Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiakaspalaute jakaa Helsingin terveysasemat kahteen leiriin – Parhaiten ja huonoiten arvioidun ero hurja

Kaupunki
 
Milla Takala / Lehtikuva
Lääkäri tutkii potilaan korvaa terveysasemalla Helsingissä.
Lääkäri tutkii potilaan korvaa terveysasemalla Helsingissä. Kuva: Milla Takala / Lehtikuva

Helsinkiläisten tyytyväisyys terveysasemien palveluihin vaihtelee suuresti terveysasemittain. Happy or not -pikapalautejärjestelmään jätettyjen vastausten perusteella kaikkein tyytyväisimpiä ovat Paloheinän terveysaseman asiakkaat. Järjestelmä mittaa ihmisten tyytyväisyyttä neljän eri hymynaaman avulla.

Eniten vihreitä hymynaamoja paineltiin viime vuonna Paloheinän terveysasemalla. Aseman asiakkaista 89 prosenttia oli viime vuonna erittäin tyytyväisiä saamaansa palveluun. Tyytymättömiä tai erittäin tyytymättömiä aseman palveluun oli 3 prosenttia asiakkaista. Kaikkiaan asemalla jätettiin 8 096 hymynaamapalautetta.

Onko Paloheinän terveysasema siis Helsingin paras?

”En niin voi päätellä pelkästään tämän perusteella”, sanoo Paloheinän asemaa johtava apulaisylilääkäri Virpi Jolkkonen nauraen.

Jolkkonen arvioi hyvän palautteen johtuvan siitä, että heillä ihmiset pääsevät nopeasti hoitoon. Esimerkiksi lokakuussa ainoastaan Laajasalossa pääsi kiireettömään hoitoon Paloheinää nopeammin.

Hoitoon pääsyn mittarina käytetään niin sanottua T3-aikaa, joka kertoo, kuinka nopeasti terveyskeskuslääkärille saa kolmannen vapaan ajan. Helsingin kaikkien asemien keskiarvo T3-ajalle oli lokakuussa 24 päivää, Paloheinässä 7 päivää.

Jolkkonen arvioi myös Paloheinän aseman henkilökunnan ammattitaidon, vähäisen vaihtuvuuden aseman pienen koon ja toimivan työyhteisön vaikuttavan hyvään tulokseen. Hän sanoo, että asemalla myös käytetään palautetta hyödyksi toiminnan kehittämisessä.

”On tärkeää, että käymme saamamme palautteen läpi yhdessä henkilökunnan kanssa ja mietimme, mistä erilaiset poikkeamat johtuvat. Ei palautteesta olisi muuten mitään hyötyä”, Jolkkonen sanoo.

Tyytymättömimpiä olivat Vuosaaren terveysaseman asiakkaat. Siellä saamaansa palveluun oli erittäin tyytyväisiä 61 prosenttia vastaajista. Vuosaaressa 17 prosenttia vastaajista sanoi olevansa saamaansa palveluun erittäin tyytymätön. Vuosaaren asemalle jätettiin viime vuonna vajaat 2 360 palautetta.

Vuosaaressa myös hoitoon pääsee keskimäärin muuta Helsinkiä hitaammin. Vuosaaren terveysasemalla kiireetöntä aikaa sai lokakuussa odottaa noin 38 päivää. Koko kaupungin lukema oli vastaavana ajankohtana 24 päivää.

”Olemme saaneet pysymään sen tuossa 38 päivässä, se on ollut aiemmin pidempi”, sanoo terveysaseman ylilääkäri Taina Salo.

Salo sanoo myös, että Vuosaaren terveysasema on kärsinyt henkilöstöpulasta, mutta nyt tilanne on parantunut.

Hän arvioi muuta Helsinkiä huonomman palautteen johtuvan pääasiassa aseman sijainnista ja suuresta koosta.

”Sijaitsemme itäisessä Helsingissä. Suurin osa täällä asuvista käyttää terveysasemaa, jolloin kysyntä on suurempi. Kysyntää kasvattaa myös sosioekonominen tilanne. Täällä tupakoidaan ja käytetään alkoholia muuta Helsinkiä enemmän ja täällä on enemmän työttömyyttä”, Salo sanoo.

”Isolla asemalla on myös koko ajan muutoksia käynnissä. Niiden nopea ja ketterä ratkaisu voi olla hitaampaa kuin pienillä asemia ja se näkyy myös palautteessa.”

Suurin osa helsinkiläisistä oli viime vuonna jätettyjen pikapalautteiden perusteella tyytyväisiä terveysasemilla saamaansa palveluun. Palautetta antaneista 75,6 prosenttia oli erittäin tyytyväisiä palvelun tasoon.

Vastaavasti 8,5 prosenttia vastaajista oli palvelun tasoon erittäin tyytymättömiä. Kaikkiaan pikapalautelaitteisiin kertyi viime vuonna lähes 152 000 vastausta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat