Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläisistä on tulossa koekaniineita

Kaupunki
 
Laura Mendelin / HS
Apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty.
Apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty. Kuva: Laura Mendelin / HS

Helsinkiläisistä on tulossa lääketutkimuksen koekaniineja. Helsingin kaupunki on aloittanut yhteystyön lääketeollisuuden kanssa.

Terveyskeskuksissa työskentelevät lääkärit saavat mahdollisuuden tehdä työn ohessa tutkimustyötä ja koekäyttää uusia lääkkeitä potilaillaan eli helsinkiläisillä terveyskeskuspotilailla. Aiemmin Helsingissä on tehty rokotetutkimuksia esimerkiksi neuvoloissa.

”Nyt helsinkiläisillä potilailla on mahdollisuus saada uusinta hoitoa”, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) sanoo.

Kysymys on lääkkeistä, joita on testattu jo aiemmin, kertoo Lääketeollisuus Oy:n erityisasiantuntija Mia Bengtström. Mitä tahansa lääkkeitä lääkärit eivät voi potilaillaan kokeilla.

”Lääkkeiden tulee olla lääketieteellisesti perusteltuja.”

Lääketutkimuksen määrä Suomessa on romahtanut, kertoo Räty.

”Siinä pitää saada kasvua. Tämä on myös elinkeinopoliittinen kysymys. Me haluamme, että lääketeollisuus sijoittaa tänne muutakin kuin myyntiä, me haluamme tänne tutkimustoimintaa. Näin saamme korkeasti koulutetuille työtä.”

Yhteistyö antaa myös uusia näkymiä lääkärin työhön julkisella puolella. ”Näin varmistamme, että henkilökunta haluaa olla Helsingissä töissä. Moni lääkäri tekee tutkimustyötä tällä hetkellä vapaa-aikanaan, iltaisin tai öisin. Haluamme antaa siihen mahdollisuuden myös työaikana.”

Terveydenhuollon medikalisoitumista eli muuttumista entistä lääkevoittoisemmaksi, Räty ei yleisesti pelkää.

”Länsimainen lääketiede ei voi hoitaa potilaita ilman lääketeollisuutta ja on vaikea nähdä miten lääkkeitä saadaan markkinoille ilman, että niitä testataan ensin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat