Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysvammaisten olutkoulu täytti pubin Helsingissä – ”Sama oikeus päihteisiin kuin muillakin”

Kaupunki
 
Oksasen kaupunki: Olutkoulu tutustuttaa pelletteihinkin
Oksasen kaupunki: Olutkoulu tutustuttaa pelletteihinkin
Videosarja vie mielenkiintoisiin paikkoihin pääkaupunkiseudulla. Tällä kertaa päästään Helsingin Albertinkadulle pubiin, jossa kehitysvammaisten ryhmä käy olutkoulua. Kouluttajan tavoitteena on, että maistelijoiden päähän jäisi myös oppia, ei vain kanuunaa. Toimittaja: Kimmo Oksanen HS, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen HS, musiikki: Kevin MacLeod / Whiskey on the Mississippi

Oppilaat pakoilleen, olutkoulu alkaa!

Viitisentoista kehitysvammaista istahtaa pitkään pöytään Helsingin Albertinkadulla. Lehtori Korpisen olutkoulun ensimmäisen luokan opinnot ovat torstaina alkuillasta valmiina alkamaan.

Olutkouluttaja Santtu Korpisen ja Helsingin kehitysvammatuki 57 -yhdistyksen yhdessä järjestämä kurssi Helsingin jalkapallopubissa oli lajissaan ensimmäinen.

Jukka Grondahl / HS
Santtu Korpinen.
Santtu Korpinen.

”Halusin jollain tavalla olla mukana keharikaveritoiminnassa. Ajattelin, että tämä olutosaamiseni voisi olla se juttu”, Santtu Korpinen perustelee kurssia.

Kehitysvammaiset saavat torstaisen alkuillan aikana oppia muun muassa oluen historiasta, valmistamisesta, maustamisesta ja maistamisesta.

Maisteluvuorossa on neljästä oluesta ensimmäinen. Myös laseja on pöydässä valmiina neljää eri sorttia.

”Onko sillä väliä, minkä muotoiseen lasiin kaataa?” Teemu Mäkelä kysyy lehtori Korpiselta.

”Tyyli on vapaa!” Aarno Tall ehtii julistamaan väliin, ja kohottaa jo maljaansa.

”Olutlaseissa on eroja niin kuin viini- ja viskilaseissakin. Voihan sitä hifistellä, mutta liian vaikeaksi maistelua ei kannata tehdä”, Korpinen opettaa.

”Juuri näin!” Tall myötäilee asiantuntevasti.

Artikkeliin liittyvät

Näkymä hämärtyvän Albertinkadun yli kirkkaasti valaistuun juoksusaliin kadun toisella puolella mietityttää. Terveet hölkkäävät siellä juoksumatoillaan tullakseen entistä terveemmiksi ja vammaiset keskittyvät pubissa kaljaan.

Saako näin olla? Eikö kehitysvammaisten pitäisi pysyä heille varatussa roolissa, erossa erotiikasta ja alkoholista?

”Seksistä en sano mitään. Mutta kyllä heillä on täysi-ikäisinä ja itse elämästään määräävinä ihmisinä samanlainen oikeus viihteeseen ja päihteisiin kuin muillakin”, Santtu Korpinen toteaa.

Samaa mieltä on Severiina Winqvist Helsingin kehitysvammatuki 57 -yhdistyksestä:

”Jos hän [kehitysvammainen] haluaa tulla kaverinsa kanssa oluelle, sehän on täysin ok!” hän sanoo.

Kaksi lageria on jo kaadettu kurkkuun, ja vastaava ravintolatyöntekijä Katri Pfuhl kantaa alea pöytään. Parin tunnin aikana maistellaan kahta lageria, yhtä alea, yhtä ipaa ja yhtä porteria.

Jokainen osallistuja oli pulittanut kurssista 20 euroa, ja näyttää siltä, että saatu oppi mukaan luettuna nyt on hintalaatusuhde kohdallaan.

”Voitte juoda vaikka puoli pulloa kossua ja tulla hirveään känniin, mutta olut on ainoa juoma, josta voi tulla humalaan”, Korpinen opettaa.

Tämä tieto tuntuu hihityksestä päätellen viehättävän kuulijakuntaa.

Sen jälkeen haistellaan erilaisia humalia kupeista. ”Haistakaa, älkää maistako, ne on aika hirveän makuisia!” Korpinen opastaa.

Kuin käskystä Ari Juutilainen työntää jo humalaa suuhunsa.

Kolmannen oluttyypin jälkeen keskittymisen taso laskee ja hälytaso kohoaa. ”Hiiva myös paskoo sinne olueeseen, elävä olento kun on”, Korpinen kertoo.

”Mä oon ihan samaa mieltä sun kanssa!” Aarno Tall julistaa.

”Kuinka pitkään olutta voi säilyttää jääkaapissa?” Kaarina Särkiluoto tiedustelee.

Lehtori Korpinen kiittelee Särkiluotoa hyvästä kysymyksestä. Hän kertoo, kuinka viini juodaan Suomessa liian lämpimänä ja olut liian kylmänä. ”Olut on jääkaapissa liian kylmässä.”

Kysymykset ja keskustelunaiheet alkavat aaltoilla laidasta laitaan: ”Mistä portteri tulee?”

”Meillä on brittikortti ja on saksakortti, mutta mikä on tsekkikortin asema?”

”Missä sä käyt päivisin töissä?”

”Ois kiva tavata joskus!”

Santtu Korpinen heittää seinäkankaalle oluen valmistuksesta piirtämiään kuvia. ”En välttämättä ole mikään taiteilija, mutta...”, hän aloittaa.

”Olet!” Kaarina Särkiluoto keskeyttää vastaan sanomattomasti.

Hiiva-, ohra- ja humalaopintojen jälkeen kysytään vehnäoluista.

”Olette nyt selviytyneet ensimmäisestä luokasta. Vehnäoluissa mentäisiin jo kakkosluokalle”, lehtori Santtu Korpinen tiedottaa.

Vaikuttaa siltä, että ensimmäisen luokan jälkeen kiinnostusta olutkoulun jatkamiseen porukalla olisi. Nyt kello lähestyy kuitenkin jo kahdeksaa illalla, ja kahden tunnin hörppimisen jälkeen on kotiinpaluun aika. Tiedonjano on tyydytetty ja lasit tyhjennetty.

Oven ulkopuolella Aarno Tall haluaa vielä lyödä yläfemmat. ”Osaan kyllä itse kotiin!” Hän iskee silmäänsä ennen kuin poistuu Albertinkatua pimenevään iltaan. Varmasti osaa, ei kai sitä kukaan epäillytkään.

Jukka Gröndahl / HS
Leena Keinänen (vas.), Aarno Tall ja Maria Kuosma skoolasivat pubissa Helsingin Albertinkadulla.
Leena Keinänen (vas.), Aarno Tall ja Maria Kuosma skoolasivat pubissa Helsingin Albertinkadulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat