari Gustafsson
Leppäsuon päiväkodin lapset jonottivat ruokaa syyskuussa 2015.
Leppäsuon päiväkodin lapset jonottivat ruokaa syyskuussa 2015. Kuva: Sari Gustafsson

Vasemmistoliittoa lukuunottamatta kaikki Helsingin kaupunginhallituksen puolueet ovat päässeet sopuun Helsingin kaupungin ensi vuoden budjetista.

Neuvottelujen loppurutistuksessa budjettiesitykseen tehtiin 29,8 miljoonan euron lisäykset. Silti budjettiesitys on ylijäämäinen eli tulot ovat selvästi suuremmat kuin käyttömenot. Lisäykset ovat varsin pieniä, sillä budjetin loppusummaksi täsmentyi 4,7 miljardia euroa.

Neuvottelut käytiin kokoomuksen johdolla ja niihin osallistuivat vihreät, Sdp, perussuomalaiset, Rkp ja keskusta.

Paljon lisärahaa tulee opetukseen ja varhaiskasvatukseen, kun budjettisovun tulosta verrataan kaupunginjohtaja Jussi Pajusen budjettiesitykseen.

Koulut saavat 9,9 miljoonaa lisäeuroa. Kärkihankkeeksi nostetaan digitalisointi.

Varhaiskasvatukseen lisätään 5,5 miljoonaa euroa.

Samalla sopupaperiin kirjattiin, että noudatetaan nykyistä varhaiskasvatuslakia. Tilanne muuttuu mikäli eduskunta muuttaa lakia. Jos subjektiivinen päivähoito-oikeus poistuu tai ryhmiä suurennetaan, kaupunginhallitus voi päättää, että Helsinki noudattaa vanhoja määräyksiä.

”Helsinki haluaa panostaa sivistykseen, lapsiin ja nuoriin. Se takaa tulevaisuuden hyvinvoinnin”, sanoo kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö.

Myös vihreille ja sosiaalidemokraateille päivähoidon voimavaroista kiinni pitäminen oli tärkeää.

Sosiaali- ja terveyspalveluihin voidaan käyttää ensi vuonna 9,9 miljoonaa euroa enemmän kuin Pajusen budjettiesitys sisälsi.

Summa jäi sosiaalidemokraattien tavoitteesta.”Jouduimme tinkimään yhdeksän miljoonaa euroa”, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki

Vasemmistoliitto jättäytyi sovusta pois, koska se ei valtuustoryhmän puheenjohtajan Veronika Honkasalon mukaan saanut rakennettua puna-vihreää liittoutumaa. Eniten puoluetta hiersivät suuret leikkaukset opetukseen ja sosiaali- ja terveystoimeen.

Investointiraamista pidetään Männistön mukaan kiinni, mutta tiettyjä investointeja aikataulutetaan uudelleen. Lauttasaaren ala-asteen rakentamista aikaistetaan. Myös koulujen korjausmäärärahaa lisätään sisäisin määrärahasiirroin.

Peruskorjauksia kuten Pakilan yläasteen remontin aikataulua aiotaan nopeuttaa. Myös uusien koulujen kuten Vuosaaren, Jätkäsaaren ja Tehtaanpuiston koulujen rakentamisen aikataulua suunnitellaan aikaistettavaksi.

Investointien määrärahojen siirroista päätetään tarkemmin ensi keväänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat