Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaarallinen hyönteinen leviää Suomessa – puita kaadetaan Vantaalla lisätuhojen estämiseksi

Kaupunki
 
Jäljet paljastavat aasianrunkojäärän
Jäljet paljastavat aasianrunkojäärän
Lehtipuita tuhoava aasianrunkojäärä löydettiin Suomen luonnosta ensimmäisen kerran Vantaalla lokakuussa 2015. Videolla näytetään, millaista tuhoa aasianrunkojäärä saa puussa aikaan. Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaaja: Rio Gandara HS, grafiikka: Boris Stefanov HS, editointi: Esa Syväkuru HS

Itä-Hakkila/Kuninkaanmäki

Aasianrunkojäärän pesäpuita on löydetty Vantaan Itä-Hakkilasta Kivipyykintien tuntumasta nyt varmistetusti kahdesta kohteesta. Alueen ympäriltä kaikki lehtipuut tarkastetaan.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ely) tarkastajat kiikaroivat puita tyvestä latvaan tuholaisten jälkiä rungosta ja oksista etsien.

Perjantaina epäilyttäviä puita löytyi jälleen lisää, muun muassa Lahdentien länsipuolelta läheltä Mittapuistoa.

Puut on merkitty keltaisin teipein ja oranssilla spraymaalilla. Ne otetaan tarkempaan syyniin pian.

”Tämä on aika raakaa työtä, kun ajatellaan tämän alueen kartoittamista puu puulta. Täällä on paljon tiheitä metsäalueitakin. Ja sitten se itse hävittämistyö. Kyllä tämä aikamoinen haaste on”, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Evirasta, ja viittaa lehtipuiden tuleviin massakaatoihin alueella.

Toistaiseksi aasianrunkojäärää on löydetty Vantaalla vain koivuista, mutta sille kelpaavia lehtipuulajeja on kolmisenkymmentä. Tällä haavaa kaataa ei tarvitse omena-, päärynä-, pihlaja- ja tammipuita, mutta nekin tarkastetaan.

Itä-Hakkilassa monen tontin kruununa on vuosikymmeniä kasvanut koivu. Niille voi joutua sanomaan hyvästit tulevan talven aikana.

”Naapurin koivu on meille auringon edessä, siellä on varmaan jääriä, menkää tarkistamaan!” vitsailee Auvo Heinonen, jonka osoite on ollut Itä-Hakkilan tiellä vuodesta 1982.

Heinonen kuitenkin vakavoituu.

”Jos kaikki koivut kaatavat pois, kyllähän se hirveätä on. Onneksi takametsässä ei ole paljoa koivuja, on mäntyjä enemmänkin”, Heinonen sanoo.

Naapuritalossa asuva Kari Heiniö ymmärtää hyvin, mistä on kyse.

”Ei sille sitten mitään voi, se on tehtävä niin, että saa elukat pois, pysäytettyä”, Heiniö sanoo.

Voi olla, että aasianrunkojäärää on jo muuallakin Suomessa, mutta sitä ei vielä tiedetä. Todennäköisimpiä leviämispaikkoja ovat teollisuusalueet, joilla makaa kiinalaista puupakkausmateriaalia.

”Talven aikana kartoitetaan vastaavia kohteita Suomessa. Aasianrunkojäärä varmasti menestyy muuallakin kuin Vantaalla. Myös puisen pakkausmateriaalijätteen varastointi on riskikohde, ja niitä on yllättävän paljon ympäri Suomea”, Virtanen sanoo.

Toukat kulkevat ympäri maailmaa – siitä huolimatta, että puupakkausmateriaalit olisi pitänyt lämpökäsitellä toukkien tappamiseksi. On ilmeistä, että käsittelyjä ei tehdä tai ne tehdään huonosti.

”On kyse kansainvälisestä kaupasta. Joten ei Suomi mitään tuontikieltojakaan voi asettaa”, Virtanen sanoo.

”Suomessa voitaisiin kuitenkin toimijoilta vaatia esimerkiksi käytettyjen pakkausmateriaalien polttamista, mahdollisimman nopeaa käsittelyä. Se edellyttäisi, että lakia pitäisi muuttaa”, Virtanen sanoo.

Jokainen ylimääräinen säilytyspäivä lisää riskiä, että silmin havaitsemattomissa ollut toukka kypsyy aikuiseksi, joka syö itsensä ulos pakkauspuusta ja lentää lähimpään puuhun munimaan.

Kartoittamista jatketaan Vantaalla niin pitkään kuin tarvetta on. Ensi kesäksi on suunnitteilla kuoriaisille suunniteltujen ansojen virittämistä alueelle.

Myös hajukoiria voidaan käyttää aasianrunkojäärien etsinnässä. Näin on tehty ainakin Itävallassa, ja asiaa viritellään Virtasen mukaan myös Suomessa.

KORJAUS 11.11.2015. Tekstin alkuun korjattu Hakunila Itä-Hakkilaksi.

Rio Gandara / HS
Kari Heiniö (vas.) ja Auvo Heinonen tutkivat koivua Heiniön pihalla Vantaan Itä-Hakkilassa perjantaina.
Kari Heiniö (vas.) ja Auvo Heinonen tutkivat koivua Heiniön pihalla Vantaan Itä-Hakkilassa perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat