Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unelmakaupunki Kauniaisten kaupunginjohtaja muuttaisi heti Helsinkiin – jos vaimo antaisi luvan

Varakasta pikkukylää johtanut Torsten Widén jää ensi vuonna eläkkeelle. Hän haluaisi muuttaa Helsinkiin, mutta vaimo ei.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Varakas Kauniainen on ollut pitkään erityisasemassa, mutta senkin huoli on kasvava työttömyys. Väistyvä kaupunginjohtaja Torsten Widén on silti luottavainen: ”Jos tämä kunta ei selviydy tästä, ei selviydy mikään mukaan kunta.”
Varakas Kauniainen on ollut pitkään erityisasemassa, mutta senkin huoli on kasvava työttömyys. Väistyvä kaupunginjohtaja Torsten Widén on silti luottavainen: ”Jos tämä kunta ei selviydy tästä, ei selviydy mikään mukaan kunta.” Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Kauniainen oli aluksi osakeyhtiö

  Kauniainen on 9 300 asukkaan kaupunki keskellä Espoota.

  Kaupungin asukkaista 36 prosenttia puhuu äidinkielenään ruotsia.

  Kaupungin veroprosentti on 16,5 prosenttia, yksi maan pienimpiä.

  Kauniainen oli alun perin huvilayhdyskunta, joka perusti vuonna 1906 osakeyhtiön estämään huvilatonttien myyminen pääkaupunkiseudun asukkaille.

  Huvilayhdyskunnasta tuli kauppala vuonna 1920. Kaupunkioikeudet se sai vuonna 1972.

Kauniaisten kaupunginjohtaja näyttää yhtä hyvinvoivalta kuin hänen kaupunkinsa: puvuntaskussa huolellisesti taiteltu nenäliina, kainalossa The Economist-lehti ja silmissä ystävällisen valpas katse.

Torsten Widénin yli 25-vuotinen ura kaupunginjohtajana päättyy vuodenvaihteessa, kun 66-vuotias Widén jää eläkkeelle.

Kaupunginhallitus ehdottaa Widénin seuraajaksi 34-vuotiasta virkamiestä Kirkkonummelta, hallintojohtaja Christoffer Masaria. Kaupunginvaltuusto päättänee uudesta kaupunginjohtajasta lopullisesti marraskuussa.

Kauniainen on oikeastaan kuuden neliökilometrin kokoinen kylä keskellä Espoota. Se on Suomen pienin kunta ja kuuluisa paitsi pitsihuviloistaan, myös vauraista asukkaistaan.

Ennätyksellisen alhaisesta veroprosentista huolimatta kaupungissa on häkellyttävän hyvät palvelut. Alle 10 000 asukkaan kaupunki ylläpitää muun muassa jäähallia, uimahallia ja laskettelumäkeä.

Kauniaisten hyvinvointi ei ole nykypäivänä itsestäänselvää. Kaupunki on ottamassa usean miljoonan lainan, mikä on poikkeuksellista.

”Olemme ehkä joskus ottaneet velkaa, mutta kyseessä on ollut lähinnä likviditeettiin liittyvä käytännön järjestely”, Widén myöntää. Nyt velkaa on otettava vanhusten palvelukeskuksen rakentamiseen. Odotettavissa myös on, että Kauniaisten verotuloissa alkaa pian tuntua koko maata vaivaava työttömyys, erityisesti korkeasti koulutetun väestön työttömyys.

Kaupungin erikoisasema tulee kuitenkin säilymään, Widén vakuuttaa.

”Jos tämä kunta ei selviydy tästä, ei selviydy mikään mukaan kunta. Pakko on suhtautua tähän luottavaisesti.”

Luottavaisuuteen lienee syytä, onhan tämä mies onnistunut pitämään kaupungin itsenäisenä jo 26 vuoden ajan. Ottajia Kauniaisilla olisi ollut. Edellisen hallituksen kuntauudistuksen erilaisissa malleissa Kauniaista oltiin sulattamassa osaksi Espoota. Myös metropolihallinto olisi todennäköisesti vienyt kaupungin päätösvallan muualle.

”Yksi suurimmista haasteista on ollut kysymys eloonjäämisestä. Onneksi paineet yhteenliittymisestä todennäköisesti poistuvat viimeistään sitten, kun sote-ratkaisu saadaan aikaiseksi”, Widén sanoo.

Kauniainen solmi juuri yhteistyösopimuksen Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin kanssa. Sopimuksen yksi tarkoitus on pitää seudun puolia mahdollisessa sote-uudistuksessa.

Kauniainen on muuttunut paljon Widénin virkavuosien aikana. Väestö on yhä useammin suomenkielistä. Hyvinvointia kaupunki ei ole kuitenkaan menettänyt.

”Täällä näkyy aika paljon erittäin isoja ja selvästi arkkitehtien suunnittelemia kivitaloja lasisilla julkisivuilla. Ihmiset satsaavat nykyään suunnitteluun.”

Mika Ranta
Torsten Widén kuvattiin kahdeksan vuotta sitten Kauniaisten kaupungintalon edustalla. Nyt hän sanoo, että talon voisi vaikkapa purkaa ja rakentaa tilalle asuntoja.
Torsten Widén kuvattiin kahdeksan vuotta sitten Kauniaisten kaupungintalon edustalla. Nyt hän sanoo, että talon voisi vaikkapa purkaa ja rakentaa tilalle asuntoja.

Keskusta on laajentunut ja tiivistynyt. Nyt uusia asuntoja suunnitellaan nykyisen kaupungintalon paikalle, sillä väljä tontti nurmikkoineen keskellä keskustaa on kehityksen tiellä.

”Tämän kaupungintalon voisi puolestani vaikka purkaa. Toisenlaiset tilat palvelisivat kaupunkia varmasti paremmin.”

Samalla, kun kaupunki on kasvanut, se on ehkä menettämässä yhden erityispiirteistään: sitoutumisen omaan kylään.

Kauniaisissa toimii vielä lukematon määrä erilaisia yhdistyksiä, jotka ovat edelleen vahva osa paikallista yhteisöä. Osa uusista asukkaista kuitenkin näyttäisi jäävän tämän ulkopuolelle.

”Asukkaissa on paljon vaihtuvuutta ja ehkä kaikki eivät enää juurru samoin kuin aiemmin. Moni nuori muuttaa takaisin kotiseudulleen perheen perustamisen myötä, kun taas eläköityvistä osa muuttaa Helsinkiin.”

Ilman Helsingin läheisyyttä Kauniainen tuskin olisi niin erityinen paikka elää, myöntää Widén.

”Tämähän on Helsingin lähiö. Koen, että olemme täällä helsinkiläisiä”, Widén sanoo.

Välillä hänestä itsestäänkin tuntuu vaikealta kiinnittyä pikkukylään, kaupunginjohtaja pohtii. Widén on syntyperäinen helsinkiläinen.

”Aina kun kuljen Helsingissä, mietin mielessäni: I love this city, gee I love this city”, Widén sanoo ja hymyilee.

”Voisin hyvin nähdä itseni asumassa jossain Munkkiniemessä. Vaimoni totesi sen tapahtuvan seuraavassa avioliitossani. Joten emmeköhän tänne jää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat