Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hesburgerin Heikki Salmela lyttää ruokalähetit

Hesburgerin ”isä” teki Gastronautti-palvelulla miljoonatappiot. Uudet ruokalähettifirmat tekevät tilinsä isoilla määrillä.

Kaupunki
 
Vesa-Matti Väärä
Heikki Salmela osti ruokalähettipalvelu Gastronautin konkurssipesältä ja joutui ajamaan sen muutamassa vuodessa alas.
Heikki Salmela osti ruokalähettipalvelu Gastronautin konkurssipesältä ja joutui ajamaan sen muutamassa vuodessa alas. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Ravintolaruoan turkulainen kuljetusveteraani ja Hesburgerin isä Heikki Salmela epäilee, toimivatko Helsingissä kovaa vauhtia kasvavat ruokalähettipalvelut laillisesti.

”Jos joku väittää, että voi kuljettaa ruokaa kolmella eurolla kannattavasti, niin silloin kierretään sataprosenttisen varmasti säädöksiä. Työehtosopimuksia noudattaen se on mahdotonta”, Salmela sanoo.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina (HS 6.11.) lähettipalveluista, jotka kuljettavat helsinkiläisistä ravintoloista annoksia kaupunkilaisten koteihin ja työpaikoille.

Niiden toimitusmaksu on yleensä 3,90 euroa tilaukselta.

Salmelan näkemys kumpuaa viime vuosikymmenellä toimineesta Gastronautti-palvelusta, jonka idea oli pohjimmiltaan ihan sama kuin tämän päivän kuriireilla.

Salmela pyöritti Gastronauttia muutaman vuoden ajan ja teki omien sanojensa mukaan parin kolmen miljoonan euron tappiot.

”Henkilöstösivukulut ovat matalapalkka-aloilla suuret. Jos ne kiertää, niin se auttaa ehkä. Kun on autot ja pelit ja pensselit mukana, yhden ihmisen yksi minuuttti maksaa yhden euron.”

”Tiedän varmasti, että kolmella eurolla tavara ei liiku kuin sata metriä”, Salmela sanoo.

Uudet helsinkiläiset kuriirifirmat Wolt ja Foodora vastaavat Salmelan arvosteluihin sillä, että kannattavuus syntyy ison hinnan sijaan isosta määrästä.

”Kun volyymit saadaan tarpeeksi suuriksi, niin homma menee kannattavaksi”, sanoo Woltin Juhani Mykkänen.

”Bisnes perustuu skaalautuvuuteen ja volyymiin. Gastronautilla ei ollut tarpeeksi käyttäjiä”, vastaa puolestaan Foodoran Matilde Pelkonen.

Woltin ruokakuriirit eivät ole työsuhteessa vaan alihankkijoita. Foodoran kuljettajista osa toimii freelancereina, mutta osa on työsuhteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat