Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Töölönlahden pohjaa tutkitaan Helsingissä ensi kertaa kunnolla

Kaupunki
 

Helsingin Töölönlahden pohja tutkitaan ensimmäistä kertaa perusteellisesti. Kairaukset alkavat ensi viikon maanantaina.

Pohjan tutkimisesta on keskusteltu aiemminkin, ja vuosikymmenten varrella on myös tehty kairauksia. Näin kattava kartoitus on kuitenkin ensimmäinen laatuaan.

”Töölönlahtea on kyllä tutkittu jonkin verran, mutta suurin osa tutkimuksista on tosi vanhoja. Nyt on tarkoituksena päivittää uusin tieto”, kertoo projektinjohtaja Mirva Koskinen Helsingin kaupungin kiinteistövirastosta.

Vuoden 2014 keväällä kartoituksen perään kyseli mainostoimisto N2, joka on visioinut Töölönlahdelle mittavaa kasvojenkohotusta. Tämä suunnitelma ei ole ainakaan toistaiseksi ottanut tuulta alleen.

N2:n suunnitelmissa mainittu ensimmäinen askel toteutuu kuitenkin nyt, kun kaupunki järjestää Töölönlahden pohjan tutkimisen.

Kiinteistöviraston geoteknisen osaston osalta urakka maksaa 90 000 euroa. Summa sisältää muun muassa kalusto- ja henkilöstökustannukset sekä tulosten analysoimisen.

Kairauksia ei kuitenkaan tehdä N2:n suunnitelman vuoksi, vaan kaikkien Töölönlahdella tulevaisuudessa mahdollisesti toteutettavien muutostöiden tueksi. Tutkimuksista saatavaa tausta-aineistoa voidaan Koskisen mukaan hyödyntää esimerkiksi silloin, jos alueelle suunnitellaan joskus ruoppausta tai muuta rakentamista sisältäviä hankkeita.

”Mitään ruoppauksia ei ole kuitenkaan suunnitteilla tällä hetkellä.”

Tutkimusryhmä tarkastelee Töölönlahden pohjaa ponttonilautalta käsin. Pohjan geoteknisiä ominaisuuksia – käytännössä siis sen pehmeyttä tai kovuutta – selvitetään raskaalla monitoimikairauskoneella, joka tunkeutuu savikerroksen ja muun maaperän läpi.

”Näillä ’puristin–heijari-kairauksilla’ voi päästä kalliopintaan saakka tai ainakin kaikista tiiviimpiin moreenikerroksiin”, Koskinen sanoo.

Tutkijat käyvät läpi kaikki maakerrokset ja selvittävät kalliopinnan sijainnin. Koskinen arvioi, että Töölönlahden pohjassa on enimmillään runsaan kymmenen metrin pehmeä kerros ennen kalliota.

Töölönlahdella voi liikkua täysin normaalisti tutkimusten aikana, eikä kairauksista ole Koskisen mukaan mitään haittaa ympäristöllekään. Tutkimusten arvioidaan päättyvän joulukuun alkuun mennessä.

Töölönlahden pohjasedimenteistä otettiin jo aiemmin syksyllä näytteitä, joista tutkitaan haitta-aineita. Nämä tulokset eivät ole vielä valmistuneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat