Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hesburgerin isä lyttää ruokalähetit: ”Kolmella eurolla ei kuskata laillisesti ja kannattavasti”

Heikki Salmela teki Gastronautti-palvelulla miljoonatappiot. Uudet ruokalähettifirmat tekevät tilinsä isoilla määrillä.

Kaupunki
 
Herkkulähetti polkee kumipizzan voimin
Herkkulähetti polkee kumipizzan voimin
Ravintolaruoan kotiinkuljetus kasvaa Helsingissä kohisten: viimeisen puolen vuoden aikana kaupungissa on aloittanut ainakin kaksi uutta kuljetuspalvelua. Näin taittuu purilaisen matka Hietalahdesta Punavuoreen. Toimittaja Kaisa Hakkarainen HS, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS

Ravintolaruuan turkulainen kuljetusveteraani ja Hesburgerin isä Heikki Salmela epäilee, toimivatko Helsingissä kovaa vauhtia kasvavat ruokalähettipalvelut laillisesti.

”Jos joku väittää, että voi kuljettaa ruokaa kolmella eurolla kannattavasti, niin silloin kierretään sataprosenttisen varmasti säädöksiä. Työehtosopimuksia noudattaen se on mahdotonta”, Salmela sanoo.

HS kertoi perjantaina lähettipalveluista, jotka kuljettavat helsinkiläisistä ravintoloista annoksia kaupunkilaisten koteihin ja työpaikoille. Niiden toimitusmaksu on yleensä 3,90 euroa tilaukselta.

Salmelan näkemys kumpuaa viime vuosikymmenellä toimineesta Gastronautti-palvelusta, jonka idea oli pohjimmiltaan ihan sama kuin tämän päivän kuriireilla. Salmela pyöritti Gastronauttia muutaman vuoden ajan ja nettosi omien sanojensa mukaan parin kolmen miljoonan euron tappiot.

”Henkilöstösivukulut ovat matalapalkka-aloilla suuret. Jos ne kiertää, niin se auttaa ehkä. Kun on autot ja pelit ja pensselit mukana, yhden ihmisen yksi minuutti maksaa yhden euron.”

”Tiedän varmasti, että kolmella eurolla tavara ei liiku kuin sata metriä”, Salmela sanoo.

Uudet helsinkiläiset kuriirifirmat Wolt ja Foodora vastaavat Salmelan arvosteluihin kertomalla, että kannattavuus syntyy ison hinnan sijaan isosta määrästä.

”Kun volyymit saadaan tarpeeksi suuriksi, niin homma menee kannattavaksi”, sanoo Woltin Juhani Mykkänen.

”Bisnes perustuu skaalautuvuuteen ja volyymiin. Gastronautilla ei ollut tarpeeksi käyttäjiä,” vastaa puolestaan Foodoran Matilde Pelkonen.

”Gastronautin aikaan kuljetuskustannukset olivat kymmenen euron luokkaa. Se vaikuttaa siihen, kuinka moni haluaa käyttää palvelua”, Pelkonen lisää.

Entä miten on niiden työehtojen laita?

Woltin ruokakuriirit eivät ole työsuhteessa vaan alihankkijoita, joista jokainen ajaa niin monta tuntia viikossa kuin haluaa. Wolt maksaa kuljettajille työkorvauksen. Kuluistaan kuskit vastaavat itse.

”Jos palkkaisimme työsuhteeseen 50 kuljettajaa ja ostaisimme 50 autoa, niin malli olisi varmasti vaikeampi”, Mykkänen sanoo. ”Olemme katsoneet johtavan suomalaisen lakifirman ja kansainvälisen tason konsulttiyhtiön kanssa, että homma on kestävällä pohjalla.”

Foodoran kuljettajista osa toimii freelancereina, mutta osa on työsuhteessa.

”Heille maksetaan normaalit lisät ja sunnuntaikorvaukset ja kaikki asiaankuuluva työehtosopimusten mukaan”, Pelkonen kertoo.

Ruokalähettipalvelujen esi-isä Gastronautti alkoi kuljettaa ravintola-annoksia vuonna 2003.

Liikeidean toi Suomeen israelilainen Doron Karavan. Ruokaa saattoi tilata puhelimella, minkä lisäksi yrityksellä oli nettisivu sekä painettu lista, jota jaettiin kaupungilla.

Parin kuukauden kuluttua aloittamisesta listalla oli sellaisia ravintoloita kuin Bar 9, Colorado, Hyvä Maailma, Kampin Kebab House, Mai Thai, Mount Everest ja Wokie Dokie.

Oman aikansa startup ajautui konkurssiin 2007.

Salmela osti konkurssipesältä Gastronautin brändin ja alkoi tehdä yhteistyötä muun muassa S-ketjun kanssa. Ravintoruoan lisäksi kuriirit kuljettivat ruokakasseja kaupoista.

Salmela ajoi Gastronautin alas muutaman vuoden kuluttua. Eikä aika vain ollut vielä kypsä ravintolaruuan kotiinkuljetukselle, vai mistä menestys oli kiinni?

”Niin kauan kuin Hakaniemi puuttuu peliin, se vain on täysin mahdotonta”, Salmela sanoo. ”Olin jo lähes varma, että se olisi mahdollista, mutta ei se ole.”

Heikki Kotilainen / HS
Tältä näytti Sebastian Katterin (vas.) ja Doron Karavanin startup-yritys Gastronautissa vuonna 2003.
Tältä näytti Sebastian Katterin (vas.) ja Doron Karavanin startup-yritys Gastronautissa vuonna 2003.
Vesa-Matti Väärä
Heikki Salmela osti ruokalähettipalvelu Gastronautin konkurssipesältä ja joutui ajamaan sen muutamassa vuodessa alas.
Heikki Salmela osti ruokalähettipalvelu Gastronautin konkurssipesältä ja joutui ajamaan sen muutamassa vuodessa alas.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat